Lærer Hege Liland forteller elevene har gjort en solid innsats under Strandryddeaksjonen, Her sammen med Kristian Haugen (i bakgrunnen), Emil Mauseth og Rokas Dragunas.

Skoleelevene tar en innsats for miljøet

– Det virker nesten helt uoverkommelig å få rydda alt

Publisert: 11. juni 2019 11:52.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Det løftes på tang og letes i bergsprekker når over førti ungdomsskoleelever fra åttende klasse ved Fillan skole tar en skikkelig dugnad for miljøet. De har valgt seg ut et område ved Bårrbukta vest for Melandsjø der de samler flytavfall og søppel i fjæra og langs veien.
- Det virker nesten umulig å få med seg alt, sier elevene som viser fram søppelsekk på søppelsekk som er samlet sammen i løpet av dagen.

Annonser

Hitraskolene aktiv med på Strandryddeaksjonen

Alle Hitraskolene er med på strandryddeaksjonen og de mange klassene velger seg ut områder der de tar med søppelsekker, gode hansker og pågangsmot når de skal rydde i fjæra og ved holmer og skjær. Vi ble med da åttende klasse ved Fillan skole tok en ryddeaksjon ved Bårrbukta vest for Melandsjø, midt i Dolmsundet.

– Vi tok buss ut hit i dag tidlig forteller kontaktlærer Tina Jørgensen, og vi har grupper som plukker både mellom tanget og i bergsprekker i flomålet forteller hun.

Jakob Arntsen (th) sørger for plasterlapper når det dukker op skrubbsår under plukkinga. Her sammen med Jakob Ulvær og lærer Tina Jørgensen til venstre når de tar en pust i bakken.

– Det er mye tau og plast  som vi finner forteller ungdommene Trygve Ulvær og Jakob Arntsen mens de tar seg en pust i bakken.

Enkelte har tatt med badeshortsen og drister seg uti sjøen selv om tempen kanskje ikke virker så veldig forlokkende på en kjælen landkrabbe.

Litt tid til leik og hygge ble det også under Strandryddedagen. Noen prøvde fiskelykken, mens andre hoppet i sjøen og kjente på badetempen.

Fra naturforvalter Ida Aamold Nesset i kommunen har de ivrige eleven, over førti i tallet, fått med seg søppelsekker for å samle sammen avfall som skal i en kontainer plassert like ved veien. Og kontaineren fylles sakte men sikkert opp når hele åttendetrinnet sørger for fylte sekker.

Vanskelig å få opp alt som har surret seg i tanget

Nede i fjæresteinene jobber en gjeng ungdommer med å få løs tauverk og gjenstander som har viklet seg inn i tanga.

– Vi må rive og dra for å få plukket det opp, forteller Even Nilsberg som er en av de fire ungdommene som står og drar i noe tauverk som virker vanskelig å få løs.

– Mye sitter godt fast i tanga sier Adrian Jenssen Jektvik (th), i det han og Even Jensø Nilsberg (tv), Leon Rene A. Rosenvinge og Sander Kaasbøll hjelper til med å dra løs tauverk.

Men til slutt går det og det havner i sekken. Lærer Hege Liland viser fram en av haugene med avfallssekker klassen har samlet sammen.

– Elevene gjør en solid innsats for nærmiljøet og de jobber iherdig med oppgaven, sier hun mens hun ser på de ivrige ungdommene. Dette er veldig praktisk og målrettet, og her ser vi resultater med en gang, og vi ser hva som finnes av søppel overalt. Dette inngår som en praktisk del av undervisningen i naturfag og samfunnsfag også, og jeg tror nok Hitraelevene er blitt veldig bevisst på avfallsproblemet i sjøen. Her ser de det selv og må gjøre noe med det.

Beeranavan Maharjan og Sander Kaasbøll brukte dagen til å samle mange søppelsekker da de deltok i åttendeklassens strandryddedag.

Liland forteller at klassen også har deltatt i en konkurranse i regi av Råfiskelaget der de har laget en video som viser problemet med avfall i sjøen og fjæra vår. Det har vært en solid innsats over lang tid, og ikke bare denne dagen, forteller kontaktlærer Hege Liland i 8A.

 

Annonser

Les også