Kine Skaget er tunghørt og har fått anledning til å gå på døveskole i Trondheim. Nylig hadde hun en sterk framførelse under kulturnatt i Trondheim med framføringen og tolkning av sangen "Ikke som de andre" av Sondre Justad.

Kine med personlig framføring på kulturnatt i Trondheim

– «Ikke som de andre»

Publisert: 23. september 2018 16:33.

Del på sosiale medier:

  • 769
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Etter mang ei treningsøkt foran speilet kunne femten år gamle Kine Skaget få sin opptreden under Kulturnatt i Trondheim, og hvilken framførelse det ble. Med tegnspråk og innlevelse fikk den tunghørte jenta fra Hitra fram tårene i øyekroken til de fleste som var i Døvekirka i byen.
- Når jeg får folk til å grine, skjønner jeg at jeg har nådd fram med budskapet, forteller den tøffe jenta som flyttet hjemmefra da hun bare var tolv år.

Annonser

Født tunghørt – trengte hjelp

Kine Skaget er bosatt på Melandsjø, men allerede som tolvåring måtte mamma May-Britt og pappa Reidar slippe litt av taket i den unge jenta slik at hun fikk den hjelpen hun trengte. Etter å ha blitt født som tunghørt, og ikke fått noe skikkelig språk før hun var fire år var ikke starten på skolegangen her på Hitra så veldig enkel.

– Jeg takla ikke å gå i en stor klasse og fikk ikke med meg hva lærerne og de andre sa, innrømmer Kine i dag.

Den gangen kunne det bli betraktet som at hun ikke fulgte med og var vanskelig, men etter hvert fikk både Kine og foreldre god hjelp fra skolen.

– Vi kom i kontakt med PPT (veiledningstjenesten) på Hitra og de ga oss utrolig bra oppfølging kan mamma May-Britt fortelle. Og derfra ble det en lykkereise for unge Kine, men ikke uten mye arbeid og mange kamper med seg selv.

Mamma May-Britt Rønning Skaget er som mange andre som overvar konserten med Kine under Kulturnatt i Trondheim imponert. – Jeg elsker å få stå på scenen og gjøre dette sier Kine selv.

Først ble det å pendle mellom Hitra og Trondheim for å hospitere på Døveskolen i byen. Her kunne hun få den hjelpen hun trengte og Kine oppdaget fort at verden opplevdes helt annerledes en en umulig skoledag på Hitra. Det var hverken feil med skolen eller henne, hun var bare litt annerledes. Og hos Døveskolen i Trondheim skjønte hun etter hvert at her hadde hun mange talenter bare hun fikk nok hjelp.

– Vi fikk en utrolig god hjelp og forståelse fra Hitra kommune da de satte i gang et hjelpetiltak som har gitt Kine en helt annen hverdag enn det hun kunne ha fått sier en rørt mamma May-Britt. For enkelt har det ikke vært som foreldre heller. I dag er det greit å sende Kine til byen, vi vet hun har det bra, og ser hvor godt dette har gjort henne, men så klart, det var ikke enkelt å sende jenta di på tolv år ut av heimen og bort til en ukjent by, og ukjent boplass, selv om vi hadde besøkt skolen gjennom to år tidligere.

– Men i dag angrer vi ikke på at vi gjorde det, at vi satte Kines behov, foran våre egne behov og føleleser som foreldre, sier en stolt mamma etter at Kine kom hjem til Hitra etter sin store scenedebut under Kulturnatt i Trondheim.

– En sang som betyr mye for meg

Under Kulturnatt i Trondheim kunne nemlig femten år gamle Kine, som for noen år siden slet med skolegang og syntes livet var litt vanskelig, stråle fra podiet i Døvekirken i byen under to forestillinger på samme kveld. Her fikk hun presentert en svært personlig og sterk framføring av Sondre Justads sang «ikke som de andre» . Sikker på seg selv, og slik at ikke en øyekrok var tørr fra alle de som satt langs benkeradene i kirka.

– Det var så artig å få så mange gode tilbakemeldinger etter at jeg var ferdig, forteller jenta på femten som kanskje ser en mulighet for flere opptredener framover. – Folk kom bort til meg å ga meg en klem, og jeg fikk meldinger fra enkelte døve, som syntes jeg rørte noe i hjertet deres sier en stolt scenedebutant.

Kine som nå går i 10. klasse ved A.C. Møller skole i Trondheim, bedre kjent som Døveskolen, har vokst til å bli sikker på seg selv, ser muligheter hun både får og kan gi videre i livet, samt kan se tilbake på ei tid som har gitt henne motivasjon og trygghet til å stå på egen bein og ta egne valg, og stå for dem. Nå er det en livsfrisk femtenåring som har mange tanker om framtida og hva hun kan gjøre for andre.

Se video fra Kines framføring i Trondheim Døvekirke her

Saken fortsetter under videoen

En sang som betyr noe

Kine er ikke helt uten sceneerfaring, det skal innrømmes. Hun har opptrådt på skolens aula foran mange andre, og stått på scenen på Trondheim Torg. Men opptreden på Kulturnatt i Trondheim var resultatet etter mange timers trening og terping foran speilet på hybelen hun bor på. For når hun kjeder seg og leksene er gjort, tar hun fram sanger hun liker på nettbrettet og lærer seg tekstene og innholdet i dem før hun starter innøvelsen foran speilet.

Hvorfor valgte du akkurat denne sangen Kine, «Ikke som de andre»?

– Det er en sang som handler om å være annerledes, at vi får lov å være oss selv og slik vi er, kommer det kontant fra den svært så visuelle jenta som bruker tegnspråk daglig for å kommunisere med andre.

– Sangen handler om at vi må respektere den andre som den er, selv om vi er annerledes skal vi ikke dømme andre, love is love liksom sier Kine. Enten du er blind, døv eller tunghørt, eller om vi er forskjellige ståsted så skal vi respektere hverandre som det mennesket vi er. Da er det ekstra artig å få så mange gode tilbakemeldinger etter konserten forteller en stolt jente som allerede i en alder av femten har blitt svært reflektert over livets utfordringer.

Opptrer gjerne på Hitra

På Norske Talenter var det Vilde Winge som erobret hele det norske folk med sin tegnspråktolkning av mange sanger. Kine Skaget er veldig visuell og har funnet sin måte å kommunisere sangtekstene slik at folk griner og vekker føleleser, selv for de som ikke hører noe, men bare opplever dette gjennom Kines visuelle uttrykk. Kanskje kan vi få oppleve den sterke uttrykksmåten på Hitra ved en seinere anledning. Selv om Kine går på skole i byen i dag, føler hun seg som en som hører til på Fillan skole og har Hitra som sitt hjemsted. Kanskje kan vi få oppleve Kines tolkninger fra scenekanten under neste års Hitterkveld? Selv er hun ikke fremmed for tanken.

– Hvis noen har lyst til å la meg opptre i en eller annen anledning stiller jeg gjerne opp, jeg liker det veldig godt selv, og synes det er veldig kjekt å kunne formidle via tegnspråk sier jenta som ikke er helt som de andre.

Gått noen tøffe runder

For mor May-Britt har veslejenta Kine vokst fort, men imponert på den tryggheten hun nå utstråler.

– Jeg fikk frysninger på ryggen når Kine skulle framføre sin tolkning av sangen «Ikke som de andre». Men selv er Kine blitt trygg og sikker på seg selv, det er så godt og se, sier en mamma som er veldig stolt av jenta si.

– Hvor hun har hentet den energien fra, det vet ikke jeg, for det har ikke vært hverken mora eller faren som hadde turt dette sier May-Britt samtidig som hun får en god klem fra jenta si som nå skal stake ut nye veier etter at siste året på ungdomsskolen er over til våren.

Sceneopptreden i Døvekirka var ikke enkel for mor May-Britt som virkelig sliter med å holde tårene borte fra øyekroken når hun forteller.

– Det Kine har gjort er veldig sterkt, og ho er ei supertøff jenta, forteller mora med sin nordnorske dialekt. Kine har fått sin dose av motgang og gått noen tøffe runder med seg selv. Det skal hun ha. Men de årene her har både styrka henne og gjort henne godt, det ser eg. I dag gjør ho det bra og som mor kan jeg ikke være annet enn kjempeimponert og stolt avslutter May-Britt til veslejenta som ikke er noen veslejente lenger, men står støtt på egne bein, selv om «hun ikke er som de andre»

 

Annonser

Les også