Opp her kom Tore Nyvold kjørende da kraftige vindkast blåste den ti tonn tunge kontainerhengeren inn mot rekkverket på Dolmsundbrua. En sterk trekkbil og flaks hindret at det i dag skjedde en alvorlig ulykke på brua.

Når skal Dolmsundbrua få vindvarsel?

– Berget livet da rekkverket hindret hengeren å blåse av brua

Publisert: 14. februar 2019 16:06.

Del på sosiale medier:

  • 147
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

I dag tidlig opplevde sjåfør Tore Nyvold i KN Entreprenør voldsomme vindkast da han kjørte over Dolmsundbrua. Rekkverket hindret at hengeren veltet utfor da stormen nesten blåste den ti tonn tunge hengeren utfor brua.
- Jeg kjente det ristet i hele vogntoget og fikk meg et skikkelig støkk da jeg så hengeren på vei ut i speilet og alle alarmer i bilen ulte, sier likevel den rolige sjåføren.

Annonser

Kjører fast til Trondheim

KN Entreprenør har fast kjøring fra Ragn Sells til avfallsanlegg i Trondheim, og kjører daglig tur – retur byen med kontainere. Det var på tur hjem fra Trondheim og siste strekk tilbake til Dolmøya at Nyvold opplevde det som kunne gått mye værre. Med kontainerbil på 17 tonn og henger på 10 tonn var han på vei opp Dolmsundbrua i det han kjente det røsket godt i kjøretøyet.

Sjåfør Tore Nyvold fikk seg et skikkelig støkk da hengeren på dette kjøretøyet ble blåst inn mot rekkeverket på Dolmsundbrua torsdag morgen.

Sterke kastevinder over brua

Klokka var rundt 09.15 og det hadde blåst godt på hele turen ut fra byen, men akkurat i det han kom inn på brua kjentes det ekstra kraftig. Det var sterke kastevinder, men Nyvold som kjører strekningen daglig var ikke noe redd for at noe skulle skje. Med tungt kjøretøy og ingen varsel om at det blåste for mye skjedde det likevel.

Nesten på toppen av brua i det han kjørte i retning mot Frøya merka han han at antiskrens og den elektroniske stabilitetsvarslinga i bilen slo ut og det røsket godt i hele kjøretøyet.

Det vises godt flere steder at rekkeverket har tatt unna og blitt oppskrapet da skapet veltet inn mot det. 35 meter lenger ned ligger Dolmsundet.

Veltet mot rekkverket

– Jeg titta så vidt i speilet og så hengeren som bikket inn mot rekkverket før den kom ned på alle hjul igjen. Det tok vel et par sekunder, men opplevdes utrolig ubehagelig akkurat da det skjedde forteller den sindige sjåføren.

Etter å ha kommet seg over brua fikk han stanset og sjekket både kjøretøy og slep, og det vistes godt at skapet som stod på  hengeren var oppskrapet på høyre side. Der hadde det støtt sammen med rekkeverket som hadde hindret det å bikke mer over, samtidig som den kom tilbake på alle hjul like etter.

Stropper og fester tll kontaineren ble revet av da det traff rekkeverket og ble hengende igjen etter hendelsen.

Da han fikk sjekket viste det seg at ekstra stropper som var surret over hengerlokk var revet av og lå igjen lenger fram på brurekkverket. Imidlertid bærer hverken rekkverk på brua eller bil preg av noen alvorlige skader.

– Jeg varslet Jan Rødahl i Statens Vegvesen om hendelsen og han skal ha rapportert dette videre i systemet, forteller Nyvold seinere på dagen.

Mangler fortsatt varsling om sterk vind

På begge sider av Dolmsundbrua står det skilt merket med vindpølse som indikerer at det kan være sterk vind over brua, men det er siden åpningen av brua ikke kommet opp noen vindpølse, eller vindmåler og varslingsutstyr som viser når det kan være uforsvarlig å kjøre over den høye brua midt i Dolmsundet.

På begge sider av Dolmsundbrua er det merket med varselskilt om vind. Imidlertid er det ikke kommet opp noen form for vindmåler og utstyr som viser når vindhastigheten overstiger det som betraktes som uforsvarlig. Det er spesielt store og høye kjøretøy som vil merke dette.

På rekkverket vises det godt at det er noe som har vært borti det, og det er skrapemerker langs stålrekkverket som viser at det har tatt imot hengeren og hindret at den gikk utenfor kanten.

 

Annonser

Les også