Fartskontroller:

Ble ikke trodd i retten – må klare seg uten førerkort og fikk en saftig bot

Publisert: 28. juni 2019 15:49.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

I februar ble flere bilister stanset etter høye fartsoverskridelser på Hitra. Mannen i midten av 30-årene som ble stanset etter å blitt målt til 94 km/t gjennom ei strekning med 60-grense i Barmfjorden måtte nylig møte i retten. På telefon forklarte han seg og mente hastigheten ikke kunne ha vært større enn 70-80 km i timen. Retten fattet ikke lit til dette og dømte mannen etter påtalemyndighetens påstand.

Annonser

Mange bilister tatt flere dager på rad

Det var i en omfattende runde med fartskontroller at politiet hanket inn en rekke bilister for å ha kjørt for fort flere steder på Hitra. Førerkortene satt løst og det var nesten ikke en eneste kontroll uten at ett førerkort røk. Nylig var saken til en av fartssynderne som ble tatt tirsdag 26. februar opp for retten.

Les om kontrollen her: Det var tendenser til kø for bøteskriving

Var på vei hjem til Trondheim fra Frøya.

Mannen kom kjørende fra Frøya og det var et stykke inn i 60-sonen etter å ha kjørt over Dolmsundbrua mannen ble målt til 94 km/t i halv åttetiden på den aktuelle kvelden. Han ble stanset ved ungdomshuset i Barmfjorden og ble da konfrontert med hastighetsoverskridelsen.

Møtte ikke i retten

Da saken kom opp for Fosen Tingrett nylig unnlot tiltalte å møte. Han hadde ikke lovlig forfall og saken ble fremmet i hans fravær. Den tiltalte ble oppringt av retten og forklarte seg per telefon.

– Han erkjente seg skyldig i å ha kjørt fortere enn 60 km/t, men han mener farten maksimalt var 70-80 km/t. sa han i retten.

Aktor la ned påstand om at sjåføren skulle dømmes i samsvar med tiltalebeslutningen med en bot på 13.500 kroner og at førerkortet ble inndratt i 8 måneder. Om han vil erverve førerkortet på ny må han ta delvis ny prøve, mente påtalemyndigheten. Selv ba tiltalte om å bli behandlet på mildeste måte.

Retten måtte diskutere hvor høy farten egentlig var, etter at tiltalte mente han ikke hadde kjørt så mye over 60 km/t. Bevisførselen forøvrig viste at det var sannsynliggjort at den i alle fall ikke var lavere enn 94 km/t. Retten var imidlertid sikker på at han ikke kjørte lavere enn det fartsmålingen viste, etter sikkerhetsfradrag. Det var foretatt kontroll av apparat i forkant og tiltalte fikk også selv kontrollere resultatet slik det fremgikk av måleapparatet etter at han ble stanset.

Må ta delvis ny førerprøve

Selve hastighetsoverskridelsen kvalifiserer til en tapstid av førerkortet i tre til seks måneder og i dette tilfellet mente retten at fartsoverskridelsen skulle ført til et tap av førerkortet i fem måneder. Men med bakgrunn i at han også hadde tre «aktive prikker» på førerkortet før han ble stanset medførte dette til tre måneder ekstra uten førerkort. Da alle prikker og fartsoverskridelsen knytter seg til «trafikale adferdsregler» må han også avlegge delvis ny førerprøve før han kan få førerkortet tilbake etter at disse åtte månedene er gått.

I tillegg fikk han en bot på 13.500 kroner som han må betale inn til statskassen. Da påtalemyndigheten ikke hadde lagt med påstand om betaling av sakskostnader, avstod retten under tvil å ilegge han dette i tillegg til den øvrige dommen.

 

Annonser

Les også