Arve Ulrik Fjeldberg har bygd opp en stor hvalfangstutstilling på Hopsjø gjennom mange år og vært interessert i hvalfangsthistoria på Hitra siden han bare var guttongen.

Lørdagstreff på Kystmuseet - datidens oljealder

Arve skal få historien om hvalfangst til å leve

Publisert: 26. oktober 2018 15:02. Sist oppdatert: 26. oktober 2018 15:02

Del på sosiale medier:

  • 153
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

På lørdag tar hvalfangsentusiasten Arve Ulrik Fjeldberg med seg noen av de historiene han har samlet på museumssamlinga på Hopsjø og presentere på Kystmuseets lørdagstreff. Her vil det bli unike bilder, levende historier og selvfølgelig smaksprøver av hvalkjøtt, forteller "museumsbestyrer" Arve på Hopsjø.

Annonser

– Datidens oljeeventyr

Temaet for dette lørdagens museumstreff er storhvalfangst langs norskekysten. Det blir om mottaket på Hestnes og foredling på Hopsjø, sier Arve Ulrik Fjeldberg som fredag finpusser på alt materiale.

– Jeg har nettopp vært å prøvekjørt i kinosalen, forteller historiefortelleren fredag ettermiddag.
Nå gleder han seg til å fortelle om historikken rundt det han liker å kalle den tids oljeeventyr.
– Det starter tilbake i tid da det ble etablert stasjon i Vingvågen, der staten etablerte en av de første hvalfangststasjonene etter første verdenskrig. Så fikk Gjølberg og Nordstrøm i Oslo nyss om dette eventyret og de kom inn og overtok satsingen her oppe,sier Arve som sprudler over av historier.
– De flytta etter ei kort stund hele produksjonen til Hestnes og i 1926 starter historien her før vi ender opp mer eller mindre på Hopsjø..
Det er mye å snakke om og ikke minst mange bilder som Arve tenker å vise til interesserte på lørdag. Her blir det fra Hestnes hvalstasjon, fangstfelt og fra Hopsjøfabrikken der produktene ble både bearbeidet og pakket for det store verdensmarkedet.
– En og annen historie omkring salgsforsøkene i amerika kan du også regne med å høre røper Fjeldberg, som også vil ha med seg smaksprøver av  hvalkjøtt på lørdag.
– Da vil jeg dele ut smaksprøver av røkt hvalkjøtt og selvfølgelig blir det mulighet for å kjøpe seg ei hvalpølse som er laget i ånden på Hopsjø igjen, forteller kremmeren og museumsbestyrer Fjeldberg som like godt hadde passet inn i den tidsalderen han skal snakke om i morra.

Gjennom entusiasme og stor samlerglede har han samlet gjenstander fra norsk hvalfangst og fra Hestnes  spesielt. Lørdag skal Arve gi la historien leve igjen, når han vil gi unike bilder og eksempler fra ei svunnen tid.

Han har flere ganger vært i Sandefjord og samlet materiale fra etterkommerne etter bestyrer på Hestnes hvalstasjon kaptein Thorleif Børnick, unikt materiale både med gjenstander, bilder og historiefortellinger.

Skal du få med deg dette er Kystmuseet stedet lørdag 27. oktober klokka 14.

Annonser

Les også