Hitra kulturfestival: Mot alle odds med Samuel Massie

Han har en oppfordring til unge Hitterværinger

Publisert: 7. februar 2019 10:55.

Del på sosiale medier:

  • 32
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Det er stor kontrast til den skoletrøtte 16-åringen vi møter i Bergen, og den unge mannen som står foran på scenen i Meierisalen. Samuel forteller en flott historie om læren om å leve, og har en spesiell appell til de unge hitterværingene. Snart reiser han med bestefaren Arne (84) som har lyst til å bli verdens eldste mann på sydpolen.

Se video av hva Samuel Massie har å si til de unge hitterværingene lengre nede i saken.

Fra en paralyserende dopverden

14-åringen ville bare være og havnet i en ond sirkel med skulking og dop. Med både dysleksi og konsentrasjonsvansker dumpet han raskt ut av videregående. Hverdagen ble å henge gatelangs med kompiser og likegyldighet. Det viste seg at folkehøyskolen 69 Grader Nord i Malangen i Troms ble redningen. Reisen fra dopverdenen i Bergen til Antarktis er lang, men det var her det snudde. Livet ble snudd opp ned under solodøgnet hvor han var overlatt til seg selv. En iskald vinterkveld fikk han fyr på bålet, og samtidig fyr på bålet i seg selv. Etter den kvelden ga han alt.

Fikk se livet i perspektiv på veien til Antarktis

STRENGT: Denne kontrakten måtte mor til Samuel skrive under før han fikk dra til Antarktisk

Unggutten som nå skulle bli voksen måtte få sin mor til å skrive under på «Statement of responsibility», – en relativ streng kontrakt som viste risikoen ved å bli med«Berserk». Han slet med å finne god argumentasjon, men moren skrev under.

– Som mor ville hun heller ha en sønn som levde det livet han elsket og risikere livet for det, enn å ha en sønn sittende på gutterommet, forteller Samuel.

På turen fikk han se perspektiv på livet. Han forteller en spennende og morsom historie om hva som møtte han og hvilke forhold han levde i.

Dessverre ble ikke reisen slik de hadde sett for seg. Fremme i Sydishavet dro seile-lærer Jarle Andhøy og Samuel inn mot polpunktet. Resten av mannskapet ble igjen ombord på «Berserk» for å passe på. Det blåste opp til den største stormen i Antarktis på 25 år. De fikk ikke kontakt med de i seilbåten og bestemte å grave seg ned. Samuel og Jarle ble til slutt reddet, men de tre som ble igjen på seilbåten ble ikke funnet.

I overkant av 60 besøkende kom for å høre på foredraget til Samuel Massie i Meierisalen onsdag kveld.

Bestefar ble bestevenn

I fire måneder stengte Samuel seg inne på hytta til bestefaren. Han fant trøst i bestefar som hadde opplevd både sult og krig.

– Du skal ikke glemme, bare lære å leve med det, sa bestefar Arne Ulvolden til Massie.

Det viste seg at Arne hadde mye ugjort, mange drømmer og reiser han ikke hadde gjennomført. Det var da Samuel bestemte seg at hans 83 år gamle bestefar skulle bli med på reise. En lang reise

Hør hva Samuel har å si til unge Hitterværinger

– Lev som du har lyst

Samuel forteller mye om å leve. Det å kaste seg ut i det og tørre å gå dørstokkmila.

– Det er aldri for seint. Min bestefar har lært seg å leve i en alder av 83 år. Det er livet som må læres å leve.

Reiser med bestefar til sydpolen

Hittil har de hoppet fallskjerm, kjørt motorsykkel i Chile og opplevd mye spennende. Men eventyret fortsetter. Om 1,5 uke reiser Samuel med bestefar til sydpolen. Bestekompisene skal gå med ski fra Antarktis til Sydpolen for å nå målet. Bestefar Arne (84) skal bli verdens eldste mann på sydpolen.

Se miniepisoder av Samuel og bestefar nedenfor

Samuel og bestefar | Miniepisoder

Hvem sier at man ikke kan hoppe i fallskjerm når man har passert 80 år? Se Bestefar (83) presse grensene sine til det ytterste! Som han selv sier: "Dø ung, men så sent som mulig." ❤️Vi er stolt sponsor av TV 2-serien Samuel og bestefar, og du finner flere miniepisoder her: http://bit.ly/samuelogbestefarminiepisoder

Slået op af KLP i Mandag den 10. september 2018

Les også