Julenissen kom på overraskende Nattseilerbesøk

Publisert: 19. desember 2019 11:26.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Jan Otto Fredagsvik kom på overraskende besøk i Nattseilerbua på årets siste dugnadskveld på Hopsjøfabrikken. Med nisselue på, ble det to svært overraska representanter for gammelbåtforeninga på Melandsjø som kunne ta imot gavesjekken på sikkerhetsutstyr for barn fra Gjensidigenissen Jan Otto.
- Jeg hadde nesten glemt at vi hadde sendt inn en søknad om midler, røper en lettere sjokkert representant for Nattseilerne, Ida Aamold Nesset. Hun og nestleder Johan Marius Inderøy tok imot julegaven fra Gjensidige-stiftelsen og var storfornøyd me gaven i det gammelbåtforeninga Nattseilerne går inn i sitt jubileumsår i 2020.

Annonser

Utrolig mange søknader

Det var to svart overraskede representanter for Nattseilerne som nok en tirsdagskveld hadde møtt opp i Nattseilerbua på Hopsjø der de faste traverne møtes hver tirsdag mer eller mindre gjennom hele året. Denne kvelden skule det bare sjekkes ut at alt var i orden før julefeiringa startet, men da selveste nissefar i Jan Ottos skikkelse stod utenfor bryggeporten denne kalde desemberkvelden ble det fart på kaffekokinga og inn på bakrommet for en hyggelig prat.

Jan Otto Fredagsvik fra Frøya sitter i styret for Gjensidige-stiftelsen som deler ut midler  over hele landet til gode formål. I år hadde de hele syv millioner til fordeling på tiltak i ulike kommuner i den sørlige delen av Trøndelag.

– Hele 130 søknader var godkjent da styret satte oss ned ved forhandlingsbordet i oktober. Og av disse var det vel en 30-40 som kom igjennom nåløyet, fortalte Jan Otto mens de to Nattseilerne satt litt overrasket rundt kaffebordet. Jeg vet ikke om dere husker at dere hadde en søknad inne i høst, den var ikke blant de største, men den ble lagt merke til som et godt formål røper nissen og det begynner å gå opp for både Nesset og Inderøy at her hadde nok nissen en aldri så liten overraskelse.

Ida Nesset som er sekretær måtte innrømme at hun ikke husket helt på søknaden lenger, men med de små hinta som kom fra julenissen Jan Otto kom de fort på sporet igjen.

– Det var mange store beløp som er utdelt, mens Nattseilernes søknad ikke var av de aller største, men med en historie om hvordan ett av de mange sjørøvertoktene opplevdes av mitt barnebarn for noen år siden var hele styret enige om at dere fortjente denne sjekken på ni tusen kroner som skulle gå til redningsvester for barn når dere er ute på tokt, sier Jan Otto Fredagsvik.

En av oppgavene som lokal styremedlem i gjensidige-stiftelsen er å dra rundt å være julenisse med generøse gaveoverrekkelser i førjulstida. det er en oppgave Jan Otto synes er ekstra hyggelig. Selv har han fulgt Nattseilernes arbeid med gammelbåter og aktiviteten på Hopsjø gjennom mange år og synes det er flott at det finnes slike entusiaster.

Kommer godt med i jubileumsåret

Smilet ble bare bredere og bredere da de to Nattseilerne skjønte at søknaden hadde gått helt inn. I neste år ferier Nattseilerne 30 år, stiftet året etter at Hopsjøstiftelsen ble etablert og en gjeng entusiaster med Tor Bugten i spissen etablerte det som i følge stifteren Bugten skulle være «sjøens rowdies», med et aldri så lite blikk mot enkelte motosykkelklubber.

Siden den gang har de tatt vare på flere gamle notbåter og gamle trebåter, samt at de har restaurert bygdabåten «Sara Kjerstine» som be døpt om til Margrethe av Hopsjø etter restaureringen var ferdig. Akkurat nå holder gammelbåtforeninga på å bygge opp en gammel «smuglerbåt», en hurtiggående trebåt som ble brukt til spritsmugling under forbudstida her ute på Trøndelagskysten.

Men i 30 år har de hatt sjørøvertokter og utflukter med barnehageunger, skoleklasser og utallige gruppebesøk som har fått en føling med gammelbåt, seglføring og sjørøvertokter i Dolmsundet.

– Mange av de redningsvestene vi har er vel snart like gammel som foreninga humrer Nesset, som forteller at de har startet utskiftingen av de gamle vestene og at de med denne gaven kan sørge for at det er nye og gode vester til alle som er ombord.

Vi setter sikkerhet høyt, og det er viktig med gode og nok vester, påpeker de to Nattseilerne. Og det blir jo langt triveligere å dele ut nye fine vester når vi har besøkende unger ombord i det som vil bli et aktivt og innholdsrikt jubileumsår for nattseilerne i 2020.

Totalt er det 70 betalende medlememr i gammeløbåtforeninga Nattseilerne, og gjennom året har de faste dugnader hver tirsdag i lokaler på den gamle fabrikkbygningen på Hopsjø. – Vi er vel en kjerne på 6-10 personer som treffes her og jobber med båtene og utstyr, forteller de to Nattseilerne som stenger portene på Nattseilerbua for jula etter det overraskende julenissebesøket.

 

Annonser

Les også