Kari Strøm - 103 år - viser stolt fram et av sine mange pledd som hun har strikka. Eldrerådsleder Kari Glørstad (th) beundrer arbeidet.

Har vært med på en eventyrlig tidsreise

Hitras sprekeste 103-åring sjekker daglig inn på internett

Publisert: 15. april 2020 15:32. Sist oppdatert: 24. april 2020 10:34

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Tross korona-tider og godt passert de hundre år, sjekker Kari Strøm daglig inn på I-paden for å følge med på nyheter og chatte med familie og bekjente på facebook. Tirsdag fylte den spreke dama som bor rett ved veien i Børøysundet hele 103 år. Vi besøkte henne tidligere sammen med eldrerådets leder Kari Glørstad som tok med både blomster og kake. Det ble en tidsreise gjennom de siste hundre år, få har opplevd.

Vært en rivende utvikling

Kari Glørstad er eldrerådets nye leder på Hitra og har bestemt seg for å ta noen kaffebesøk rundt til de eldste i kommunen. Besøket gjorde vi før koronakrisen kom, og vertinna Kari Strøm som fylte 103 år på tirsdag, skulle dekke opp med kaffe og vi skulle ha med kake.

Med nybakte kaker fra Pikene på Torget og blomster fra Hitrarosa troppet vi opp på døra til den spreke dama som tok i mot oss i huset fra 1879, hjemmet hun har bodd i hele sin voksentid.

Kari Strøm er en dame som mange på Hitra har et forhold til, og alle på innsia kjenner Kari etter at hun var driver av butikken på Hestvika i flere mannsaldre, ja helt til hun avsluttet butikkvirksomheten i en alder av 90 år. Fram til da var det hun som var den første på jobb om morran og startet dagens gjøremål, før seine kvelder endte med kontorarbeid og husarbeid.

Eldrerådsleder Kari Glørstad tok med kaker fra Pikene på Torget da hun besøkte 103-åringen Kari Strøm.

Hun kom til verden som nummer elleve i en søskenflokk som til slutt telte 12. Ni av søsknene levde opp og det var forståelig stor aldersforskjell fra eldstemann født i 1898 til Kari som ble født i det herrens år 1917. Første verdenskrig herjet i Europa ennå og i de neste hundre år skulle hun få oppleve både de største omveltninger og samfunnsmessige endringer som noen har opplevd. I hennes tid kom den første bilen til Hitra, reisende kunne etter hvert ta fly fra en verdensdel til en annen og ikke mange år etter den første verdenskrig kom andre verdenskrig. I dag pleier hun kontakt med familie og venner via facebook og betaler i en alder av 103 sine regninger via nettbank. Fortsatt bor hun i eget hus og tar sin ukentlige tur til kommunesenteret Fillan en gang i uka. Men butikkhandelen gjør hun på det som er nærbutikken i dag, i Badstuvika på Sandstad.

Kari måtte bytte t-skjeer

Den spreke 103-åringen har gjort unna frokosten når vi kommer, og funnet fram kaffekopper og fat, men t-skjeene var det Kari Glørstad som skulle dekke opp med da kakene kom på bordet, men det skal vi komme tilbake til.

– Jeg har god matlyst, og spiser fire halve brødskiver til frokost forteller Kari, mens hun setter seg i godstolen innerst i stua.Jeg er i relativt god form, men sliter med at anklene er litt stive, men det er vel ikke så mye å gjøre noe med, humrer Kari.

De er vel utslitt konstanterer dama, mens vi to andre synes hun ser uforskammet sprek ut. Kakene fra Pikene på torget kommer på bordet og Kari Glørstad får beskje om å finne fram t-skjeer fra skuffen. Mens kaffen traktes er det en snakkesalig vertinne som har mye på hjertet. Det er naturlig å prate om butikk og handel, etter å ha drevet egen butikk bare et steinkast unna boligen i Børøysundet.

Sølvskjeene måtte på bordet mente Kari Strøm, da hun fikk storfint besøk.. Eldrerådets leder Kari Glørstad hadde med en fin blomsterbukett til den spreke 103-åringen

– Det var svigerfar som starta butikken i 1906 før han flytta den til ei brygge på Hestvika. I 1907/08 kom den hit til Børøysundet, men i 1928 brant den ned før den ble bygd opp igjen på samme sted, forteller Kari.

Selv starta hun sin karriere i butikken i 1941, og holdt det gående til hun ble omtrent 90 år. Da var det ingen som ville ta over og handelen hadde endret seg slik at den assorterte landhandelens tid var over.

– Nå har jeg seks kilometer til nærbutikken min, som i dag er Bunnpris på Sandstad. Jeg gjør handelen min der, for du kan ikke bare handle gjester og melk på nærbutikken hvis den skal overleve, det vet jeg alt om, sier Kari ettertenksomt.

Den ukentlige turen til Fillan går på tirsdager, da er det sønnen Nils August som tar med mor Kari i bilen og tar det som er å betrakte som en luftetur fra rolige Hestvika, før de stopper opp og gjør unna handelen i Badstuvika på vei hjem.

Kari Glørstad kommer inn med nytrakta kaffe og byr  på nydelige kaker fra bakeriet i Fillan. Men, fru Strøm legger merke til en feil på bordet. Kari Glørstad har funnet fram hverdagsskjeene fra kjøkkenet, og ikke sølvskjeene fra skuffa på stua. Det er jo besøk, må vite, så etter en kort utbytting med sølvskjeer var alt i orden og vi kunne sette oss rolig rundt kaffebordet alle tre.

Får middag fra storkjøkkenet og litt hjelp til husvask

Kari Strøm er glad i god mat og sørger for at både frokost og middag inntas hver dag. Imidlertid kan det være litt kjedelig å lage middag for en hver dag, så hun får besøk et par dager i uka fra Frivilligsentralen som kommer innom med middagsmat fra Storkjøkkenet.

– Jeg kjøper meg middager for fire dager fra storkjøkkenet. Da kommer det variert og god mat, og gjerne med suppe eller dessert også, så det rekker gjerne til en dag eller to ekstra. I tillegg lager jeg meg grøt hver lørdag sier Kari som setter veldig pris på å få maten bringt fra det lokale storkjøkkenet.

To flotte damer, den yngste på 70 (tv), eldrerådets leder Kari Glørstad og Hitras sprekeste 103-åring Kari Strøm som fortsatt bor hjemme alene.

Det er passe store porsjoner, og veldig god mat i følge Kari. I tillegg til matombringing har 103-åringen ordnet seg med privat hjemmehjelp som vasker og holder litt ekstra rent i huset annenhver uke. Sjøl sørger hun for både klesvask og at alt er i orden ellers, selv om merker at hun ikke orker så mye som før.

Engasjert dame

For mange som sitter hjemme alene kan det fort bli lange dager. Så også for Kari på 103. På enkelte dager ser hun ikke andre folk enn sønnen Nils August som er innom en liten tur hver dag. Men synes synd på seg selv, nei det har ikke kari hverken tid til eller lyst på. Det er jo ikke så mange på min egen alder som kan komme innom lenger, sier hun humrende og med et aldri så lite skøyeraktig glimt i øyet.

Men hun synes det har vært en rivende utvikling her på Hitra og i øyregionen, og hun har i hele sin voksne alder vært engasjert i lokalsamfunnet, både gjennom NKS (Norske Kvinners Sanitetsforening), Helsehuset på Fillan og lokalmiljøet.

– Jeg tenker rett som det er på hvordan Lars bor og pappa ville ha sagt i dag om de hadde sett det som skjer nede på Jøsnøya og Kalvøya. Med nye arbeidsplasser og oppdrettsvirksomhet rundt hele øya er liv laga å bo her igjen for dem som er unge også, mener Kari.

Kari Glørstad lurer på hvordan navnesøstera Kari tenker om dagens eldreomsorg på Hitra. Selv var jo Kari Strøm engasjert gjennom NKS i bygginga og drift av helsehuset nedi gammelfillan.

– Jeg husker i 1960 da vi skulle innvie helsehuset. Da lå Rådhuset der i Filan som det var kasta ned på myra oppi Fillan. Fritjof  Hjertås kjørt den dagen og jeg satt på, forteller hun. Det var en stor dag for kvinnfolka som hadde fått til dette, forteller hun.

Det er mange minner som strømmer på gjennom et over hundre år levd liv.

Ja for det var mest kvinnfolk som stod på for dette. Sanitetsarbeidet var viktig og foreningene på hele Hitra gjorde en stor innsats for helsearbeid. Men ennå i dag synes Kari det er litt rart at kommunen ikke kunne bruke det nyoppussa helsehuset til noe, etter at alt ble flytta opp til det nye Helsetunet midt i Fillan, der myra lå før. I det minste kunne det vært mulig å ha drevet med noen omsorgsplasser i bygget og drevet det videre. Hjertet banker ennå for det gamle helshuset, og hun synes det er trist å se hvordan det ser ut nedi gammelfillan i dag. Og vi forstå kari godt, for hun har sammen med mange andre damer på Hitra kjempet for det som kanskje ikke var selvsagt ting før i tida, for mange av oss ukjente problemstillinger i dag.

Ble invitert på Slottet

Kakene fra Pikene på Torget går ned på høykant mens praten går fra det ene temaet til det andre. For seksti år siden var helse- og omsorgstilbudet et helt annet på Hitra enn i dag. Det var i følge Kari mye gratisarbeid og dugnad som gjorde at blant annet Helsehuset kom på plass med god støtte fra offentlige myndigheter.

– Jeg husker jeg reiste til Oslo, der jeg var med Rolf Fjeldvær som var på Stortinget den gangen. han hadde de rette kontaktene opp i departement og åpna dører for oss når vi vill ha på plass tilskudd fra staten til å bygge. Frøyværingene drev og krangla om plassering av sitt sykehjem den gangen, og det var derfor en hoppende glad dag da Rolf ringte og sa vi hadde fått klarsignal for å bygge Helsehuset på Fillan.

Diplomet som bevis på at hun har mottatt Kongens Fortjenestemedalje i sølv har fått hedersplass på stueveggen

Før den tid hadde ikke Hitra kommune ei seng til dette, men sanitetskvinnfolka gjorde at det ble mulig å få på plass et topp moderne helsehus, der det var både gamlehjem og fødestue. det var gratisarbeid og ulønna arbeid som ble gjort, og belønninga til Kari finner vi på veggen i stua. Her henger beviset fra Kongen, som i 2004 tildelte henne Kongens fortjenestemedalje som takk for innsatsen i mange sammenhenger over mange år.

– Ja, jeg ble invitert nedover på Slottet, og der var vi 30-40 personer som fikk komme på selskap hos Kongen, mens han gikk rundt og prata med oss der vi satt på småbord rundt i salongen. Det var en hyggelig kar, så praten gikk lett humrer Kari som setter stor pris på æresbevisningen der den henger på stasplass i stua.

Holder oversikten og følger med

Kari synes ikke det er noe problem å følge med i det som skjer rundt seg. Daglig sjekker hun nettaviser på I-paden sin og følger med på nyheter. Det holder hjernen klar mener hun sjøl. Ellers kommer datier og hendelser opp på løpende bånd. tall er enkelt å huske i følge 103-åringen, navn er det verre med.

– Jeg er jo vant med å jobbe med tall fra dagene på butikken, men navn på alle folk kan jeg lett glemme, forteller hun mens hun viser oss sin hjelpsomme oppslagsbok som ligger bare en armlengdes avstand fra stolen.

Datoer og årstall samles omhyggelig i Kari sin egen oppslagsbok. Her finner hun fødselsdatoer og merkedager for alle kjente og kjære.

Her har hun notert ned fødselsdatoer på alle hun kjenner og hele familien. I dag får to nye navnet og datoene registrert i boka, både Kari Glørstad og journalisten må oppgi personalia før det blir sirlig notert i Karis lille navneleksikon. Men ellers er det PC og data som hun daglig bruker. Og som hundreåring fikk hun en ny i-pad som hun bruker mye nå, der hun er på facebook og sender meldinger og får hyggelige meldinger tilbake. PC-en bruker hun mest til å betale regninger, men akkurat nå er den blitt så treg og utslitt at hun tror tida for den er over.

– Jeg får gjort det meste her på nettbrettet og du er jo aldri for gammel til å lære noe, humrer hun. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten data og internett, der hun ukentlig holder kontakt med familie og venner over det ganske land, i tillegg til at jeg er oppdatert på nyheter hele tida, sier hun.

Inn bakdøra banker det på og plutselig er det sønnen Nils August som stikker innom. Han er tilbake fra sin daglige tur til Fillan,d er han treffer flere pensjonister som møtes på Gutta på Hjorten. Før han drar hjem til seg selv hrer han me mor kari om hun trenger noe, eller om posten er hentet.

Men mor Kari på 103 koser seg over besøk denne dagen så vistten blir kort fra Nils August. Kaffekanna får en ny runde rundt bordet og eldrerådets leder Kari Glørstad lurer på om det er godt å få bo hjemme etter de hundre.

– Ja, du må ikke snakk, kommer det kontant fra Kari Strøm. Det er jeg så glad for og jeg har alt mitt vante her, og klarer meg rimelig bra alene.  Kjenner jo at jeg blir litt klar innimellom, men ikke sliter jeg med støv på hjernen heller humrer hun og jeg vasker klær selv og henger opp på verandaen. Det er rimelig greit, mener Kari som husker tilbake til da ho var lita, det var helt andre tider og som jente ble hun fort kjent med husmorrollen i en stor heim.

Kari koser seg i godstolen sin i stua og leser både papiraviser og nyheter på nett.

Måtte ta fjøset før ho gikk til skolen

Kari vaks opp i en søskenflokk på ni på gården Dalen, like overfor der Strand skole ligger i dag.. Fire av søsknene døde da de var bare unge, og selvsagt ble det et stort aldersspenn i barneflokken med så mange barn.

– Da jeg begynte på skolen i  var de eldste brødrene mine ferdig på lærerskolen, forteller Kari som tidlig fikk kjenne på det å hjelpe til på egen gård. Med tre til fire kyr på gården var det naturlig at dem måtte ta fjøset før de fikk gå på skolen, og skulle de på butikken gikk de fire kilometer hit til Børøysundet med ei kurv på hver hand.

– Jeg husker godt da det i 1937 ble bygd nytt fjøs i Dalen, da var det så mye folk der å jobba at det var fullt kjør opå kjøkkenet for å lage mat. Da stod jeg og søstera mi i trauget hele tida og laga bakst, minnes Kari.

Og det var ingen elektrisk ovn, men fyring i ovn og sørge for både husvarme og mat på den måten. Tungt arbeid, men den gangen visste de ikke om annet, forteller om sine ungdomsår.

Etter at Kari var ferdig med skolen på Hitra begynte hun på Handelsskolen i Trondheim, før hun reiste til Vadsø der hun fikk jobb som kontordame på en byggvareforretning i halvannet år før hun kom tilbake til Hitra og startet på butikken i Børøysundet der hun  ble til hun var 90 år. I dag savner hun ikke butikkdrifta, men savner folket og den daglige praten. Butikken ble jo den naturlige møteplassen for mange og det var her Kari holdt kontakten med alle sambygdinger opp gjennom åra.

Det var stort utvalg i butikken, jeg husker jo når jeg var innom deg på dine gamle dager her med sprengstoffblanketter sier journalisten, det var vel nesten alt fra sprengstoff til bomull?

– Ja, vi hadde eget sprengstofflager og vi solgte til de som hadde lov å kjøpe slikt. I tillegg hadde vi bunkersolje, og det var ei tid mange båter som fylte opp drivstoff her i sundet. Ellers hang det kopper og kar fra taket, og vi solgte både ferskt brød og melk. Hver morra var jeg først på jobb og gjorde klart til åpning, det ble en vane, forteller Kari som i dag har funnet andre aktiviteter som opptar mye av tida hennes.

Strikka over femti pledd

Innom dagligstua ligger det Kari kaller finstua. Hun inviterer oss inn for å vise oss hobbyen som tar mye av hennes tid. Når vi kommer inn her blir vi satt tilbake i tid, med en gammel sofa som er nesten 200 år gammel og med tilhørende salongbord. Fjærene i salongen begynner å bli slitt, men stoffet er det originale som var på da den ble kjøpt.

I finstua finner Kari plass i en original sofa som er nesten 200 år gammel. Fjærene begynner å bli slitt, men stoffet er originalt ennå.

Her inne ligger det flere store og fine pledd, håndstrikka av Kari. det har blitt over femti av dem forteller hun mens hun ivrig vuiser dem til Kari Glørstad.

– Ja det er en stor hobby. Jeg strikker til familie og bekjente som får det som gaver sier den blide hundreogtreåringen. Det er varme og lune pledd som alle liker å få, forteller hun. Det er garn for over fire hundre kroner i hvert pledd så dt går med noen nøster, mens vi kjenner på det lune pleddet.

Strikking av store og varme pledd er en hobby Kari Strøm har holdt på med de siste årene. Her kjenner Kari Glørstad på de varme pleddene hun har på finstua. Det er om å være smidig i fingrene fortsatt finner vi ut.

Du ser lyst på livet sier eldrerådsleder Kari, du har så mye spennende å fortelle om hele tiden synes Kari som passerte 70 i 2019, over 30 år yngre enn vertinnen.

– Ja, men jeg har jo hatt mye glede i livet, forklarer Kari Strøm. Livet består jo av en del oppturer, så vel som nedturer og selvsagt har jeg hatt en del nedturer gjennom mine vel hundre år også, men det er viktig med et positivt syn synes  Kari i det vi holder på å avslutte besøket.

Men før vi drar har hun en beskjed hun ønsker å sende med til de som bestemmer på Rådhuset i Fillan.

– Nå må vi få asfalt på veistubben her

Forresten er det en ting dere kan ta med dere til Fillan, sier Kari i tampen på besøket.
– Den siste veistubben her i Børøysundet bør snart få asfalt på seg. Den går rett forbi stueveggen her og det er stort sett bare hull i hull. Det er vel over femti år siden det ble gitt fri grunn til utvidelse og, men dette er nok en av de eldste veien her på Hitra, så hvis det er noe jeg ønsker meg fra kommunen og dem som bestemmer er det å få lagt asfalt på denne biten så det både går ann å gå skikkelig her, og slik at ikke vannspruten står mot husveggen og vinduene når dem kjører forbi, kvitterer Kari med som et ønske hun håper noen endelig kan gjøre noe med.
Selv har Kari aldri hatt bilsertifikat, hun har alltid hatt noen andre til å kjøre seg. Selv har hun opplevd den første bilen på Hitra i 1925, da bror hennes fikk den utover. I dag har hun sine ukentlige turer til kommunesenteret i Fillan, der hun får «lufta» seg, og ellers følger hun med på verden som endrer seg med stadig raskere skritt, mens den daglige kontakten med fem barnebarn og syv oldebarn gjøres gjennom facebook og internett.
I det vi skal avslutte besøket vårt stikker Stein Brasøy innom døra med to måltid middag fra storkjøkkenet og spør samtidig om det er noe annet hun ønsker seg.

Stein Brasøy stikker innom med middag og dessert fra storkjøkkenet. – Jeg setter veldig stor pris på å få god og velsmakende middag levert på døra, kvitterer Kari.

Kari Strøm er en livsglad dame med et stort hjerte for andre, opptatt av utviklingen på Hitra, men i det vi forlater henne på dørtrammen ber hun oss huske ønsket om asfalt på veien som går rett utenfor huset hennes. Det er det nok mange andre i Børøysundet som ønsker seg også, så kanskje dette kunne vært en fin bursdagsgave til tirsdagens jubilant.

Vi gratulerer Kari Strøm med de 103 år 14. april – fra alle hitterværinger.

 

Takk for besøket, sier Kari Strøm i det eldrerådets leder Kari Glørstad takker for seg. Det ble en innholdsrik og hyggelig prat for begge damene de timene vi hadde sammen.

 

 

Les også