Den blide ostedamen fra Helgebostad har vunnet en rekke priser for sine oster, men drar ikke til oste-VM med forventninger om dette i dag. Jeg er her mest for å få med meg den fantastiske stemningen og treffe likesinnede.

-Skal glede meg på andres vegne i år

Bodil konkurrerer med fem år gammel ost i oste-VM fredag

Publisert: 2. november 2018 9:45. Sist oppdatert: 2. november 2018 13:52

Del på sosiale medier:

  • 92
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Prissankeren Bodil Birkeland fra Hitra gårdsmat er i Bergen fredag der hun deltar i årets oste-VM. Det er første gang VM arrangeres i Norge, og hun er der for å oppleve forteller Bodil til Hitra24.
- Jeg drar nedover uten noen store forventninger om priser denne gangen, men i år har jeg bestemt meg for å glede meg på andres vegne, sier en lattermild yster fra Helgebostad.

Annonser

Ikke noe norgesmesterskap i år – derfor VM

Bodil har tidligere sanket medaljer og ærefulle matpriser i norgesmesterskap og utallige matmarkeder. I år arrangeres det ikke noe NM, da arrangørene har fått dratt verdensmesterskapet til Norge for første gang. Bodil har ingen spesielle forventninger på egne vegne i år, men drar først og fremst nedover for å føle på den gode stemningen, og få med seg en fantastisk følelse. For en osteprodusent må nok dette være som å komme til «himmelen».

Tar med seg en fem år gammel ost

Uten spesiell forventninger på egne vegne har likevel Bodil sendt nedover en rekke oster til Hanseatenes by Bergen der konkurransen avvikles.

– I et oste-VM må det nok være litt spesielle kvaliteter som må framheves, forteller osteprodusenten fra Helgebostad. Vi har sendt nedover et utvalg av våre oster fra Hitra Gårdsmat, så vi er jo med, men vi har brukt så mye tid på å produsere for salg i år, at vi ikke rekker over alt. Det er mye arbeid bak dette, forteller Bodil som skal nyte helga i Bergen som en fin avkobling også.

Helt uten spesielle osteprodukter har hun likevel ikke dratt nedover. Denne gangen stiller hun med en vellagret ost helt tilbake fra 2013, fem år gammel.

– Den har ligget i grottekammeret i hele fem år og det er jo noe helt spesielt at melkeprodukter kan holde seg så godt over så mange år. Dette er en ekstra godt lagret grotteost, så får vi se om juryen på femti dommere faller for den, uten at hun skrur forventningene opp noe selv.

Knivskarp konkurranse

I fredagens konkurranse er det hard kamp om de gjeveste utmerkelsene. Hele 3472 oster fra 41 land er påmeldt, og fra Norge er det med 175 oster i den knivskarpe konkurransen, så Bodil har nok rett, det blir hard konkurranse.

I 2016 vant osten «Kraftkar» fra Tingvollost oste-VM, så det er mange lokalmatprodusenter som hevder seg godt i et marked på over 5000 oster.

– Som sagt, jeg har ingen spesielle forventninger til oss selv i dag, men er her for å suge til meg inntrykk og treffe lidenskapelige osteelskere forteller kvinnen bak de attraktive ostene fra Hitra Gårdsmat på Helgebostad.

Annonser

Les også