Da Fiskebank1 fra Smøla klappet til kai ved Kjerringvåg tirsdag formiddag hadde de ivrigste hvalkjøperne allerede stått i 2 timer i kø.

En årviss tradisjon som trekker hundrevis av folk

Hvalbonanza på Kjerringvåg da «Smølabonden» kom

Publisert: 12. august 2020 15:22.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Mange trodde ferga allerede var satt inn da bilene stod i lang kø på Kjerringvåg tirsdag formiddag. Men det var det som kan kalles et årlig hvalkjøttbonanza på den gamle fiskerihavna. Smølværingene Torkil og Leif Hopmark kom med hvalbåten Fiskebank1 for å fylle fryserne til sugne øyværinger som tydeligvis ikke kan få nok av det edle vågehvalkjøttet. Allerede 2 1/2 time før båten la til kai stod de første i kø.

Annonser

Det er neste generasjon Hopmark som gjør klart for å levere ut kartonger med attraktivt hvalkjøtt fra årets vågehvalfangst. Ingunn Hopmark hjelper de pensjonerte rederne Torkil og Leif Hopmark som gleder seg til å ta den årlige turen til Hitra for å selge den edle råvaren. Det har de gjort i over 20 år og vil nok fortsette med så lenge de kan.

– Vi har med oss rikelig med kjøtt, kartonger med både hvalbiff, lyskjøtt, småkjøtt og hvalpinner forteller Ingunn før salget starter for fullt og utålmodige hitterværinger og frøyværinger kan få med årets rasjon med i frysern. Totalt har vi vel med oss rundt 4 tonn og det går fort unna når vi kommer hit, forteller den unge hvalkjøttselgeren av erfaring.

Men før de kommer skikkelig i gang med dette løftes den årlige ladningen med hele 70 kasser hvalkjøtt over på hengeren til Otto J. Lien fra Kvernhusvik Skipsverft. Like fast og tradisjonelt som at båten lander ved Kjerringvåg.

– Det blir nok en del hvalkjøtt på verftsarbeiderne når maten serveres på kantina ved verftet i år også, smiler Ingunn mens de første vanlige kjøperne får sine bestillinger levert over ripa på båten. En av de som står fremst er Øivind Heidenreich Riis fra Melandsjø. Han har stått her i over 2 1/2 time forteller han. Men etter at han ankom har det dannet seg ei par hundre meter med kø, og hele det gamle området ved fergeleiet på Kjerringvåg er fylt opp med biler. Skikkelig markedsstemning er det, og heldigvis er det finvær så folk står tålmodig og venter i sin  køplass.

– Vi trodde båten kom en time tidligere, så vi var litt ekstra tidlig ute fortelle Øivind. Men folket begynte å strømme til allerede for 1 1/2 time siden og etterpå har den vokst jevnt og trutt, kan han fortelle før Ingunn sørger for at han får kassa med hvalkjøtt sikret for årets vintersesong. Køen er lang ennå når Øivind kan dra hjem med dagens fangst.

Rederne Leif Inge og Torkil Hopmark er pensjonister nå og er ikke med på selve fangsten, men er gjerne med på turen til Hitra og Frøya for å selge den populære varen som selges i fine porsjonsstykker, vakumpakket i seks-kilos esker.

– I år har vi fangstet ved Svalbard og Spitsbergen forteller Ingunn, og det er vel det beste året vi har hatt på lenge når det gjelder antall hval. Likevel klarer vi ikke å ta hele kvoten sier hun.

I år ble det fangstet rundt 70 hval forteller Torkil, mens han slår av en skikkelig prat med Otto Lien. De har kjent hverandre i en mannsalder

Gammel tradisjon

Det var faren Lars som startet hvalfangsten i det ærverdige rederiet allerede i 1947. Siden har hvalturene gått langs norskekysten, til Barentshavet og over til Shetland og Orknøyene. Hver sommer har de dratt på Vågehvalfangst i havet utenfor Smøla og rundt omkring Svalbard og Bjørnøya de siste årene.

For hvalfangerne fra Smøla er en lang tradisjon å ta turen til øyregionen fra Smøla for å selge hvalkjøtt. Første gang for mye over tjue år siden og oppmøtet ved skutesida skulle tilsi at dette nok ikke blir siste gangen heller. Øyværingene vet å sette pris på godt hvalkjøtt

Annonser

Les også