I tre dager til ende inviteres folk til å komme på Hopsjødagene. I år er det 30. gang disse dagene arrangeres - den lengstlevende festivalen i øyregionen.

Kystkultur og tradisjoner på Hopsjøbrygga tre dager til ende

Åpner Hopsjødagene for 30. gang i dag

Publisert: 18. juli 2019 10:34.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

I dag åpner portene på Handelsstedet Hopsjø opp for Hopsjødagene i tre hele dager til ende. Dette er 30. gang kystkulturfestivalen på det ærverdige handelsstedet arrangeres og det er grunn for en aldri så liten jubileumsfeiring. Et dugnadsprosjekt lever fortsatt i beste velgående i dagene framover kan de vise til et variert program.
- Vi håper folket strømmer til og vil kose seg både på dagtid og under kveldsarrangementene de her tre dagene, sier Hopsjøgeneral Ivar Grong Nesset som leder Hopsjø Kyst og kultursenter. Været er i alle fall med oss på åpningsdagen, smiler han.

Annonser

Det er Kristine Endestad Jensen og Ida Aamold Nesset som er primus motorer for arrangementskomiteen disse tre dagene. Det har den siste tiden vært full aktivitet når de nå inviterer et stort publikum til innholdsrike dager med fokus på kystkultur og trivsel. Under årets 30.-årsjubileum henter de fram mange av de gamle trekkplastrene og med en torsdag som starter med finvær og stigende temperatur skapes det lett trivsel på det ærverdige handelsstedet, en av Hitra kulturperler.

Her kan du besøke den gamle krambua og kjøpe gammeldags godteri og mange andre godsaker. Ungen kan være med på ansiktsmaling og rokonkurranser og det blir noe for både store og små, slik Hopsjødagene har bydd på i alle år.

Allerede på åpningsdagen settes det litt ekstrastas på de eldste.

 

Veterandagen på åpningsdagen torsdag

De mange aktørene i Hopsjømiljøet har klart å holde festivalen levende gjennom 30 år og sammen med Hopsjø kyst og kultursenter er de andre foreningene på Hopsjø aktive bidragsytere og medarrangører. Hopsjøens venner, Nattseilerne og Aukas båtmotorsamlings sørger for liv og ører på både brygge og fabrikk og ikke minst med gammelbåter på sjøen.

Det blir en en offisiell åpningsseremoni klokka 13 i dag, der flere av de som var med på åpninga for 30 år siden deltar. Denne gangen er det ikke med hest og karjol, men med veteranbiler av edleste sort når både lensmann og prest kommer fremst i følget av biler inn til handelsstedet.

Fv: Jarle Sirivik, Svend Karlsen, Ivar Aunvik, Svend Ola Rønning, Torbjørn Kvalvik, Ragnar Kjølsø, Jarle Pedersen

De gamle båtmotorene fra Aukas motorsamling har fått nytt liv på Hopsjø og sammen med markedsboder, svelebakst og utstillinger vil det i dag også bli foredrag om hermetikkindustrien på Hitra, der Hopsjø Preserving også hadde en sentral plass. Men det er mange andre steder som Kystmuseet og konservator Hans Jakob Farstad kan fortelle om og fortelle om en svær produksjon i øyregionen de siste hundre åra.

– Musikk og sang blir det mye av også, forteller Kristine Endestad, som kan by på alt fra Hitra trekkspillklubb til de dansk-irske musikerne Jane & Shane som er tilbake på brygga. Men i kveld har vi også vår tradisjonelle kirkekonsert og her får vi besøk av den flotte artisten Ida Jenshus. Konserten går i Hitra kirke i kveld klokka 18 og seinere i kveld blir Stifterens Aften på Hopsjøbrygga klokka 21, forteller festivalsjefen.

Populært sjørøvertokt på barnas dag

På fredag er det som vanlig Barnas dag og den trekker mange folk, og spesielt barnefamilier. På denne dagen er det ekstra mange aktiviteter for de aller yngste og sjørøvertok i Dolmsundet med de beryktede Nattseilerne er en klassiker og høydepunkt for mange. Da heises sjørøverflagget på de gamle notbåtene ved brygga og det går en rekke turer gjennom dagen der ungene får være med å lete etter skattekista på land i Dolmsundet og kapring med ekte sjørøvere.

– På formiddagen starter sjørøvertokta i regi av Nattseilerne. Det er et høydepunkt for mange små, sier Ida Aamold Nesset som har vært med på dette siden hun var lita jenta selv.

Kveldsarrangement hver kveld under Hopsjødagene

Foruten torsdagens kirkekonsert med Ida Jenshus i Hitra kirke, like ved Hopsjøbrygga blir det kveldsunderholdning alle tre kevlder på brygga. Torsdag blir det Stifterens Aften med  Jane & Shane og fredag kveld har de med seg hitrapatriot Bjørn Fjeldvær når de spiller opp til dans på brygga. Lørdag kveld kommer 50-årsjubilanten UFO tilbake og skaper skikkelig stemning med bryggedans.

Flere spennende foredrag

Hver dag har Hopsjødagene et innholdsrikt foredrag med kystkultur på kartet. Torsdag er det Kystmuseet og Farstad som skal fortelle om hermetikkindustrien på Hitra og kystregionen. Her blir det mange interessante beretninger. Fredag vil lokalhistoriker og leder for Fosen historielag Johan G. Foss ha lysbildeforedrag der han viser hvordan folk bodde på øyene for 200 til 300 år siden. Som redaktør i Fosens historie har han mye spennende å fortelle om tidligere tiders byggeskikk og levemåte.

– Det var store endringer som skjedde i byggeskikken på denne tida. Det viktigste var at peisen og jernovnen slo igjennom og avløste åren. De nye ildstedene medførte store bygningsendringer og helt nye boforhold, kan han røpe. Mere får du vite om du møter opp på fredag ettermiddag.

Lørdag kommer hitterværingen Inge Eidsvåg og avslutter dagprogrammet et av sine innholdsrike foredrag, der han tar oss med på en reise som er verdt å lytte til. Eidsvag har vært rektor på Nansenskolen og gitt ut flere bøker og er kjent for sine humrende og gode historiefortellinger. Vel verdt å få med seg før helga er over.

Les også