Indiana Einarsdottir stenger døra for den lokale audiografklinikken for godt. Brukere får ikke NAV-støtte ved å bruke private uavhengige audiografer ute i distriktene.

Kuttet ut private audiografer for å få "en bedre tjeneste"

Idiana må gi opp klinikken sin – nå må brukerne kjøre til Trondheim

Publisert: 14. september 2019 10:15.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Det er en sliten og lei seg audiograf, Indiana Einarsdottir som møter oss på Helsetunet for å stenge døra til hørselklinikken for godt. Etter at Helse Midt besluttet over natten at de 24 private audiografene ikke lenger kunne benyttes, eller få refusjon for tilpasning av høreapparater fører det det nok en sentralisering.
- Jeg har utrolig mange brukere som jeg har hjulpet her på Hitra og Frøya, men som nå må de dra til Orkanger eller Trondheim, etter at vi private audiografer ble fjernet med et pennestrøk, sier Indiana som nå gir opp drømmen hun hadde om egen praksis i øyregionen.

Annonser

Raserer et fungerende privat helsetilbud

Helse Midt-Norge endret hørselomsorgen over natten tidlig i januar der de påstår at de skal bedre hørselomsorgen.  Som et ledd i dette førte de en tydelig linje mot avtalespesialistene (private øre, nese, hals-leger med egne avtaler) med tanke på å få de til å ansatte egne audiografer. Dette er selvsagt forbilledlig i all den tid et tverrfaglig samarbeid er positivt for både lege, audiograf og pasient. At HMN samtidig påla de samme legene å avslutte samarbeidet med landsdelens helprivate audiografer, inklusiv Einarsdottir Høreklinikk her på Hitra førte derimot til sterke reaksjoner fra mange.   Saken rammer hele 24 audiografer og mange tusen brukere.

Nå er det slutt. Det offentlige vil ikke benytte seg av godkjente, private audiografer som er ikke er tilknyttet spesialhelsetjenesten.

Indiana har hatt et audiograftilbud på Hitra og Hemne der hun har vekslet om åpent kontor nørt brukerne som har behov. Etter Helse Midt-Norges vedtak måtte hun stenge dørene midlertid, med håp om at det fortsatt lot seg gjøre å få et privat tilbud her ute, med samarbeid med avtalespesialistene. Men nei, nå viser det seg at det ikke lar seg gjøre og de private audiografene som betjener lokalbefolkningen ute i distriktene må legge ned. Det ble for dyrt i følge HMN. Nå må imidlertid brukerne, ofte eldre og andre med flere utfordringer, kjøre til Orkanger eller Trondheim, ha med ledsager der det er behov og bruke en hel dag for å få gjort nødvendige tilpasninger og undersøkelser som tar bare noen timinutter inne hos audiografen.

– Dette ble problematisk allerede i januar da de over natten innførte dette, forteller Indiana. Det vil si at brukerne ikke lenger får rekvirert høreapparater og ekstra utstyr via NAV gjennom min klinikk eller andre private audiografer. I tillegg ble alle private audiografer fjernet fra budsjettet til NAV siden i juni, dermed ble vi stående uten mulighet for å bistå alle våre brukere uten at de måtte betale full pris som egentlig skal refunderes av det offentlige, sier en oppgitt Indiana i det hun rydder kontoret for siste gang.

-Usikker på framtida

Hun vet ikke hvordan hun skal få utøve kunnskapen sin lenger. Kanskje må hun flytte. Indiana takker alle som har stått på for henne lokalt og i Trøndelag, men ingen har fått gjennomslag. Nå skal alle brukere ut av kommunen, enten med egen bil eller taxi.

– Det har vært mange, inkludert meg som har prøvd å påvirke den avgjørelsen. Det har vi ikke lykkes med. Dessverre har det blitt sånn at jeg har nå sett meg nødt til å avvikla firmaet. Jeg er utrolig lei meg at det har kommet til dette, men har ikke noe valg lenger, det er rett og slett ikke forsvarlig å drive det lenger, og jeg må bare avvikle, forteller hun aldri så lite oppgitt.

– Jeg skjønner at det blir veldig tungvint for brukerne å få hjelp med høreapparatene, men nærmeste hjelp i dag er på Orkanger hos Audiografen eller i Trondheim.  Jeg har fortsatt håp om at HMN forandrer avgjørelsen sin, men inn til det skjer vil jeg si hjertelig takk til alle som har tatt meg så godt i mot meg og støttet meg hele denne vanskelig perioden.

Personer på Hitra og Frøya med behov for høreltester, tilpasning av høreapparater og undersøkelse hos Audiograf har dermed mistet sin lokale tilbud, og vi må finne oss i å bruke en dag på noe som Indiana brukte noen minutter på å få ordne. Nå skal vi til byen, samfunnsøkonomisk riktig, neppe – men det forstår hverken styret i Helse Midt-Norge eller «blåruss» som ikke evner å se lenger enn de sentrale områdene der de selv sitter.

 

Annonser

Les også