En slant til en livsviktig brønn

Publisert: 5. mai 2018 7:30. Sist oppdatert: 14. juni 2018 12:43

Del på sosiale medier:

  • 152
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Sleng en slant ut i brønnen och ønska deg nånn ting synger Svenn Ingvars, men denne gangen kommer ordene i motsatt rekkefølge. Her er det slanten som skal bygge brønnen, og ønskene er simpelthen vann. Den som skal bygge brønnen heter Linda Bollandsås og brønnen bygger hun i Afrika.

Annonser

VI ADVARER MOT STERKE BILDER I SAKEN.

Et glimt fra en annen verden 

Filmen av et barns bein som sakte skjæres opp med kniv, stikker skarpt gjennom retina telefonglasset. Jeg grøsser i hele kroppen og barnets gråt etter mamma gjør at det hele virker enda sterkere. Linda holder telefonen med stø hender, for dette har hun sett før. Den knall-tøffe jenta som i slutten av mai setter kursen igjen for Afrika, for tredje gang. Denne gang helt alene og med en livsviktig oppgave.

– Jeg skal ned til Afrika for å bore etter vann nå og for å bygge en brønn på en skole for foreldreløse barn. Jeg reiser alene, men nei, jeg er ikke redd. Så lenge jeg holder meg utenfor de mest utsatte områdene, så føler jeg meg trygg, legger Linda til og holder frem en bok hun har med, for Linda har vært i Afrika før. Ikke bare én men to ganger.

 

Hva har de vel å smile av?

Gjennom bildene i boka tar vi turen tilbake til Afrika sammen med Linda. Tilbake den lille landsbyen Bungoma i Kenya, helt på grensa mot Uganda. Bilder av  folk som bortimot ikke har noen ting, smiler likevel mot linseglasset. Det er uforståelig, nesten frekt. Hvordan i alle dager kan de ta så lett på å være i ubønnhørlig livsfare, de smiler og ler på bilde etter bilde, er de naive spør jeg meg mens jeg lytter til Linda som forteller;

– De er et folk som lever fra dag til dag og som deler det lille de har, i stedet for å planlegge morgendagen. Har de litt ekstra mat en dag, så går de heller til naboen for å dele, i stedet for å sikre seg selv til dagen etter. Men nå må de ha hjelp til å planlegge morgendagen, ellers så kommer den kanskje ikke, sier hun.

Vann og sko redder liv 

Hvor skal man begynne? Man vil gjerne hjelpe, men det er så mye de trenger og ingen kan gi dem alt. Linda har plukket ut noen få enkle ting som vil utgjøre stor forskjell. De trenger vann,  for å leve, for å koke mat og for å dyrke noe som igjen kanskje kan skaffe dem litt penger. Og sko, de trenger sko, mange i Bungoma dør, rett og slett i mangel av sko.

– Det verste er barna som får fluelarver i åpne sår på beina. Bakteriene som insektene legger igjen er dødsårsak i mange tilfeller. Sår som kunne vært behandlet for tredve kroner. Men det har de ikke, så derfor dør de i stedet, sier Linda, uten noe trist tonefall i stemmen. For det hjelper ikke å gråte, sånn er livet i Afrika.

Spill av video

[fvplayer src=»http://www.hitra24.no/wp-content/uploads/2018/05/Snapchat-2006607158.mp4″ width=»960″ height=»540″]

 Den eneste måten larvene kan fjernes er ved at de skjæres ut med kniv og hvor sårene fylles med insektsmiddel. I Afrika har de ikke lokalbedøvelse.

Spill av video

[fvplayer src=»http://www.hitra24.no/wp-content/uploads/2018/05/Snapchat-1434879803.mp4″ splash=»http://www.hitra24.no/wp-content/uploads/2018/05/Snapchat-1434879803-1.mp4″ width=»1088″ height=»612″]

Kilden til å leve 

Men med håp i stemmen kan man utrette uante ting,  og Linda har evnen til å dele smilet og latteren i folket. 20. mai setter hun seg derfor på flyet og med seg skal hun ha penger nok til å bore etter vann. For ett hundre og femti meter under bakken, finnes det håp. Dypt begravet under den røde afrikanske jorda, ligger kilden til en bedre hverdag for alle barna i den lille landsbyen Bungoma.

– Vi må hjelpe dem på en måte som gjør at de kan klare seg selv på sikt. Ved å gi dem vann gir vi dem mer enn bare noe å drikke. Vår hjelp er uavhengig av religion, uavhengig av hudfarge av rase eller kjønn. Vi hjelper både muslimer og kristne, hvite og svarte, kvinner, menn og barn, legger Linda til.

Du er med å utgjør en forskjell

Vi nærmer oss slutten på Lindas album,  men om få uker starter begynnelsen på hennes neste. Hvilke bilder hun da har med hjem,  kan du være med å bestemme. For å bore etter vann er dyrt, selv i et land som Afrika. Omlag 1500 kroner meteren for å være nøyaktig,  og dypt ned i bakken må vi skal vi finne livets kilde.

– Jeg har brukt alt jeg har av midler på dette prosjektet, inklusive min manns fødselsdagsgaver. Jeg er utrolig glad for alt jeg har fått og vil takke alle som har vært med å gi. Jeg lover å ta med bilder hjem fra turen og håper at vi får se enda flere barn med smil om munnen og vann i kopper og kar, sier Linda Bollandsås som om få uker setter stø kurs for Afrika.

 

Annonser

Les også