Aksjonsleder Eskil Sandvik i Nei til vindkraftverk på Frøya er både sliten og oppgitt over Fylkesmannens tillatelse til overgrep. Nå vaier 1200 norske flagg i området ved Nessadalen og symboliserer samhold og vern om norsk natur.

- Vi har langt fra gitt opp

– Det er bare trist det som skjer

Publisert: 15. mai 2019 15:59.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Aksjonsleder Eskil Sandvik i Nei til vindkraftverk på Frøya synes situasjonen er bare trist etter at TrønderEnergi startet med gravemaskinarbeidet i Nessadalen tirsdag kveld. I løpet av natta er 1200 norske flagg satt ut i terrenget rundt anleggsområdet som nå er inngjerdet. - Vi har langt fra gitt opp forteller en frustrert og sliten aksjonsleder der vi står ved en liten varde med norske flagg og aksjonsflagget på toppen. I bakgrunnen står to anleggsmaskiner klar for å starte dagen, mens tåka ligg tjukk rundt anleggsområdet.

Annonser

Kjemper for hele landet

Etter at Fylkesmannen underkjente kommunens nei til videre utbygging sist fredag er anleggsmaskinene kommet på plass, området er blitt inngjerdet med et oransje plastgjerde og politibilen står i utkanten av området og overvåker det hele. Det ryker fra varmeteltet aksjonsgruppa har rigget seg til med på motsatt side av veien. Enkelte har vært her i hele natt for å følge med og på området kryr det av media som skal få med seg dagens utvikling. Både TV2 og NRK er på plass med TV-team og reportere som følger utviklingen, samt at lokalavisa Hitra-Frøya, Adresseavisen og andre aktører etter hvert innfinner seg. Det er tydelig at flere venter på dagens utvikling etter at anleggsarbeidet kom igang så vidt tirsdag kveld.

Eskil Sandvik som er aksjonsleder i motstandsgruppa stiller villig opp for media, mens rykende varm kaffe fylles opp i krusene slik at både han og andre i aksjonsgruppa får varmet seg. Skodda ligger med et klamt grep over hele området denne morran, mens vi ser små norske flagg vaier rundt hele området som er rammet inn av TrønderEnergi.

– Vi kjemper en sak for hele landet og ikke bare for Frøya lenger og flaggene symboliserer at vi tar denne kampen og føler støtte fra hele landet, sier en lavmælt Sandvik mens vi vandrer lang veikanten.

Skuffet og oppgitt

Det er en svært skuffet aksjonsleder som tusler rundt i området denne morran, oppgitt over Fylkesmannen, oppgitt over TrønderEnergi og oppgitt over politiet som de blir møtt av når de prøver å ta kampen for den urørte naturen som han selv sier.

– Det er jo helt utrolig at det er Fylkesmannen som tillater et slikt inngrep og snur opp ned på kommunens vedtak om full stopp i anleggsarbeidet. Vanligvis setter jo Fylkesmannen stopp for de aller fleste inngrep som den vanlige mannen i gata skal gjøre. En gammel fisker får ikke sette opp ei fiskebu, da fylkesmannen mener det har mer preg av ei cognakkbu enn fiskebu og går utover sårbar natur. Selv har jeg prøvd å få satt opp noe på egen eiendom siden 2015 og får innsigelser med bakgrunn i sårbar natur og at det kan gå utover fauna og flora. Men her går kameraderiet mellom Fylkesmannen og TrønderEnergis topper alt slikt en høy gang og Fylkesmannen tillater en voldsomt naturinngrep uten å bry seg om annet enn utbyggers påstander. At de går an, tordner aktivisten som har fått opp varmen, ikke bare av kaffen, mens også når temaet brenner ekstra godt i kroppen.

Det har i følge Sandvik vært det verste døgnet for både han og mange andre, etter at det ble synlig at anleggsarbeidet er i gang. Aksjonsgruppa har trålt Hitra og Frøya rundt, samt vært hele veien inn til Orkanger for å anskaffet seg norske flagg. I løpet av tirsdagskvelden har 1200 flagg blitt satt ut i området og markerer egen suverenitet og motstand fra hele Norge. Støtten oppleves både fra fjernt og nært opplyser Sandvik.

– Det vil nok være lite flagg å få tak i for 17.-maitoget for den som ikke har anskaffet seg det allerede tror Sandvik.

En hel gjeng har vært på innkjøpsrunde de siste dagene. Likevel jobbes det iherdig på å få stoppet prosjektet og nå setter Aksjonsgruppa sin lit til både juridiske støtteerklæringer og Kommunaldepartementets klagesak som kommunen har sendt inn.

– Vi kan ikke gi opp, og nå setter vi vår lit til at departementet skal sette en stopper for denne galskapen. Både vår advokat og kommunens advokat mener vi har en god sak rent juridisk og tror ikke dette er over ennå. Men, vi har ikke så store ressurser og kontakter som tydeligvis TrønderEnergi  og lobbyen deres har. På meg virker det som det er kameraderi i stor skala på tvers av etater og selskaper, nærmest tordner Sandvik, som ellers opptrer som en rolig og sindig mann.

Tirsdag ble kjøretøy som stod parkert i området og sperret innkjøringen til anleggsområdet flyttet på etter at politiet anmodet om det. Noen ble kjørt bort frivillig, mens noen kjøretøy ble hentet av bilbergerselskap som var innleid for å få kjøretøyene bort. Aksjonlederen var en av dem som fikk traktoren sin bortkjørt.

– De fikk satt traktoren på en bilberger og den ble kjørt bort. Først etterpå fikk jeg melding om at den var kjørt til byen, og at den nå står der for henting. Hvorfor politiet ikke klarte å finne en parkeringsplass nærmere, her på Frøya eller Hitra er for meg helt uforståelig.

Vil ikke gå i 17.-maitog

På motsatt side av anleggsområdet ligger leiren til aksjonsgruppa. Et åttemannstelt fungerer som varmestue i det sure og triste været. Det er nesten symbolsk hvordan skodda ligger tukt i området, mens duskregnet har gjort situasjonen ekstra sur og ubehagelig. Det lukter kaffe i området og de fleste prøver å oppmuntre hverandre, mens de venter på neste handling. ingen har sett noe til anleggsfolka ennå, og de lurer sterkt på når de skal starte dagen.

Dordi Hammer og Øyvind «JumJum» Johansen er to av frontfigurene som rusler rundt i leirområdet. Det passer best med Trønderbunaden denne dagen, varmekjeldress og ikke festbunaden som vi alle bruker til 17. mai. Dette året blir det ikke 17. mai tog for Dordi og mange av de andre i leiren.

– Vi føler ikke for å gå i festtog og feire nasjonaldagen i år, det blir liksom feil, når det i nabolaget legges opp til å rasere vår egen natur og nærområde, sier flere av dem uten at de vil ha navnet sitt i avisa.

Dordi Hammer sier det er bare en trist dag.

– De små slagene vi har vunnet så langt har alle skjedd når det har vært sol og finvær, men i dag er det bare en trist værdag. Det virker som naturens vrede har lagt seg over området, litt symbolsk er det nok, mener Dordi.

Aksjonsgruppa satser på å være til stede i dagene framover og skifter på vakthold. Mange er slitne, både fysisk og ikke minst psykisk etter det store tilbakeslaget kom med Fylkesmannens omgjøring av det lokale nei-vedtaket.

– Folk er slitne, lei seg og oppgitt sier aksjonleder Sandvik. Selv har jeg ikke grått så mye som i går i hele mitt liv. Det blir en tomhetsfølelse når jeg setter meg ned, og slik har mange av oss det i dag, sukker han i det nok en kaffekopp skjenkes opp i det sure været.

Politiet føler de har god dialog med aksjonistene

Like ved innkjøringen til anleggsområdet står en uniformert politibil med to politifolk som følger med utviklingen. Torgeir Elstad er innsatsleder og med seg har han Kristoffer Krokstad.

– Vi kommer fra Heimdal politistasjon og er her for å sikre at arbeidet får gå sin gang. Vi har hatt et møte med aksjonsledelsen i dag tidlig og føler vi har en gjensidig god dialog, sier Elstad. Vi har varslet om at det er parkering forbudt langs veien og at kjøretøy som står parkert ulovlig kan bli fjernet, men vi vil varsle ledelsen når vi eventuelt setter i gang slike tiltak. Aksjonsledelsen har varslet at de vil opptre ryddig og vi mener vi har en god dialog med dem her i dag, sier Elstad  mens de avventer at det skal komme anleggsfolk til området.

Oppdaget sabotasje på anleggsmaskin

En gravemaskin er blitt smurt inn med avføring på byggeområdet for vindkraftutbyggingen på Frøya. Skadeverket vil bli politianmeldt, sier politiet etter at Hitra 24 har forlatt området i dag tidlig.

– Det er utført hærverk på anleggsplassen i løpet av natta. Inngjerdingen har blitt brutt flere ganger. Gravemaskinen er påført skader som gjør den ubrukelig, sier kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem i Trønderenergi til NRK.

Mandag startet byggearbeidet i området, og demonstrantene var allerede på plass fra første dag. Leder Eskil Sandvik for aksjonsgruppa «Nei til vindkraft på Frøya» tar avstand fra hærverket, men sier han forstår frustrasjonen.

– Jeg synes ikke noe om det. Vi har oppfordret folk til ikke å gjøre hærverk. Men jeg skjønner at folk er frustrert og sint. Hva enkeltpersoner gjør, har jeg ikke kontroll på, sier Sandvik.

Demonstranter som i lang tid har protestert mot utbyggingen, har satt opp leir rundt byggeområdet, og en vakt fra Securitas var på plass natt til torsdag for å passe på området. Politiet startet onsdag ettermiddag etterforskning av hærverket.

– Det er utført skadeverk som medfører forsinkelser i arbeidet. Jeg kommer ikke til å gå i detaljer bortsett fra at det har skjedd et skadeverk. Dette vil bli anmeldt. Alle uønskede hendelser og hindringer i arbeidet er straffbart, sier innsatsleder Torgeir Elstad i Trøndelag politidistrikt.

 

Les også