Den kulturelle skolesekken

8. klasse på kulturvandring fra rock til teater

Publisert: 20. november 2018 10:22.

Del på sosiale medier:

  • 66
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Av og til kan det være kjekt å dra sammen på felles kulturopplevelser. Det er gjerne slik at fellesskap skaper gode opplevelser og gode minner. Sist uke tok 8. klasse ved Fillan skole en dagstur til byen for å få med seg ulike kulturopplevelser i storbyen.
- Det ble en innholdsrik dag forteller Sarah Dahlø som er kontaktlærer i en av klassene.

Annonser

En tidsreise i rockens verden

Med buss gikk avgangen fra Fillan skole tidlig på morgenen og med 48 elever og 6 voksne som reisefølge til trønderhovedstaden var det mange opplevelser og en lang dag som ventet det store reisefølget før de igjen var tilbake på Hitra seint på kvelden.

Naturlig stoppested først var Rockheim på Brattøra, senter for norsk rocks historie.

– Her fikk vi omvisning i Rockheims faste hovedutstilling, «Tidstunnellen», er utformet som en reise gjennom nyere norsk musikk og kulturhistorie, forteller Sarah.

Den store følget ble delt inn i tre grupper slik at de skulle få med seg mest mulig av de spennende opplevelsene de skulle på gjennom denne reisen.

– Her bevegde vi oss fra 1950-tallets gryende ungdomskultur til dagens uttrykksformer, sier Sarah, noe som måtte være midt i blinken for alle de besøkende. Her var det artister, musikken og rockens verktøy som løftes frem i lys av de ulike tiårenes kulturhistorie, så her ble det mange inntrykk å suge til seg forteller Sarah Dahlø som var en av de seks voksne som var reisefølge med 8.klassingene denne dagen.

Underveis i utstillingen, som bærer preg av at besøkende skal kunne få prøve seg i interaktive opplevelser, der de selv blir en del av utstillingen ble det skapt nye rockeartister og stjerner under en kort øyeblikk i rampelyset. Her ble det også tid til å besøke rockelegendene AC/DC som hadde en egen utstilling på museet og ikke minst kom det mange talenter fram under besøket i danserommet på Rockheim forteller kontaktlærer Dahlø.

Kveldens høydepunkt

Ikke en bytur uten pizzabesøk og med gode sponsorer som bidro til dette fikk alle elevene spise i en pause mellom besøket på Rockheim og Trøndelag Teater som skulle bli kveldens høydepunkt. Det er små midler for skolene til å gjennomføre slike utflukter og de er derfor helt avhengig av å få lokale bedrifter på Hitra til å sponse for å dette til. Denne gangen var det hele fem sponsorer som bidro slik at dette lot seg gjøre.

Men kveldens høydepunkt ble nok den kritierroste teaterforestillingen «Nøtteknekkeren» på Trøndelag Teater. Dette inngår som en den av Den kulturelle skolesekken, og her ble mange av elevene kanskje møtt med en humørfylt forestilling fra hovedscenen på teateret for første gang. Det er Mads Bones, Kyrre Havdal, Matilde Holdhus og Olve Løseth som har omskrevet den tradisjonelle Nøtteknekkeren til en litt mer humørfylt og lokal versjon. Mange har sikkert stiftet bekjentskap med disse teaterforfatterne i humørfylte forestillinger på Sverresborg om sommeren, eller i tidligere års oppsetninger på teateret der de trekker fulle hus.

Nøtteknekkeren er en nyoppsetting fra sukessårene 2013 og 2015 og med noen nye endringer og tilpasninger går den sin seiersgang i Trondheim denne høsten.

Lille julaften står Marie på tjenerkjøkkenet sammen med sin far og lager mat til den styrtrike Herren i huset, nydama og de uspiselige barna hans. Selv om stemningen er god blant tjenerskapet, er hun sliten. Marie drømmer om en bedre verden. Midt i juleforberedelsene dukker den ukjente broren til Herren i huset opp. Han forteller et fantastisk eventyr om Lekeland, landet der all lek kommer fra. Han finner også en gammel slitt Nøtteknekker på kjøkkenet.

I det Marie er i ferd med å sovne blir Nøtteknekkeren plutselig levende og sammen drar de til Lekeland. Her viser det seg at alt ikke bare er fryd og gammen. Det blir opp til Marie og Nøtteknekkeren å redde Lekeland, leken og julaften. Kan innsatsen de to gjør i Lekeland være med på å endre verden der hjemme også? Ja det fikk elevene kanskje et svar på denne kvelden.

– Det ble en utrolig morsom forestilling, oppsummerer Sara Dahlø, og elevene har i alle fall fått med seg mange uttrykksformer denne dagen, og selv om det ble en lang tur hjem på bussen, var det stor stemning og alle var fornøyde med den begivenhetsrike dagen sier Sarah som håper det fortsatt skal være mulig å ta med elever på slike kulturopplevelser.

 

 

Annonser

Les også