Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen tok seg god tid for en prat med beboerne på Hitra helsetun da hun besøkte Hitra mandag. Her fikk hun hilsen på Astrid Hjertø (87) og Mary Nesset (96) før de spiste lunch sammen på Tunet.

Dere har gjort mange av de riktige tingene

– Hitra ligger langt framme i eldreomsorgen og Leve hele livet

Publisert: 26. mars 2019 13:46.

Del på sosiale medier:

  • 256
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Mandag besøkte eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (FrP) Hitra etter invitasjon fra lokallaget. De fire timene på Hitra ble viet Hitra helsetun og presentasjon av kommunens eldreomsorg og løsninger.
- Dere har gjort mye rett her på Hitra sa Michaelsen i det hun tok turen videre til Fosen. Mange kommuner har mye å lære av de grepene dere har gjort her ute og det skal bli spennende å følge med på de ideene dere har lagt fram i dag.

Annonser

De timene som var avsatt til Hitrabesøk hadde et innholdsrikt og hektisk program. Kommunen stilte med assisterende rådmann, Harald M. Hatle som orienterte om kommunes satsningsområder i åra framover, samt at han var inne på de utfordringer kommunen har hatt og møter i forbindelse med at befolkningen blir stadig eldre.

Til møtet som var kommet i stand med god hjelp fra lokallagsleder Bjørg Reitan Bjørgvik og gruppeleder Tom Skare i FrP, var det lagt opp til omvisning og møte med beboere på sykehjemmet, presentasjon av Livsglede for Eldre og Frivilligsentralen, sommerjobb for ungdom og et besøk på Treningsklinikken.

Alle områder som eldre- og folkehelseministeren satte stor pris på å bli bedre kjent med på Hitra. Leder i helse- og omsorgskomiteen Torfinn Stub (V), ønsket velkommen og var med under hele presentasjonen og redegjorde for mange av de grep som var gjort for å sikre en best mulig eldreomsorg de siste årene.

Leder for sykehjemmet Anne Strøm tok statsråden og følget med på en besøkstur i sykehjemmet der statsråden tok seg god tid til å hilse på og slå av en prat med beboere og ansatte. Barn fra Fillan barnehage var også besøk på en av avdelingene denne dagen i anledningen Michaelsens besøk, forøvrig noe de gjør med jevne mellomrom og ikke bare for at det var et statsrådsbesøk.

Anne Strøm fremhevet den innsatsen alle ansatte har gjort etter at det ble et Livsgledesykehjem og roste samarbeidet mellom politikere, administrasjon og ansatte som også hadde åpnet for god og inkluderende deltakelse fra store deler av de frivillige som støtter opp om aktiviteter.

– Vi har mye fint å vise fram sa Anne, mens småungene fra barnehagen satt i armkroken i sofaen, eller lekte med spill på gulvet til stor glede for de eldre beboerne.

Statsråden lyttet til alle gode innspill og berømmet arbeidet med å la de eldre få god kontakt med alle aldersgrupper og mange ulike aktiviteter som hun fikk høre om. Livsgledeleder Rigmor Kristoffersen nærmest sprudlet over av engasjement da hun forklarte om alle de «rare» påfunnene de gjennomfører på sykehjemmet og andre steder i kommunen.

– Godt å komme til en offensiv og nytenkende kommune

Åse Michalsen er kanskje verdens eneste  eldre- og folkehelseminister og har vært det ett års tid. Det er hektiske dager der hun har reist mye rundt i landets kommuner for å gjøre seg kjent med hva de finner på av gode løsninger og hvordan eldreomsorgen kan utformes best mulig for framtida.

– Jeg har fått mange gode og positive tilbakemeldinger fra våre folk her lokalt om det som gjøres på Hitra, og det var derfor fint å få ta turen ut hit, forteller statsråden som kommer fra det blide sørland og Mandal.

– Fordelen med en slik oversiktlig kommune med bare 5000 innbyggere er jo at dere kjenner de aller fleste som er her ute. Når kommunen i tillegg har klart å samlokalisere flere tilbud på ett sted som her på Helsetunet har det gitt mange muligheter for å koordinere på en best mulig måte. I tillegg legger jeg merke til engasjerte og endringsvillige ansatte og en utstrakt samarbeid med de frivillige som stiller opp. Det er vel kanskje det som merker et lite kystsamfunn godt. Her har mange andre kommuner mye å lære, oppsummerer Michaelsen.

Følget tok turen innom alle på Helsetunet og fikk sett på hvordan ting var ordnet for å få en best mulig hverdag for alle. Praten gikk lett og statsråden fikk både noen nye innspill og gode ideer å ta med seg tilbake til departementet, samt at hun villig fortalte om gode tiltak hun hadde oppdaget andre steder på sine mange besøk.

Lunch sammen med beboerne

Ministeren er også svært opptatt av at sykehjemmene skal ha et godt kjøkken og variert kosthold for både sine beboere og de som er hjemmeboende. Det fikk hun erfare selv, med å bli invitert opp på bomiljø 3 og spise lunch sammen med beboerne der. Tom Skare ble med fra Hitra og vertskapet og fikk praten til å gå løst rundt matbordet, mens han også snakket varmt om hjemmelaga mat og kjøkkenets fortreffeligheter. Sammen med flere av beboerne gikk praten lett mens de sammen spiste smørbrød med fiskekaker laget fra eget kjøkken.

– Dette var både godt og hyggelig kommenterte Åse Michaelsen i det lunchen ble avsluttet med allsang rundt bordet på hennes initiativ. Her fikk jeg livshistoria fra et langt og innholdsrikt liv fra mange av dem og Tom kjente jo de fleste her og hvor de kom fra så her var det lett å få praten i gang, strålte hun da hun kom ned til resten av følget som hadde fått servert storkjøkkenets fiskesuppe i kantina.

Folkehelse og trening som medisin

Avslutningsvis kunne kommuneoverlege Geir Nilsberg vise folkehelseministeren rundt på Treningsklinikken som ligger i samme bygg, bare noen meter unna legesenter og andre helsetilbud.

Nilsberg og treningsveileder Øivind Eian forklarte hvordan kommunen har tatt i bruk trening som en velfungerende resept for å få folk i ulike kategorier opp og i bedre form, på egne premisser. Totalt kunne Einan fortelle at mellom 6-700 personer hadde vært innom klinikken for oppfølging for kortere eller lengre perioder.

– Det at dere har fått samkjørt ulike aktiviteter så sentralt og spiller på lag med hverandre, på tvers av ulike fagfelt og frivilligheten virker som det gir mye tilbake, kommenterte Michaelsen. Dere er tydeligvis ikke redde for å prøve nye ting og utfordre dere selv på alle plan. Det er jo slik det blir framdrift av og at livet lir godt å leve hele livet, avsluttet en svært fornøyd statsråd i det hun forlot øya med hurtigbåten og på vei til Rissa.

– Jeg kommer til å bruke mange av de gode eksemplene fra Hitra når jeg skal framheve noen videre på mine besøk, lovte hun Tom Skare som lovte at kommunen ville komme tilbake med noen søknader på nye tiltak også.

Under runden på Helsetunet ble det også anledning til å påpeke utfordringene med at Helse Midt hadde revet vekk grunnlaget for å ha en privat audiograf i kommunen, og et godt tilbud lokalt.

– Jeg skal anke på døra til helseminister Høie og legge fram saken deres etter det jeg har hørt her lovte Michaelsen.

Annonser

Les også