Etter 1500 dager i departementet er det over for statsekretær Roy Angelvik når FrP går ut av regjering

På fredag er det over etter 1500 dager

– Det har vært lærerikt, utrolig spennende og truffet veldig mange gode folk

Publisert: 21. januar 2020 11:20. Sist oppdatert: 27. januar 2020 10:03

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Mandag varslet Frp-leder Siv Jensen at partiet går ut av regjeringen med alle sine syv statsråder. I regjeringsapparatet er det også en rekke statssekretærer og rådgivere som forlater regjeringskontorene og Hitterværingen Roy Angelvik har tirsdag startet med å rydde pulten sin og gjøre klart for sin egen avgang som statssekretær i Fiskeridepartementet.
- Det virker nesten litt surrealistisk, men jeg har hatt noen spennende og innholdsrike dager som har vært fyllt fra morra til kveld siden jeg tiltrådte 16. desember 2015, forteller Angelvik til Hitra 24.

Oppstarten skjedde like plutselig som avslutningen

Fra å ha vært lokalpolitiker i kommunestyret på Hitra og sittende fylkesleder for FrP i Sør-Trøndelag ble det en en helt annen førjulsinnspurt på Roy i desemberdagene i 2015. Etter å ha fått en telefon fra øverste hold om han ville bli med inn i regjeringsapparatet som politisk rådgiver for Per Sandberg som var tilbudt jobben som Fiskeriminister etter Elisabeth Aspaker ble det bare noen timer å forberede seg på den nye tilværelsen.

– Jeg har jo kjent Per Sandberg politisk gjennom mange år, og da jeg ble spurt om å bli med inn i regjeringsapparatet sammen med Per visste jeg at dette var en sjanse jeg neppe fikk igjen, så det var bare å kaste seg ut i, forteller Angelvik.

Selv klarte hitterværingen å bli den politikeren som har sittet lengst i Fiskeridepartementet under dagens regjering. På fredag når vi kan vente oss statsrådsskifte og avskjed i nåde for statssekretæren kan Angelvik notere 1500 dager i departementets lokaler, først som politisk rådgiver for Fiskeriminister Per Sandberg og allerede i slutten av mai 2016 rykket han opp til jobben som statssekretær i samme departement. Etter Per Sandbergs plutselig fratreden i august 2018, ville den nye fiskeriministeren fortsatt ha med Angelvik som sin fremste våpendrager, og Roy kunne dermed fortsette som statsekretær helt fram til denne uka da alle medlemmer fra Frp trer ut av regjeringen.

– Det har vært veldig spennende tider og en bratt læringskurve, men som Per Sandberg sa da han tiltrådte måtte dette være det absolutt mest spennende departementet å få lov å jobbe i, og det har det jammen vært, sier Angelvik når han skal prøve seg på en liten oppsummering.

I løpet av de vel fire årene han har hatt sitt virke i departementets ledelse har det blitt mye reising, land og strand rundt, samt i en rekke andre land. Alle fylker i Norge som har kystlinje har han fått besøke og med utgangspunkt i sin hjemregion Hitra og Frøya, har han fått se med selvsyn at det mange slik kystkommuner med livskraft og der havbruk og fiskeri er selve livsnerven for det meste av annen virksomhet i kommunen.

– Den blå sektorer er i voldsom vekst og vi har fått på plass trafikklysordningen som beskriver hvordan og hvem, som får vekst og som gjennom dette har tilført store midler til kystkommuner via Havbruksfondet. I tillegg har jeg fått møte utrolig mange flinke aktører både innenfor tradisjonell fiskerinæring og havbrukssektoren. Det er jo alle disse som gjør det mulig med den veksten vi har hatt og skal ha framover sier en optimistisk statsekretær i Fiskeridepartementet.

En periode var også Angelvik statssekretær for Næringsministeren og hadde da ansvar for handelsavtaler og dialog med en rekke andre samarbeidspartnere. Dette har vært lærerikt.

– Det har vært mange ulike land vi har besøkt og jeg har representert Norge på besøk i 24 land, og kanskje det som jeg husker aller best var tidlig i min karriere da jeg var med kronprinsparet på ei ukes besøk til de Baltiske land, der vi hadde samtaler med fire presidenter og fikk vist fram Norge på en særdeles god måte. Det var nesten uvirkelig for meg til å begynne med, en landsens gutt fra Hitra, smiler den etter hvert reisevante statsekretæren.

– Utrolig takknemlig for det jeg har fått være med på

Starten av den politiske karrieren i departementet skjedde fort og han måtte bare hoppe i det. Det har vært hard jobbing fra tidlig morra til seint på kveld i følge Angelvik, men samtidig har det vært en eventyrlig reise som han takker for at han har fått være med på.

–  Jeg vil få takke Per (Sandberg), Harald (Tom Nesvik), Erna (Solberg) og ikke minst Siv (Jensen) for den fantastiske muligheten jeg har fått, jeg er evig takknemelig sier Roy i det som nå blir den siste uka i departementet.

Avgangen skjer vel minst like brått som oppstarten, men samtidig føler Roy på at det er lettere å gi seg sammen med alle de andre gode samarbeidspartnerne han nå går ut av regjering sammen med.

– I dag er jeg vemodig, jeg har hatt verdens beste jobb, men samtidig er jeg stolt av Siv og partiet mitt. Regjeringsdeltakelse koster, og på et punkt må en sette strek når prisen koster mer enn den smaker, forteller Angelvik som stiller seg helt bak at hele partiet går ut av regjering akkurat nå.

– Det blir en ny hverdag og nå er jeg åpen for nye oppgaver

Ryddinga av kontoret er allerede startet, og gjøres klar for at nye personer skal rykke inn og fortsette de oppgavene de har på gang. Selv vet han ikke akkurat når dette skjer, men ut fra de signalene som statsminister Erna Solberg har gitt de siste timene kan vi kanskje vente oss nye statsråder på fredag og bytte av mannskap i de ulike kontorer. Da må nøkkelkort, mobiltelefoner og diplomatpass leveres tilbake og Angelvik går rett over i rollen med å ferdigstille nytt hus han og hans nye kjærlighet Veronica Pedersen er i ferd med å gjøre ferdig i Skaun kommune. I løpet av mars flytter Angelvik fra Hitra inn i en ny kommune og et nytt liv og kanskje åpner det seg nye dører etter at dette kapittelet med 1500 dagers ledelse av departementet er over på fredag.

 

– Jeg har ingen andre politiske verv eller bindinger etter dette og håper jo at det er noen som jeg kan bidra med min kunnskap og erfaring og kontaktnett i åra framover. At jeg flytter fra Hitra betyr ikke at jeg tar helt farvel, jeg har jo familie både på Hitra og Frøya og vil nok holde kontakten, men akkurat nå holder jeg døra på gløtt for nye muligheter. Jeg er sikker på at jeg har mye å bidra med innenfor den blå sektor som jeg brenner voldsomt for fortsatt, sier en optimistisk Angelvik som til helga bytter ut sakspapirer og offentlige utredninger med malerkosten og innspurten på nyhuset i Buvika. Helt arbeidsledig vil han neppe bli med det første kjenner vi mannen rett.

Jeg er sikker på at partiet mitt kommer til å gjøre en god jobb fra Stortinget fremover som vil sikre gode rammebetingelser for næringen jeg har blitt så glad i. For min del så har jeg ikke lengre politiske verv, og vil se hva fremtiden bringer av muligheter

Les også