Ny og solid flytebrygge for fiskerne i Fiskerihavna på Kuøya ved Hitramat rigges på plass denne uka.

Ekstra stor og solid flytebrygge på plass denne uka

Etter mange års kamp blir det bedre liggeforhold for fiskerne

Publisert: 13. november 2019 12:05.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Etter flere års kamp for å få på plass bedre liggeforhold for fiskerne ved Hitras fiskerihavn kommer den endelig på plass denne uka. Det er Kongensvoll Plast som har hatt oppdraget med å produsere og montere det nye anlegget og det er lagt ekstra vekt på trygge og solide løsninger for fiskerne som skal bruke den.
- Vi er veldig glad for at dette endelig er på plass, og vi har hatt et godt samarbeid med kommunen det siste året etter at det ble bestemt at dette skulle på plass, sier formann i fiskarlaget Trond Harald Iversen til Hitra 24.

Annonser

Mange års kamp

Det er mange år siden kravet om utbedring av liggeforholdene for fiskere ble tatt opp med kommunen. Så langt tilbake som i 2016 varslet kommunen at det skulle skje noe, men at det da stod i en søknad om tilskudd fra Kystverket. Det ble lovt å sende søknad både i 2016 og 2017 uten at dette skjedde fra kommunens side.

– Vi ønsker oss en enkel og grei flytebrygge med plass for fem-seks fiskebåter på 30-40 fot innenfor moloen og med strømtilførsel, uttalte en utålmodig fiskarlagsformann i fjor høst. Nå går det på sikkerheten løs og det er nærmest uforsvarlig for både fartøy og fiskere påpekte han nok en gang for ett år siden.

Slik så det gamle anlegget ut på Hitra Fiskerihavn. Flytebrygga holdt på å gå i stykker og på landgangen og dekket manglet et dekke flere steder.

I budsjettdebatten i fjor fikk FrP og PP igjennom at det skulle bevilges et beløp på 500.000 til ny brygge. Opprinnelig var deres krav på at det skulle bevilges 1 million, men et kompromiss med de andre i budsjettforhandlingene gjorde at beløpet ble halvert.

Måtte tilleggsbevilgning til uansett

Etter at den nye driftssjefen i kommunen, Tor Magne Langø, ble ansatt begynte det å skje ting. Han gikk i dialog med fiskarlaget og innhentet tilbud til flere leverandører på levering og montering av ei flytebrygge tilpasset fiskernes behov.

Driftsjef Tor Magne Langø kan endelig smile over at den nye flytebrygga for fiskerne er kommet på plass.

– Det var vesentlig å sikre gode og trygge liggeforhold der sikkerhet og HMS-krav for yrkesfiskere er ivaretatt, forteller Langø når han viser oss det nye anlegget som er under montering ved Hitramat.

Det viste seg at den halve millionen som politikerne hadde bevilget ikke var nok, og tidligere i år ble det etterbevilget slik at den totale summen kom på 1,250 million inkl mva.

– Vi fikk inn flere tilbud, men etter en helhetsvurdering ble Kongensvoll Plast gitt oppdraget. Dette innenfor en ramme på rundt en million, og i tillegg kommer fundamentering for landgang, vann- og strømtilførsel med en kostnad for rundt 250.000 kroner. Slik sett ser vi ut til å havne i mål slik som planlagt. I disse dager holder Kongensvoll  på med montering innenfor moloen med landfester og sikring av hele bryggeanlegget. Så vil kommunen sørge for tilkobling av vann og strøm til punkter på flytebrygga, forteller driftssjef Langø som er svært fornøyd med alle sine samarbeidspartnere.

I følge driftsjefen har dette blitt et godt prosjekt til slutt der det har vært et godt samarbeid med alle involverte parter. Fiskarlaget med Trond Harald Iversen har kommet med gode innspill til løsninger og sammen med leverandøren Kongensvoll Plast har de fått på plass en trygg og solid brygge. Langø vil også gi ros til Hitramat som har vært positive parter rundt dette å få fremført strøm og vann til brygga. Kongensvoll plast forteller at de er ferdige med sitt arbeid med å få på plass brygga i dag og da vil kommunen sørge for at resten ferdigstilles.

Flytebrygga blir liggende like innom moloen ved fiskerihavna ved Kuøya. Det er lagt stor vekt på sikkerhet og gode arbeidsforhold for fiskerne.

– Vi vil også bygge rekkverk på selve fundamentet samt legge noen lyspunkter langs betongkanten på moloen slik at vi har en god  tilnærming til HMS og sørger for at brygga tilfredsstiller alle krav til en slik arbeidsplass, forteller Langø.

Fornøyd fiskarlagsformann

Trond Harald Iversen som er fiskarlagsformann på Hitra og Frøya er også fornøyd med at brygga kommer på plass og at det til slutt har blitt en god og trygg løsning.

– Jeg har ikke vært å sett på den, men ut fra bilder jeg har fått tilsendt blir dette bra, sier Iversen til hitra 24. På vegne av fiskarlaget så er vi veldig glad for og få på plass denne kaia. Den gamle var i veldig, veldig dårlig forfatning. At det blir strøm og vann blir jo veldig bra. Bedre liggeplasser har vært etterspurt fra lagets medlemmer og ikke medlemmer. I det siste året har vi hatt en veldig god og positiv tone opp mot teknisk etat. Setter pris på det gode samarbeidet og at politikerne greide og finne midler til dette til slutt. Så nå er det veldig viktig at fiskere kjenner sin besøkelsestid, slik at dette anlegget blir brukt, sier en fornøyd fiskarlagsformann til Hitra 24.

– Brygga er tilpasset yrkesbruk

Daglig leder Nils Kristian Wingan i Kongensvoll Plast forteller at dette er både en større og kraftigere flytebrygge enn det de vanligvis leverer.

– Brygga som har en største lengde på rundt 35 meter er hele 4 meter bred, samt at utriggerne er ekstra bred. Dette sammen med et sklisikkert toppdekke både på brygge, utriggere og landgang gjør at dette er en brygge der sikkerhet er satt i fokus, forteller Wingan.

Landgangen er 13 meter lang og det er montert vann- og strømsøyler på anlegget. Det er fem tilrettelagte båtplasser for fiskerne og i tillegg er det mulighet for å ha litt større fartøy liggende på den ytterste bryggedelen der det er ekstra solide fester til fortøyning.

Fjerner den gamle brygga

Tor Magne Langø forteller at straks de er klar for å åpne den nye brygga i fiskerihavna, vil de fjerne det gamle anlegget som både er nedslitt og delvis ødelagt. Dette anlegget ligger litt lenger bort fra moloen og er mer værutsatt.

Det gamle bryggeanlegget blir fjernet når den nye fiskeribrygga er åpnet.

Brukerne kommer til å betale leie for kaiplass, som skal gå til å dekke opp for strøm, vann og vedlikehold ifølge kommunen.De ønsker i utgangspunktet utleie av faste plasser, men legger også opp til «gjeste» plasser for kortere bruk.

– Nå er det veldig viktig at fiskere kjenner sin besøkelsestid, slik at dette innlegget blir brukt sier en svært fornøyd fiskarlagsformann Trond Harald Iversen som roser kommunen for den jobben som er lagt ned i år for å få dette på plass.

 

 

Les også