Fra Dolm til Australia for å leve ut drømmen som "Indiana Jones"

– Arkeologi har vært drømmen siden jeg var liten

Publisert: 13. mai 2019 12:05.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Med hatt av kenguruskinn og letende i ruinene på Dolm prestegård finner vi arkeologistudenten Kenneth Strømsem. Han er feltleder for området innenfor prestegårdsmurene og studerer til sin master i arkeologi etter fire år i Australia.
- Dette er verdens beste jobb, spennende og innholdsrik, og siden jeg var på et besøk ved Vitenskapsmuseet i Trondheim har jeg drømt å få jobbe med dette hele tida. Den gangen traff han proffesor Terje Brattli og nå er han tilbake på Dolm under ledelse av samme fagmann på Dolmfeltet.

Annonser

Spennende oppdagelser

Kenneth holder på med sine masterstudier i arkeologi og er tilbake ved NTNU for å fullføre studiene. De siste ukene har han sammen med en rekke andre masterstudenter og tredjeårsstudenter i arkeologi gravd og prøvd å avdekke hemmeligheter ved Dolm prestegård og to andre loaliteter på Hitra under sin årlige feltuke på Hitra.

– Jeg har alltid drømt om dette, og synes det er en drømmejobb, forteller Kenneth som de siste fire årene har oppholdt seg og studert i Australia.

Kenneth «Indiana Jones» Strømsem er feltleder ved utgravingene inne på tomta til Dolm prestegård. Sammen med feltassistent Lena Vernstad har de avdekket bjelkelag og søkt etter funn på den gamle branntomta.

Kanskje ikke så rart at den gravende studentene er aldri så lite inspirert av figuren Indiana Jones. Han skiller seg ut fra de andre studentene med sin flotte hatt, som beskytter mot regn og tendenser til snø og hagl mens de holder på med gravingen i grunnen. Etter dette året ved NTNU går turen tilbake til Australia der masteroppgaven skal skrives ferdig før studiene er endelig avsluttet.

«Indiana Jones» er et forbilde

Det var kjærligheten som brakte Kenneth til det forgjettede land «down under». Dette året har han tatt med kjæresten hjem til Norge mens han tar et år under professor Terje Brattlis ledelse ved arkeologistudiene.

– Turen går nok tilbake til Australia etter denne sommeren igjen, bedyrer Kenneth. Kjæresten synes det ble alt for kaldt her og lengter hjem til varmen. Her er en god sommerdag som en dårlig vinterdag der nede og nå har jeg lovt at vi skal dra tilbake.

Han har fått til en avtale med NTNU om at han kan fullføre masteroppgaven fra den andre siden av kloden, det fungerer både med mail, internett og digital kommunikasjon.

– Men han må nok tilbake til Trondheim når han skal fremføre oppgaven, da må han være her personlig, humrer professoren som går rundt på området her på Dolm.

Det er tolvte året Brattli har tatt med studentene ut til Hitra for å lete i ulike tidsepoker, for her har vi unike områder å lete i. Dette året er studentene delt i tre grupper. En gruppe holder til her på Dolm prestegård, mens to grupper er på henholdsvis Dolmvarden ikke så langt derfra og den siste gruppa ved Vikansvingen.

Professor Terje Brattli er på Hitra for tolvte året på rad. – Dette er et eldorado for en arkeolog, forklarer han om interessen for Hitra. Bak han jobber studentene med utgravinger ved Dolm prestegård.

 

 

Annonser

Les også