Det ble rene, skjære folkevandringen til steinbruddet ved Mjønes på lørdag da rundt 300 personer kom for å sikre seg et eller flere eksemplarer av nasjonalsteinen thulitt. Alle foto: Egil Morten Strand

– Folk var helt «stein-thullit» etter nasjonalsteinen

Publisert: 8. april 2019 15:02.

Del på sosiale medier:

  • 39
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Lørdag kom det bilister og busslaster med folk fra Hitra, Frøya, Hemne, Snillfjord og Orkdal for å sikre seg Norges nasjonalstein thulitt som kom fram under sprengningen av Mjønestunnelen i fjor høst.
- Folk var "steingale", og kom med alt fra store Ikea-poser til kasser som fylte opp med den rosa steinen, forteller hyttenabo Egil Morten Strand i Åstfjorden. En kjempesuksess med rundt tre hundre besøkende.

Annonser

Kom fram under sprenginga av Mjønestunnelen.

Det var under sluttfasen i fjor høst da entreprenøren skulle sprenge seg gjennom den siste delen av Mjønestunnelen at det som betraktes som Norges nasjonalstein kom fram i store mengder. Tunnelåpningen ut mot Åstfjorden ble stående igjen med masse rosa stein.

– Da vi sprengte ut den 770 meter lange Mjønestunnelen dukket det opp et parti med den rosa steinen thulitt. Etterspørselen etter steinen har vært stor fra flere hold, men fordi steinen ligger inne på anleggsområdet, kunne vi av sikkerhetshensyn ikke tillate at privatpersoner tok seg inn på egen hånd. Derfor arrangerte vi en åpen dag der interesserte kunne bli med inn på anlegget og ta med seg stein, sier HMS-rådgiver Olav Duesten i Statens vegvesen.

Folkevandring til steinbruddet

I løpet av fire timer på lørdag var det rene skjære folketilstrømmingen ved anleggsområdet ved Mjønes Trevare, der «steingale» folk kom i hopetall.

– Det stod sikkert 60-70 biler i området, samt en buss og flere større kjøretøy der folk i alle aldersgrupper tok turen opp til steinfyllingen for å sikre seg stein i alle fasonger, forteller hyttenabo til store utbyggingen i Åstfjorden Egil Morten Strand.

I følge han var det stor stemning, og bare hyggelige folk som både hadde med seg slegge og kasser for å få med seg den ettertraktede rosa steinen med hjem.Det ble både tungt arbeid og mye stein som ble flyttet ut, og med god hjelp fra noen ivrige hyttenaboer som dukket opp med ATV og henger fikk de ivrige steinsankerne god hjelp til å få med steinen ned til bilene.

– Jeg lot meg imponere over hvor sterke og ivrige mange var når de både hogg ut stein og bar det med seg. Men alle var både blide og syntes dette var et artig påfunn fra Statens Vegvesen, sier Strand som selv også har plukket med seg noen eksemplarer av den rosa steinen på flere av turene han har gått i området.

Lørdagens selvplukk av stein kan karakteriseres som en suksess, der mange fikk sikret seg sitt eget eksemplar av den rosa nasjonalsteinen, thulitt.

Annonser

Les også