Kattehold – stor glede, stort ansvar

Publisert: 11. august 2018 13:38.

Del på sosiale medier:

  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Katt er så enkelt. Trenger så lite stell, klarer seg selv og tåler å være ute en stund. Har du hørt det fra andre eller tenkt det selv?

Annonser

For på en tid var katter stort sett musefangere på bondegårder i Norge, men nå er de så mye mer for de fleste som lever med dem. Alle dyr fortjener å bli godt tatt vare på i menneskers eie. Her har du noen råd, tips og nyttig informasjon for at katten skal få et best mulig liv.

Før du skaffer deg katt

Skal man ha et familiemedlem som katt – som kan leve i 15-20 år, er det en del ting man burde tenke over før anskaffelse. Kan du ha et kjæledyr som lever så lenge? Har du tid og råd til å forsørge katten med alt den trenger pluss oppfølging hos veterinær? Burde du forsikre den? Er det forsvarlig at katten har utemuligheter eller egner hjemmet ditt seg best for en innekatt? Hvem skal passe katten eller bo hos deg om du reiser bort noen dager? Hvem kan ta vare på katten om du skulle bli syk en stund? Det er lurt å ha en avtale med noen eller ha vaksiner i orden så katten kan bo på kattepensjonat.

Og hvilken katt passer for nettopp deg? Man må huske å ikke bare velge etter utseende, og også se etter ønsket gemytt. Er katten voksen vet du bedre hva du får og kan lettere velge en katt som passer inn i nettopp ditt hjem. Adopterer du katt av en frivillig organisasjon får du hjelp med å finne riktig katt og katten har allerede vært hos veterinær.

Når katten kommer hjem

Du må være klar over at katter er like forskjellige som oss mennesker. De har sin egen personlighet og forandrer seg ofte fra de er kattunger og opp til toårsalderen. Du må aldri slippe katten ut med det samme den har flyttet inn – uansett hvor gammel den er. De må lære seg hvor de bor ved å bli husvarme først, og det kan ta opptil to måneder avhengig av gemytt og miljø. Kattunger har ofte dårlig retningssans eller forutsetninger for å være ute på egenhånd til de nærmer seg året. Det er kjempeviktig at katten er kastrert og ID-merket før den slippes ut. Kastrering er en èngangsutgift som varer hele livet og forebygger sykdommer, vandring og flere hjemløse katter. ID-merke gir finneren av katten din svar på hvor pus hører hjemme. Vaksinerer du katten er den bedre rustet mot farlige sykdommer og du hindrer at katten sprer dem videre.

Om katten skal være inne- eller utekatt trenger du en del utstyr til den. Kattemat – gjerne både tørt og vått, vannskål/drikkefontene, kattedo, sand og spade, leker og kloremøbel. Katten må få mark-kur når den har flyttet hjem til deg og ellers ved behov. Det er anbefalt at pus blir tatt til veterinær for helsesjekk og vaksine èn gang i året.

Kosthold og aktivitet

Katter trenger et kosthold som er rikt på kjøtt og fett, inneholder taurin, viktige vitaminer og mineraler, og har lite salt. Dette får man om man kjøper kattematen hos veterinær eller i en dyrebutikk. Fôret må også være tilpasset kattens alder, vekt, om den er kastrert, aktivitetsnivå, tannhelse eller om den har noen diagnoser. Husk at snacks/bonusmat kun bør gis i små doser da det ikke er et fullverdig fôr. Fôrer man katten kun på egenkomponert mat kan det gi katten mangelsykdommer.

Lekene trenger ikke å være så innmari dyre. De fleste katter er fornøyd med papirballer, leke i hyssing, skumgummiballer og generelt leker som er lette å holde på med. Man kan drukne i et hav av alternativer til kloremøbler, men vi anbefaler at du velger et høyt et som katten kan strekke seg på og hvile i høyden i. Flytt stativet til et nytt sted når katten mister interessen.

Gjør litt forarbeid før du anskaffer deg katt så er du både bedre forberedt og blir ofte mer fornøyd med katten. Husk at den er et levende vesen med egne tanker, følelser, behov og ønsker. Vær glad i den og husk at den er ditt ansvar så lenge den lever. Katter får ikke velge sine eiere, så det er vår jobb å sørge for at vi er de beste eierne vi kan være for et godt samliv.

For mer informasjon og råd, se gjerne på hjemmesiden: www.PotesporiHjertet.no.

Les også