Bjørg-Elin Moen holdt et inspirerende og nyttig foredrag i Frøya kultur- og kompetansesenter.

Noen må være de voksne - det setter barna også pris på!

– Derfor har jeg et magisk ord som åpner en mulighetsdør

Publisert: 4. januar 2019 10:46.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Bjørg-Elin Moen i MOT ga de fremmøtte øyværingene gode råd for hvordan de skulle skape et bedre lokalsamfunn, der alle føler seg sett og inkludert.
- Jeg har et magisk ord. Det magiske ordet er – ENNÅ. Det åpner en mulighetsdør. Jeg er ikke god i matematikk - ENNÅ. Man kan øve seg opp til å bli god til det meste, sier hun. 

Annonser

En elev gir en lapp til læreren sin etter timen. Der står det «Jeg forventer ikke å få ros for prestasjoner og karakterer, men jeg savner glimtet i øyet du har når du gir tilbake prøvene til de flinke elevene.»

– Den samme historien kan gjelde for barn og foreldre, idrettsutøveren og treneren, alle vi har rundt oss. Det er viktig at alle blir sett. Uavhengig av hvem de er og hva de presterer, sier Bjørg-Elin Moen.

Slik begynner foredraget til Bjørg-Elin fra MOT. I to timer skal hun fortsette å komme med gode eksempler, spennende fortellinger og interessante betraktninger som kan hjelpe alle til å bli en litt bedre versjon av seg selv. Slik skal man sørge for et godt lokalsamfunn.

– Det er så lite som skal til for å gjøre en stor endring. Man må bare løfte blikket, se og inkludere de rundt seg. Det høres enkelt ut, men krever jobb, sier Moen.

Alle kan gjøre noe

Målet med foredraget er å bidra til å bygge robuste ungdommer som inkluderer alle. Klarer man det vil man skape et varmere og mer inkluderende samfunn.

Det Bjørg-Elin prater om kan imidlertid brukes i alle sammenhenger; på jobben, i vennegjengen eller i lokalsamfunnet.

Hun snakker om å skape godfølelsen, vise bakgrunnsforståelse og det å praktisere tøff kjærlighet. Det handler om å få alle til å føle seg inkludert, å se alle mennesker uavhengig av hvordan de fremstår, å skille sak og person og det å være en tydelig voksen.

Ønsket er at alle tar med seg noe hjem som de ønsker å bli bedre på.

– Tenk om alle kunne hatt et nyttårsforsett om å hjelpe én person de vet om som de tenker at er litt alene, eller ikke blir sett? Det hadde utgjort en stor forskjell, sier Moen.

Lærte et magisk ord

Moen er opptatt av at vi alle skal plante positive forventninger i hjernen til de rundt oss og til oss selv.

– Det er ikke noe rart at du ikke er noe godt i matematikk. Vi er ingen mattefamilie. Er det noen som kjenner igjen det? Det man heller bør tenke på er at det er 86 milliarder hjerneceller oppi hjernene til hver enkelt person. Det gir et stort potensial, sier Bjørg-Elin.

– Derfor har jeg et magisk ord. Det magiske ordet er – ENNÅ. Det åpner en mulighetsdør. Jeg er ikke god i matematikk – ENNÅ. Man kan øve seg opp til å bli god til det meste, sier hun.

– Jeg har også et ønske om at vi snakker mer om det vi vil ha mer av. Hjernen er flinkest til å oppfatte det vi sier, derfor er det bedre å si at man ønsker mer inkludering, enn å si at man ikke ønsker mobbing, sier Moen.

– Man må også tenke over hvordan man møter folk. Bare fordi en person gjør en dårlig handling er det ikke en dårlig person. Det ligger alltid noe mer bak. Det må vi også lære barna våre, sier hun.

Møt følelsene først

Det er mange som får seg flere aha-opplevelser mens Moen snakker. Noen av eksemplene er veldig enkle; som å løfte øyenbrynene når man kjenner at man er sint. Det er nemlig veldig vanskelig å være sint når man har løftet øyenbrynene.

Man fikk også tips om å møte følelsene først. Mange går rett i problemløsningmodus. Det fungerer særlig dårlig overfor ungdommer som føler ekstremt mye. Da bør man først stille tre spørsmål personen kan svare ja på.

Dette kan også brukes på voksne. For eksempel på kjæresten når man ikke har tatt ut av oppvaskmaskinen som man lovet.

– Er du frustrert fordi jeg ikke tok ut av oppvaskmaskinen? Synes du det var dårlig gjort at jeg brøt løftet mitt? Skal jeg gjøre det neste gang?, sier Moen, som mener at slike triks fungerer.

– Det samme gjelder avklaring av forventninger. Hva forventer vi oss av ferien? Av barna våre? Hva forventer de av oss? Snakker vi om sånne ting slipper vi mange misforståelser, sier hun.

– Stå i det

Noe av det viktigste voksne kan gjøre for å skape trygghet for barn og ungdom er å være tydelige. Det handler om konstruktive tilbakemeldinger og grensesetting.

– Det viktigste er å stå i det. Ikke kom med tomme trusler de vet at du ikke gjennomfører. Og vær tydelig på hva man forventer. Man er ikke bestevenner med barna sine. Man er foreldre. Noen må være de voksne, sier Moen.

– Det setter også barna pris på!

Annonser

Les også