Einar Øyen (tv) og Sverre Johansen har merket og pakket lokale matprodukter fra Dalpro Gårdsmat i store mengder for to ukers salg på julemarkedet i Trondheim.

Populære Hitraprodukter i Trondheim

Julemarkedet er årets største salgssted for Dalpro Gårdsmat

Publisert: 6. desember 2018 11:44.

Del på sosiale medier:

  • 91
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Etter at en hektisk slaktesesong med sau, lam og hjort har arbeidsstokken på Dalpro jobbet fra morra til kveld med å lage mange forskjellige kvalitetsprodukter til årets julesalg.
- Vi drar inn til byen i dag og skal stå på julemarkedet i sentrum i to uker å selge unna fra det alle her har jobba med de siste dagene og ukene forteller avdelingsleder Sverre Johansen i en liten pause før de fyller opp bilen med julens smakfulle råvarer og drar til kjøpstaden, akkurat som i gamle dager.

Annonser

En hektisk høst på slakteriet

Sammen med Hitra Gårdsmat skal Dalpro stå på Bondens marked under det to uker lange julemarkedet i Trondheim fra fredag. De to Hitrabedriftene lokker mange til sine utsalgsboder og skal i stedet for produksjon og sammensetting av gode smaker på sine råvarer, ta på seg kremmerhatten og få kjøpstadens damer og herre til å fylle matkorgen med julens godsaker.

De er ikke alene, og på Julemarkedet i Trondheim, fylles gatene i sentrum med folk under denne hektiske førjulstida. Hit kommer det gårdsfolk som er eksperter i sitt fag for å sørge for at julens måltider blir en smakfull opplevelse og kanskje også gi noen gode råd om bruk av krydder, steiketid og servering til julehøytida.

Sverre Johansen sjekker at alt blir som planlagt. Kvalitet er viktig i alle ledd for å lykkes mener han, og alle på jobben er stolte over det de får til.

– Vi har deltatt på dette i mange år nå, forteller Sverre som også denne gangen får hjelp fra pensjonisten Knut Floor som har kremmerinstinktet i blodet når han gir gode råd og selger alt fra fenalår, pinnekjøtt og posteier til alle som stikker innom boden.

Knut har jobbet sammen med Sverre på Dalpro i mange år i produksjonen og trår til ekstra når det er slike markeder, enten det er sommer eller vinter. Julemarkedet er en av de viktigste salgsplassene for Dalpro og mange andre lokalmatprodusenter, men det krever mye arbeid med forberedelser, og ikke minst lange dager når de skal stå i martnasteltet for Bondens marked disse dagene.

– Ja, det har vært mye arbeid i høst der vi har slaktet rundt 1500 sau og lam og 250 hjort her på slakteriet. Det blir lange dager og nøye arbeid for å sørge for skikkelig kvalitet og gode produkter som kundene vil ha forteller Sverre før han viser oss rundt i pakkehallen der mange av arbeidstakerne legger siste hånd på produktene med merking og pakking.

Einar Øyen har jobbet i 30 år ved Dalpro og viser stolt fram godsakene han har pakket eskevis av til julemarkedet de siste ukene.

En av dem som virkelig kan dette, er Einar Øyen, han har jobbet på Dalpro siden starten av Vekstbedriften for 30 år siden og fikk nylig medalje for sin lange og trofaste tjeneste under jubileumsfeiringen for Dalpro.

– Her merker jeg fenalår og varmrøkte lammelår med både etiketter og og bånd sier den smilende og snakkesalige arbeidstakeren, som forteller om hektiske dager han også, men smilet er nå her alltid.

Markedene er viktige salgsplasser for Dalpro

Sverre Johansen forteller at julemarkedet og Bondens marked som arrangeres i Trondheim utgjør en viktig markedsplass for Dalpro. Den velrenommerte bedriften har mottatt en rekke priser for sine produkter og er kanskje en av de lokalmatprodusentene som har tatt flest priser for sine gode matprodukter opp gjennom årene de har holdt på med dette.

Hva er det som blir med på Julemarkedet da Sverre, hva har du fylt trauget og sleden med når du skal friste beboerne i storbyen?

– Nå legger vi siste hånd på verket for å ha med oss det beste av det vi kan lage. Det er selvfølgelig populært med pinnekjøtt av lam og varmrøkt lammelår er veldig populært, sier han mens han viser oss rundt på kjøla der kassene er fylt opp med fristende produkter av alle slag.

Frank Angelsnes og Yvonne Anita Halvorsen pakker og vakumerer leverpostei og pateer som skal på mange julefrokoster framover.

Her er det både lammerull og hjorterull for julefrokosten, Yvonne Anita Halvorsen og Frank Angelsnes står ved vakumpakkemaskina og pakker både leverpostei av villsau og hjortepate som Sverre skal ha med til byen, mens jobbveileder Sandra Bergsnev ser over årets fenalår som er klare for salg. Her skal det bli litt av hver smak og til enhver anledning på de trønderske bord.

Jobbveileder Sandra Bergsnev tar en siste kontroll på fenalåra før de går ut av produksjonen.

Sverres anbefalinger

Hva kan kremmerne som står på salgboden i toppen av Nordregate anbefale i år da Sverre. Kanskje du har med noen nyheter også?

– Det er ikke så mange nyheter, vi har med det som vi vet er etterspurt uansett hvor vi drar, men min anbefaling er jo grovpølse av lam til pinnekjøttet eller en av våre gode viltpølser, det er snadder.

Sverre er matguru sjøl og elsker å holde på med lokalmat når det er så god tilgang på gode råvarer lokalt.

– Vi har jo høstet stor anerkjennelse for både lammeknoke og hjorteknoken, men i år så har vi laget noen lammekarbonader med krydderurten ryllik. Det er jo en gammel tradisjonsurt som ble brukt før i tida og som vokser her på Hitra. Den gir minner om jul synes jeg.

Sandra Bergsnev og Sverre Johansen ved gårdsmatbutikken og slakteriet på Dalpro er like smilende ennå, etter en hektisk høst med slakting og matproduksjon. Nå tar Sverre turen til Trondheim for å selge julens godsaker på det populære Julemarkedet.

Kjøttproduktene fra Dalpro og ostene fra premiegården Hitra Gårdsmat og Bodil Birkeland får bein og gå på og under julemarkedet selges det også mange fine julepakker med lokalprodusert mat fra Hitra som havner som gjeve julegaver i mange hjem.

Julemarkedet i Trondheim åpner fredag med at den tidligere fotballkeeperen i RBK Ola By Rise ankommer Julemarkedet med hest og slede til festivalscenen. Her skal Sverre Johansen og Knut Floor ha på seg ullgenseren og kremmersmilet slik at mangt et velsmakende Hitramåltid havner på bordene i Trønderske hjem framover.

– Det blir lange dager sier Sverre, som skal ta en velfortjent julehvil når disse to ukene er ferdig.

Da blir det som nissen å hvile føttene i mellomjula hjemme på Frøya, med visshet om at mange av Dalpros velsmakende produkter gjør julens mange måltider komplett.

 

Annonser

Les også