Vi har verdens største sjakkbrikke og da må vi ha verdensmesteren i sjakk til å avduke dette når vi får den på plass sier en entusiastisk Arve Fjeldberg som torsdag kunne vise fram skulpturen til ordfører Haugen og kultursjef Pleym.

"Hitrakongen" skal på sokkel

– Dette vil bli en flott attraksjon på Hitra

Publisert: 15. august 2019 12:53.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Etter initiativ fra Arve Ulrik Fjeldberg og formannskapets velsignelse og bevilging har en stor modell av den gamle sjakkbrikken "Hitrakongen" kommet til Hitra. Torsdag kunne initiativtaker Fjeldberg sammen med kultursjef Omar Pleym ta trestatuen i øyesyn, mens ordfører Ole Haugen kunne sjekke at den ble levert som forventet. Alle lot seg imponere.
- Det er viktig å ta vare på historia og nå skal vi sammen få denne på ærerik plass så alle kan få bivåne den og bli enda bedre kjent med vår forhistore, forteller en entusiastisk initiativtaker Arve Fjeldberg.

Annonser

Tidligere har formannskapet sagt ja til å bevilge 50.000 kroner for å få denne skulpturen av sjakkbrikken «Hitrakongen» tilgjengelig for allmennheten.

– Trekunstner og skulptør Lukasz Kubnik har møysommelig og nøye gjenskapt en rundt 180 centimeter høy skulptur laget i eik. Det er en sittende konge med sverdet i fanget som er gjenskapt. Nå skal den på marmorsokkel og sammen med tilhørende sjakkbrett skal de få en sentral plass i det som skal li den ferdige Fillan Fritidspark, i det som vi gjerne kaller Dyet, forteller Fjeldberg som i dag var veldig fornøyd med resultatet som skulptøren hadde gjort.

Stolt kunne han vise den fram for kultursjef og ordfører og presse, før den om en stund kan komme på sokkel. Det vil trolig skje i løpet av første halvdel i neste år.

– Den vil bli et yndet fotoobjekt

Medlem i kulturrådet og primus motor bak dette prosjektet Arve Ulrik Fjeldberg drar de store linjene tilbake i tid når han forteller betydningen denne sjakkbrikken har hatt i fra gammelt av. Nå vil han at denne skulpturen skal bli et fint tilskudd i fritidsparken når den skal settes på marmorsokkel og skue utover området. Politikerne har også satt som forutsetning at skulpturen suppleres med egnet belysning, sjakkbrett og brikker, samt plakett som forteller historien om «Hitrakongen» og det, lover Fjeldberg at det skal bli.

– Dette vil bli et yndet fotoobjekt og jeg tror vi må få hit sjakkongen Magnus Carlsen når vi skal avduke denne på plassen sin i parken en gang i neste år. Dette vil skape interesse for sjakk, og fortelle om et hittersamfunn som er gammelt med lange historiske tradisjoner.

Selve sjakkbrikken er naturligvis ikke så stor. Den ble for 19 år siden funnet på ei strand på Hitra og befinner seg nå på Vitenskapsmuseet i Trondheim, og aller helst burde jo den vært stilt ut sammen med denne sier Fjeldberg med stor entusiasme.

– Sensasjonelt funn

– Få skjønner hvilket sensasjonelt funn dette var, sier Fjeldberg. Vi vet at en slik sjakkbrikke fra norrøn tid ble auksjonert på Sothebys i London for 1 mill. pund. Det er jo «uhørt» at denne gjenstanden ligger bortgjemt og glemt i Trondheim. På Hebridene ble det funnet 93 brikker funnet på en sandbanke i 1831. Sannsynligvis ble disse berget i land etter et forlis. Forskere mener at alle disse er blitt laget i Trondheim på 1100-tallet. Disse befinner seg nå på British Museum og for dem de mest verdifulle gjenstander de har på museet fra norrøn tid, forteller Fjeldberg og nå har vi et bevis på det her på Hitra.

Den store trestatuen er en modell av Kong Sverre i følge Arve, i forhold til den lille sjakkbrikken som ble funnet og var glattslipt etter over 800 år i sjøen har fått et kongelig uttrykk i ansiktet og hode.

– Det er Kong Sverre som er modell og selvfølgelig har brikken og ansiktet fått et kongelig skjegg. Det er ikke ulikt mange av figurene på Nidarosdomen, og er bare fantastisk, sprudler Fjeldberg mens ha drar den ene historia etter den andre. Det satt eksperter i Nidaros å laget sjakkbrikker av hvalrosstenner og disse ble skipet ut fra Nidaros og var noen av de mest verdifulle gjenstander de eksporterte. Det var en av disse brikkene som forsvant under kullseiling i leia som ble funnet igjen på innsida av Hitra av Hilde Mellemsæther for en en del år siden forteller Fjeldberg.

Slik ser Hitra idrettslag og Hitra idrettsråd for seg den kommende Fillan fritidspark . Området er under bygging. Det er her Hitra kulturråd ønsker å plassere statuen av Hitrakongen.  (Foto: Landevaag Interiørdesign)

Slik ser Hitra idrettslag og Hitra idrettsråd for seg den kommende Fillan fritidspark . Området er under bygging. Det er her Hitra kulturråd ønsker å plassere statuen av Hitrakongen. Nå har Landevaag Interiørdesign også laget utkast til hvordan statuen av Hitrakongen skal komme på sokkel.

 

– Vi diskuterte Hitrakongen som skulptur på vårt første møte i juni. Tilbakemeldingene fra formannskapet er gode. Skulptøren kan begynne å smi i mai neste år og forhåpentlig kan vi ha avduking på høsten neste år, sier Fjeldberg og Krauss. – Med hornmusikk, legger de til.

Les også