Dalpro sørger for blomstrende gleder i øyregionen

Publisert: 17. juni 2019 16:35.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Hilde Sivertsen og Håvard Søbstad hos Dalpro sørger for at det blomstrer og gror i kommunesentrene på Hitra og Frøya. Med store og frodige krukker som henger på stolpene i Fillan sentrum må de sørge for regelmessig vanning for at de skal ha det bra.
- Vi vanner amplene to ganger i uka og det går med 250 liter vann hver gang vi skal sørge for at de har fått nok, sier de smilende og blide ambassadørene fra Dalpro som sørger for trivsel i sentrum.

Annonser

I år har de passet og stelt dem i drivhuset på Hammerstad

Etter at drivhuset på Dalpro ble nedlagt og blomsterproduksjonen sluttet kom blomstrene fra byen i fjor. Det ble en heller skral opplevelse, med små blomster og langt fra slik vi kjenner det når Dalpro har plantet og stelt sjøl.

– I år har de gjort en vri forteller Janne Sirivik ved Dalpro. Vi kjøpte småplanter av surfina og bakoba i midten av februar. Da var plantene bare små og omtrent 5 centimeter lange.Vi produserte dem som vi alltid har gjort på Dalpro med innpotting, godt stell å mye klipping før de kom så langt at de kunne settes i de store blomsterpottene sier Janne.

Langt forarbeid og stell fra de er små gjør at vi om sommeren kan nyte en blomsterrik flora i kommunesentrene på Hitra og Frøya.

I april ble de 35 amplene som henger rundt flere av lysmastene på Hitra og Frøya fylt opp med planter før Dalpro monterte de store amplene i pinsetida.

– Det er åtte planter i hver ampel, der vi har satt sammen de ulike sortene slik at de har vokst seg store og fine før vi satte dem ut, sier en fornøyd gartnermester Janne Sirivik.

Sørger for fine kommunesentre

Hverken de ansatte på Dalpro eller kommunene var fornøyd med plantene i fjor, de var små og ble aldri noe fargespekter som vi er vant til. I år har det blitt tatt grep og langvarig stell og påpassing i eget drivhus gjorde at de var store allerede da de ble satt ut før pinsa.

Kristin Torgersen ved Dalpro kan etter noen måneders stell fylle opp amplene som ble satt ut før pinse.

Det er vekstbedriften Dalpro som har sommervedlikeholdet i kommunesentrene og her inngår blomsterpryden som ett av elementene.  Det er et godt sommertegn når du ser arbeidsstokken fra Dalpro med plenklipper, kantklipper og med grensaksa si. Denne gjengen sørger for plenklipping i sentrum av Fillan  og på Sistranda. I tillegg har de sommervedlikeholdet rundt Guri Kunna, Sistranda skole og Nabeita skole. I løpet av sommeren er dette en fin arbeidsplass for mange ungdommer som deltar i Sommerjobb for ungdom også.

På Frøya har de laget kommunevåpen som en stor blomsterdekorasjon som velkomst når du ankommer Frøya.

– Her har vi satt sammen 400 stemor i hvert av de to kommunevåpnene. Stemora begynte vi å produsere i slutten av februar og da var de cirka en centimeter. Utplantinga gjorde vi til 17. mai forteller Janne Sirivik som er avdelingsleder ved Dalpro.

Det er mange innom gården på Hammerstad og spør om blomster fra gartneriet fortsatt, men foreløpig er det ikke noe åpent for publikum. Kanskje kan det bli noe seinere, når gårdsmatbutikken på Dalpro står ferdig.

– Det går med rundt ti vanndunker på 25 liter når vi kjører rundt her i Fillan og vanner blomsteramplene hver gang, sier Hilde Sivertsen. To ganger i uka sørger vi for at de 24 amplene her får næring og gode vekstforhold, forteller hun før hun kjører videre til neste stopp.

Fra tidligere å blitt kalt Trøndelags styggeste kommunesenter har nok Fillan fått en oppgradering med trær og busker de siste årene og ikke minst sørger Dalpro for at blomstrende gleder skaper trivsel i sentrum. Sommeren blir ikke det samme uten.

 

Annonser

Les også