Lege Berit Nilsberg starter egen privatpraksis med fokus på å behandle årsakene. Nå dreier praksisen fra mer vestlig medisin til østlig medisin der pasienten får større fokus.

Hjelper å behandle årsaker og ikke bare symptomer

Berit starter privat legepraksis med et bredere tilbud

Publisert: 3. september 2019 12:48.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Etter 17 år som fastlege på Hitra og 25 år som vestlig orientert lege, starter Berit Nilsberg opp privatpraksis med selskapet Inmed i egne og nye lokaler i Nedre Vikan i Fillan. Sammen med seg har hun Kristina Kaald som får en rolle som kursholder og kostholdsveileder.
- Jeg ønsker å gi et bredere tilbud enn som fastlege, og sette av mer tid for hver pasient, der vi har fokus på årsaker i stedet for symptomer, forteller den erfarne legen som på åpningsdagen hadde fullt opp med vitebegjærlige besøkende som ville høre mer om hitras nyeste helsetilbud.

Annonser

Fokus på årsaker og ikke symptomer

Det var fullt hus da tidligere fastlege Berit Nilsberg åpnet lokalene for det som er hennes nye arbeidssted i Fillan fra denne måneden. Hun sluttet nylig som fastlege i kommunen etter 17 år som dette og 25 år som lege. Her har hun som de fleste andre leger  hatt fokus på vestlig medisin og det som hun mener er mer mot symptomer og medisinbehandling, enn årsaker og helhetlig behandling. Nå ønsker hun gjennom sin nye praksis å dreie behandlingen med mer østlig medisinsk praksis der pasienten kan få mer energi, mindre smerter og bedre livskvalitet, i følge Berit.

Ut fra besøket på åpningsdagen tyder det på at mange vil benytte seg av det nye tilbudet. Det var fullt hus fra åpning til seint på ettermiddagen og alle så med forventning og spenning fram til dette som et supplement til fastlegeordningen.

– Jeg ønsker å gi et bredere tilbud enn jeg gjorde som fastlege, forklarer hvorfor hun sluttet i det mange betrakter som en attraktiv og viktig jobb som fastlege i kommunen. – Jeg har jo min vestlige legebakgrunn, men her blir nok fokus på å behandle årsaker i stedet for symptomer. Da setter jeg av mer tid med hver pasient og tar en mye bredere kartlegging av hver enkelt enn hva jeg har hatt tid til tidligere, sier en energisk og sprudlende lege som håper øyværingene vil sette pris på en slik alternativ behandling.

Selv har hun i de siste årene tatt mye tilleggsutdanning slik at hun er godt forberedt. Foruten den vestlige medisinen som ligger til grunn, har Berit tatt tilleggsutdanninger i tradisjonell kinesisk medisin, funksjonell medisin og manuell terapi. Hun har også utdannet seg til instruktør i mindfulness, eller det vi kort kan forklare som «oppmerksomt nærvær».

– Her trener vi på å være mer tilstede, her og nå, og ikke gruble så mye over fortida eller bekymre seg så mye over fremtida. Ja, det er rett og slett en slags styrketrening for hjernen eller «sinnet» om du vil, forklarer hun når vi vi spør hva hemmeligheten bak «mindfulness» egentlig er.

Dette virker som noe av de aller fleste av oss kan ha ytte av i en hektisk og stressende hverdag, og Berit forteller at det består av både litt teoretisk kunnskap og praktiske øvelser som pasienten må sette av litt tid til å gjøre hjemme. For den som søker mer energi og bedre livskvalitet med seg selv gir dette gode resultater for de som er med på kurs og oppfølging i følge Berit. Hun har selv hatt stor nytte av dette i en stresset hverdag.

I tillegg til tradisjonell vestlig medisin vil hun i selskapet Inmed ha egne mindfulness-kurs, akupunktur og kostholdsveiledning. Berit er den som er ansvarlig lege og står for det faglige her, mens Kristina Kaald vil ha en liten del av virksomheten der de tilbyr kostholdskurs og oppfølging av pasienter innenfor dette området.

 

– Jeg utfører også vanlig vestlig medisin, men bruker lengre tid på hver pasient og ønsker å jobbe mer med årsaker enn bare symptomer, forteller Berit.

Hun vil ikke være med i en legevaktordning,  foreta små kirurgiske inngrep eller gynekologi. Men vanlig EKG, hjerteundersøkelser, lungetester og henvisninger til spesialist er fortsatt en del av hverdagen i tillegg til østlig medisin med akupunktur og funksjonell terapi.

– Det føles veldig rett

I de nye kontorene som er innredet i Nedre Vikan, rett ved sjøkanten, bærer dørene preg av østlig medisin, der flere av rommene har kinesiske tegn og symboler. Berit er inspirert av den østlige medisinske behandlingsformen og har stor tro på dette.

– Vi ser for oss medisinen som tre, der røttene for eksempel kan være dine relasjoner, stress, søvn og aktiviteter som kan påvirke hvordan vi holder oss friske og gir livskraft til de ytterste grener gjennom stammen som gir livskraft.  Da må vi behandle det grunnleggende og bruke en del tid på det for å gi livskraft og energi.

Etter flere år med egenutvikling og læring var tiden moden for Berit å starte opp denne praksisen på Hitra nå. Flere og flere vektlegger behovet for en bedre livskvalitet der man søker etter mer energi og bruk av mindre medisiner. Her kommer den østlige behandlingsformen sterkt inn som et godt hjelpemiddel.

– Det vil nok bli annerledes å starte opp for seg selv, etter å ha hatt kommunal praksis i mange år, men tiden for min egen del var rett nå. Jeg vet det er mange som kan ha nytte av å komme hit hos meg og min nye praksis sammen med Kristina og nå ser jeg bare fram til å få satt av mer tid for hver pasient og være den som kan hjelpe hver enkelt med å få en bedre hverdag, avslutter Berit mens hun og Kristina sørger for at alle besøkende får servert bløtkake og «sunne» kaker på åpningsdagen.

Framover starter en ny hverdag der Inmed ønsker å være et supplement for den ordinære fastlegeordningen i øyregionen.

– Alle er hjertelig velkommen, og føler du behov for at jeg kan bidra med noe for din helsemessige hverdag er det bare å ta kontakt med oss her i Fillan, forteller de to damene som du vil møte på Inmed – Hitras nyeste helsetilbud.

 

Les også