Stortingsrepresentant Andre Skjelstad (V) fra Trøndelag hadde tatt turen til Hitra og Frøya for å levere ut årets sjekk fra Havbruksfondet til varaordfører Eldbjørg Broholm. Lokalpolitikerne fra regjeringspartiene hadde møtt opp for å få med seg overrekkelsen, fv. Torfinn Stub (V), Tor Johan Sagøy (H), ELdbjørg Broholm, varaordfører (AP), Tom Skare (FrP) og stortingsrepresentant Andre Skjelstad (V).

- Denne får dere fordi dere har lagt godt til rette for havbruk

Fikk inn over seksti millioner på kontoen i dag

Publisert: 23. oktober 2018 21:03.

Del på sosiale medier:

  • 33
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Tirsdag troppet stolte kommunepolitikere opp for å ta imot regjeringens sendebud, Andre Skjelstad (V) med årets førjulsgave - havbrukssjekken på over 61 millioner kroner.

Denne sjekken hadde de ventet på lenge. Før fjorårets budsjettdebatt var det ikke alle som drømte om at den skulle bli så stor. I dag kom sjekken på 61.539.971 kroner inn på konto til kommunen med sendebudet Andre Skjelstad (V) fra Stortinget.

Ordfører Ole Haugen var på reise og i hans fravær var det varaordfører Eldbjørg Broholm som fikk æren av å ta imot den symbolske sjekken.

– Vi har vært med å legge til rette med Havbruksfondet, innledet Skjelstad, men det er næringa sjøl som leverer pengene. Det er dere som lokalpolitikere som har lagt til rette for at de kan ha et godt grunnlag i deres hjemkommune, og derfor er det rett at store deler av pengene føres tilbake til lokalsamfunnet der pengene skapes. Kysten er i vekst og Trøndelag er vel det området som får ta ut den største gevinsten sa Skjelstad.

Skjelstad syntes det var en stor glede å få lov å reise rundt å dele i så store sjekker til kommunene, penger som de kunne bruke som de ville i lokalsamfunnet. Han lovte at pengene skulle være overført til kommunens konto i løpet av dagen, før han overleverte den symbolske sjekken til Broholm.

Flott at storsamfunnet gir tilbake

Broholm kommenterte sjekken og størrelsen på beløpet med at det sikkert ville få bein å gå på.

– Vi skal starte budsjettdebatten neste uke så her er det nok mange som har gode forslag. Men kommunen har lagt til rette for veksten i havbruksnæringen gjennom mange  år, spesielt med næringsarealer og infrastruktur knyttet rundt næringa, du la sikkert merke til Jøsnøya og industri- og havneanlegget der sa Broholm til Skjelstad, før hun fortsatte.

– Det er derfor flott at storsamfunnet gir noe tilbake til lokalsamfunnet, det synes vi er veldig positivt, så vi skal nok få  brukt noe av dette i den kommende budsjettdebatten som kommer til uka sa varaordføreren. Det kommer sikkert godt med. mente varaordføreren som takket nok en gang for den store sjekken.

Også de øvrige politikerne tok ordet for å kommentere, og den lokale venstrerepresentanten Torfinn Stub var den første som tok ordet.

–  Ja, tusen takk, vi er veldig glad for at det endelig kom noe tilbake, og vi er jo spesielt spent spent i forhold til den andre avgiften som diskuteres for tida, grunnrentebeskatning. Vi er spent på hvordan dette vil påvirke havbruksfondet og fordelingen mellom kommunene og stat, men der har vel vår egen ordfører et ord med i laget så regner med han har kontroll på det, sa Stub før han fortsatte.

– Vi er jo avhengig av vekst i havbruksnæringen og det er jo litt skummelt også. Vi må ikke gjøre oss avhengige av slike sjekker med ujevne mellomrom, men når de kommer skal vi nok finne noe fornuftig å bruke midlene på sa Torfinn Stub.

Tor Johan Sagøy fra Høyre var også til stede i dag og ville gjerne takke og gi noen tanker tilbake om havbruksbeskatning til Skjelstad.

– Det er jo kjempeflott at vi får dette tilbake på denne måten, her kommer det virkelig kommunene til gode nå som det er gode tider for havbruksnæringen, men jeg vet jo det at det kan være andre tider også, så det er viktig å ikke ta av. Vi vet det kan svinge og når det gjelder grunnrentebeskatning er jeg redd dette vil gå ut over systemet med Havbruksfondet, en løsning som jeg synes fungerer godt som den er nå, kommenterte Sagøy.

Tom Skare syntes vi gjerne kunne få en slik sjekk hvert år.

– Vi regnet jo med at det kom en sjekk i fjor, men ikke så stor. Nå har vi jo allerede diskutert forvaltningen av midlene og at de skal komme spesielt unge og eldre til gode, og nå kan vi sette ut i livet enkelte tiltak som et ekstra gode. Det har vært tverrpolitisk enighet om hvordan vi skal forvalte, at vi ikke skal vokse  i drift, men finne tiltak og bruke dem på, som vises hos folk flest. Her skal hele kommunestyret involveres.

Sendte med hilsning om Ægir

I tillegg til å takke Skjelstad for sjekken hadde Skare en ekstra melding han ba stortingspolitikeren ta med seg ned til Oslo.

– I tillegg til all takk for sjekken håper jeg du kan ta med deg en hilsning ned til Stortinget og i regjeringskorridorene. Vi har nå jobbet med å støtte og bistå Kystmuseet å få etablert Ægir – Norsk havbruksmuseum på Hitra og der venter vi nå på en endelig avklaring.

– Om to år er det femtiårsjubileum for moderne norsk havbruk med Grøntvedtbrødrenes oppstart og det haster med å få en avklaring på at vi får de ressursene som trengs for å få etablert Ægir her på Hitra, akkurat her hvor havbrukets vugge stod for snart femti år siden. Får vi til dette skal dere bli invitert hele gjengen, sa Skare til Skjeldstad som svarte at han var godt kjent med saken og hadde håp om at det kom en avklaring snart.

 

Les også