Tar farvel med vinteren med sanger på tolv språk søndag

Harmundi skal fylle Hitra-kirka med sanger fra flere land

Publisert: 10. mars 2019 13:25.

Del på sosiale medier:

  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Det internasjonale koret Harmundi inviterer alle musikkglade øyværinger til en vinterkonsert i Hitra kirke søndag ettermiddag. Selv skal de synge sanger på hele tolv forskjellige språk, og sammen med sine gjesteartister håper de øyværingene går mann av huse i ettermiddag klokka 17. Konserten skulle være en takksigelse for at vinteren er over, men symbolsk nok er Hitrakirka pyntet med hvit snø i dag i nydelig vinterlandskap.

Annonser

Sangglade øyværinger

Det er noe bra som foregår på Hitra når flere sangglade og spilleglade frøyværinger ukentlig tar turen til Barman og Fillan:

Anna Bårdseng, Marianna Roosi og Svetlana Berntsen alle fra Frøya, drar hver uke på øving med det internasjonale koret Harmundi under ledelse av dirigent Gabriëla Lukassen, på Fillan Bibliotek. Her øver de på et sangrepertoar hentet frem fra koristene selv.

– Det er på en måte en voksen versjon av «Fargespill» der alle er en ressurs og bidrar med å dele en sang eller dans eller regle, forteller Gabriëla Lukassen.

Samles om en felles kulturell forståelse

I koret konsentrerer de seg ikke bare om sang. Hver sang blir tilrettelagt for hele koret og alle sangere forstår hva sangene på alle sine forskjellige språk handler om. Dette resulterer i at de blir sunget med stor innlevelse og hjertevarme, siden det alltid er noens kulturelle gave til de andre.

Søndag ettermiddag skal sangkoret Harmundi synge 15 sanger på hele 12 forskjellige språk. De seks andre innslagene er ved gjesteorkesteret Barman janitsjar med musikere både fra Frøya og Hitra og deres eminente dirigent Gerard Rooker.

– Deres ‘sound’ innebærer swingende, drivende rytmer og vakker klang i de roligere verk. Ellers blir hele konserten krydret med Guro Rønningsgrind fra Frøya med sin spreke og herlige fiolinklang. Til slutt er det en skikkelig glede å ha gjestesolist Solrun Skarsvåg fra Frøya med sin utrolig nydelige stemme, forteller kordirigent Gabriella som gleder seg til dagens opptreden.

Det er et allsidig repertoar der ‘Sommerfugl i Vinterland’, står ved siden av den Filippinske ‘Rosas Pandan’. Der en slått på fiolin blir avvekslet med den verdenskjente Moskva-netter på russisk og på norsk. Der mange nye tilflyttere på øyriket kan høre sine norske dialekter blant annet i ‘Danse mi vise’ og en sang fra sitt gamle hjemland Polen, ‘O mój Rozmarynie’. Så her snakker vi om ekte mangfold og variert innhold.

Korets første helaftens forestilling

Siden dette blir Harmundi sin aller første helaftens konsert er koret opptatt av å få med seg all støtte fra sitt fremtidige publikum. Harmundi er et kor der mangfold står høyt og derfor ønsker de å møte alle mennesker som lengter etter å finne gleden og varmen gjennom musikken.

Skal du få med dette som egentlig skal være et farvel til vinteren starter konserten i Hitra kirke på Melandsjø søndag ettermiddag klokka 17. Etter konserten lover koret å servere noen deilige søte kaker også.

– Det blir servering av deilig søt mat akkurat som Harmundi er vant med etter øvingene sine der Anna, Marianna, Svetlana og alle sangere fra Hitra og Frøya er raus med å dele sine herlige kreasjoner, sier Gabriella som ønsker alle øyværinger hjertelig velkommen i den flotte Hitrakirka søndag ettermiddag.

 

 

 

Annonser

Les også