Det ble medaljedryss på de lokale produsentene av foredlet laks under NM for røkt og gravet laks. Vidar Oskarsson(tv) hos Dolmøy Seafood kunne hente hjem både en gull- og søvmedalje, mens Vidar og Heidi Garnvik kunne hente hjem en gjev gullmedalje i sin kategori. Flotte prestasjoner for gode proukter fra øyregionen.

Norgesmesterskapet

Gull og toppkarakterer til lakseprodukter fra Hitra og Frøya

Publisert: 5. august 2019 13:23.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Under Trøndersk Matfestival før helga kunne to lokale produsenter fra øyregionen, Dolmøy House of Seafood og Garnviks Røkeri ta hjem hele tre av de gjeveste medaljene blant 84 innleverte produkter som de konkurrerte med under NM i røkt og gravet laks. I klassen for varmrøkt laks knivet de to bedriftene om førsteplassen, men her var det Garnviks som trakk det lengste strået knepent foran Dolmøy House of Seafood.

Garnviks Røkeri AS vant NM i varmrøkt laks

Det ble en knallhard Trønderfight i kategorien varmrøkt laks, mellom Garnviks Røkeri fra Frøya og Dolmøy House of Seafood fra Hitra. Innen dette produktet var det familiebedriften fra Frøya som trakk det lengste strået. Fagjuryen kommenterte dette var et bra produkt med god og frisk smak. 50% av folkejuryen skalerte dette produktet som 8 eller 9 på en skala fra en til ni der ni er best. Syrlig og perfekt, saftig og smakfull og gode krydderier, er noen av de beskrivelsene som ble gitt. De kjemiske analysene viste en god del syrlighet som bidrar til friskhet. Friskheten eller syrligheten ble også kommentert av dommerne, skriver festivalen på sine sider etter juryavgjørelsen.

– Helt fantastisk, vi er både stolt og glad, sier daglig leder Vidar Garnvik, før han fortsetter: Vi jobber hver dag med fokus på kvalitet og krav til råvarer. Dette i kombinasjon av ny og gammel matkunnskap. I jakten på den unike og gode røyksmaken blir fisken røkt av en egenkomponert flisblanding av bøk og gran, før den til slutt tilsettes einer.

Vidar og Heidi Garnvik tok hjem den gjeveste medaljen i klassen varmrøkt laks under NM

Han trekker også frem kontakten og samspillet med lokalmatprodusenter i nærmiljøet og regionen, og at dette har vært til stor hjelp i utviklingen av både produkter og bedriften, og understreker at deres varmrøkte laks, som nå kan omtales som Norges beste, kan fås kjøpt i utvalgte butikker på Hitra, Frøya, Trondheim, Orkanger, Stjørdal og Oslo.

Garnviks Røkeri AS mottok premien av fylkesordfører Tore O. Sandvik, under Trøndersk Matfestival.

Hele tre ganger har de vunnet prisen for årets sjømatprodukt under matfestivalen i Trondheim.

Dolmøy House of Seafood tok gull i kategorien kaldrøkt ørret

Fagjuryen kommenterte at dette var et bra produkt med god røyksmak. 47% av folkejuryen skalerte dette produktet som 8 eller 9 på en skala fra en til ni der ni er best. God og behagelig smak, fin og fast konsistens, kraftig men god, er noen av de beskrivelsene som ble gitt. De kjemiske analysene viste mye umami og en del syrlighet som bidrar til opplevelsen av friskhet for dette produktet, sier juryen i sin dom.

– Vi er utrolig stolte og glad for å ha gått helt til topps, og kan skilte med at vi har Norges beste kaldrøkt ørret. Takket være utsøkte råvarer fra øyene på Trøndelagskysten. Behandlet og bearbeidet etter gamle norske håndverkstradisjoner har vi klart dette. Flere av våre produkter benyttes av de restaurantene som setter kvalitet øverst på lista. Dette er også en klar ambisjon som vi jobber steinhardt hver eneste dag for å nå, sier Hallgeir Bremnes, daglig leder i Dolmøy House of Seafood.

Vidar Oskarsson hos Dolmøy House of Seafood kunne hente gullmedaljen for beste kaldrøkte ørret, og sølv for varmrøkt laks under NM.

I tillegg stakk Dolmøy House of Seafood av med en sterk sølvmedalje i kategorien Varmrøkt Laks, like etter Garnvik. En sterk prestasjon fra øyregionens bedrifter.

Flere av bedriftens lakseprodukter er tidligere premiert i nasjonale matkonkurranser. I 2017 ble det NM gull og bronse i henholdsvis produktene gravet laks og røkt laks, og i 2015 ble det NM sølv i kategorien varmrøkt laks. Årets vinnerprodukt sammen med deres øvrige produkter kan man få kjøpt i store deler av Trøndelag, samt i deler av Møre.

NM med lange tradisjoner

Det er 19. gang at norgesmesterskapet i røkt og gravet laks og ørret blir arrangert av organisasjonen Sjømatbedriftene. Et fagpanel bestående av kokker og forskere fra Sintef og NTNU har valgt ut fem finalistene i hver klasse. Deretter har et forbrukerpanel kåret vinnerne. Testingen har foregått på det nye sensoriske laboratoriet på NTNU.

Aldri tidligere har det vært så mange påmeldte til NM-konkurransen. I år deltok 23 produsenter fra hele landet med totalt 84 produkter. NM-general og organisasjonssjef i Sjømatbedriftene, Kjetil Hestad, sier at dommerne hadde en krevende oppgave å plukke ut vinnerne.

– Kvaliteten på produktene har aldri vært bedre. Kombinasjonen av ærgjerrige produsenter og fantastiske råvarer gir resultater, sier Kjetil Hestad.

 

 

 

.

Les også