Forfatter Kurt Haukaas har tidligere gitt ut bøkene "Frakte- og fiskebåter fra Fosen" i 2009 og "Fiske og fraktebåter fra Frøya" i 2013. Nå reagerer han sterkt på at politikerne på Hitra vil ha utlevert manus fra hans bokprosjekt "Fiske og fraktefartøyer fra Hitra".

Vil ikke ha noe mer med kommunen å gjøre

– Forfatter synes det er frekt at kommunen krever manus utlevert

Publisert: 5. desember 2019 20:33.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Etter at formannskapsmedlem Per Ervik etterlyste hvor det ble av boka kommunen hadde gitt tilskudd til i 2012, ba nylig formannskapet at forfatteren oversender det materiellet som allerede er innsamlet og utarbeidet.
- De ønsker ikke å vente helt til neste høst før de får noe materiale, eventuelt en utgivelse, da det er såpass lenge siden det ble gitt et tilskudd på 50.000 til ferdigstillelse av boka, skrev kultursjefen til forfatteren.
Nå er forfatteren forbannet over å bli nærmest framstilt som en tjuvradd og vil ikke ha noe mer med kommunen å gjøre.

Fikk innvilget tilskudd i 2012

Det var i mars 2012 at forfatteren Haukaas fikk innvilget et tilskudd gjennom det kommunale næringsfondet på Hitra som et bidrag for å få ferdigstilt og gitt ut boka om Fiske og fraktebåter på Hitra. Tilskuddet ble den gang utbetalt med en gang slik at boka kunne ferdigstilles i følge avtale heter det i kommunens vedtak.

Etter den tid kom boka om Frøyas fiske og fraktebåter ut i 2013. Men ennå i 2018 var det ikke kommet noen bok omkring båter fra Hitra. Per Ervik etterlyste framdrift hos forfatteren med direkte kontakt og lovt at det skulle komme en utgivelse snart. Det var etter at Ervik spurte om dette i formannskapet skulle sjekke ut videre framdrift med forfatteren.

– Jeg holder på med innspurten av boka nå og den blir på omlag 300 sider, fortalte forfatteren til Hitra24 da vi snakket med han i februar 2018.

Han fortalte at han den gang holdt på med å samle inn informasjon om Hitras båter, med mange bilder og fakta rundt de enkelte båtene. Bøkene er en ektefølt kjærlighetserklæring til kystkulturen og Haukaas fortalte at han så frem til alt dette var på plass for Hitra sin del også.

– Boka er nesten ferdig den, egentlig er det for det meste redigering, samt at noen båter har kommet til underveis og som skal bli med i boka. Jeg planlegger og har allerede gjort avtale med trykkeriet om produksjon av boka – og boka, den skal jeg utgi på Nixi forlag(eget) i oktober/november 2018, fortalte han Hitra 24 i februar 2018.

Lovte etter hvert at boka skulle komme i 2020

I september i år ble det fra flere hold etterlyst hvor bokutgivelsen ble av og kultursjef Omar Pleym sendte en skriftlig forespørsel der han ba om status på prosjektet.

– Som jeg nevnte i telefonsamtale i dag etterlyser Hitra kommune status i bokprosjektet, samt en forklaring på hvorfor prosjektet ikke er sluttført. Det er fint om du kunne gi oss en skriftlig status på prosjektet, og da med et tidsperspektiv på når boken om Hitra vil komme ut, skriver Pleym i en mail til Haukaas 19. september i år.

En måneds seinere svarer forfatteren tilbake om at han vil gi svar om en ukes tid. Den 5. november gir han han en kort tilbakemelding til kulturkontoret om at;

– Jeg skal utkomme til markedet med «Hitraboka» i månedsskiftet okt/nov 2020. Hvis jeg ikke klarer dette vil jeg betale tilbake tilskuddet jeg har mottatt fra Hitra kommune, skriver Haukaas i sin mail.

Denne tilbakemeldingen ble meddelt formannskapet som ble orientert om dette i møte den 19. november fra rådmannen. I drøftelser formannskapet den gang gjorde kom det fram at politikerne var lei av å vente og hadde mistet tålmodigheten. De ba derfor rådmannen ta kontakt for få oversendt materiellet som forelå, slik at de kunne finne noen andre som kunne ferdigstille arbeidet.

Forbannet forfatter – frekke politikere

Dette ble det gitt forfatteren Kurt Haukaas tilbakemelding på og det gikk ikke mange dagene før kultursjefen fikk et relativt sint svarmail på politikernes innblanding.

– Det er all grunn til å stille spørsmålstegn med det juridiske med det som her forlanges av et formannskap angående dette punktet, innleder Haukaas sitt svar før han fortsetter.

– I tillegg må det vel være lov å si at dette forlangende var faktisk direkte frekt å framsette – det er forøvrig lett å gjennomskue hvem som er «saksordfører» i denne saken skriver han videre uten å skrive navn.

I mailen skriver han videre at det er synd at dette arbeidet skulle ende slik, om det som var den skrevne historien om frakte og fiskebåter fra Hitra – et unik faktaverk bygd på samme lest som de foregående bøkene han hadde utgitt, opplyser Haukaas.

– Jeg foreslår at vi avslutter denne saken mellom oss, og at jeg tilbakebetaler tilskuddsbeløpet (på 50.000 kroner red.anm) fra Hitra kommune i løpet av februar måned i 2020. Vennligst send hvilket kontonr jeg skal sende pengene til, skriver en fortørnet forfatter.

– De skjønner ikke hvor mye arbeid det er

Da Hitra24 tar kontakt med forfatteren Kurt Haukaas på torsdag er han rimelig forbannet på både politikerne og Hitra kommune og vil ikke ha noe mer med saken å gjøre. Når vi ber om hans forklaring på hva som har skjedd  forteller han at han er lei av telefoner fra både Pleym og Per Ervik om saken.

Forfatteren Kurt Haukaas fra Fosen er forbannet over at politikerne krever manus oversendt for boka om Frakte- og fiskebåter på Hitra.

– Jeg blir jo nærmest betraktet som en tjuvradd av formannskapet og Ervik i spissen. Det ligger fryktelig mye arbeid bak informasjonsinnhenting og kryssjekking av informasjon. Det har vært mange intervju  og det er ting jeg trenger mer tid på, men boka kommer. Men at kommunen og politikerne er så frekke at de tror de bare kan be om manus og innhold som jeg har hentet inn, gjør meg nærmest fly forbanna sier en irritert forfatter på telefon.

Men når kommer boka da Haukaas, det er jo lenge siden tilskuddet ble gitt og boka ble lovt utgitt?

– Jeg er nærmest ferdig nå, men går over i pensjonistenes rekker for fullt i februar og da skal jeg ferdigstille boka i mai neste år, lover Haukaas. Men kommunen får ikke noe manus i alle fall, og dem vil jeg ikke ha noe med å gjøre. Dem må bare sende meg kontonummeret så skal jeg overføre tilskuddsbeløpet avslutter han.

Hitra 24 har vært i kontakt med politiker Per Ervik som tydeligvis har pådratt seg forfatterens vrede sammen med resten av formannskapet, og en influensasyk Ervik lover å gi sin kommentar til dette i løpet av fredag.

 

Les også