Kim Edvin Jektvik i Videomagi håper på hjelp for å få ferdigstilt den unike historien om hvalfangstperioden i øyregionen med basis i oppstarten i Snillfjord og utviklingen på Hestnes Hvalstasjon. I sommer presenterte han en kritikerrost film om Hopsjø og stifteren Tor Bugten, nå gleder han seg til å få historien om hvalfangst overført til lerretet.

Har mange filmklipp og en fantastisk animasjon av hvalstasjonen

Kim håper på hjelp for å få ferdigstilt unik industrihistorie

Publisert: 29. november 2018 14:17.

Del på sosiale medier:

  • 65
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Kim Jektvik er oppvokst like i nærheten av Hestnes Hvalstasjon og har siden guttedagene bært på en drøm om å få historien om hvalfangst og virksomheten på hvalstasjonen spesielt overført på lerret.
- Jeg har samlet mange unike filmsnutter og gjort mange videointervjuer opp gjennom årene og håper å få presentert de unike historiene for et bredt publikum innen 2020, sier filmskaperen Jektvik som virkelig brenner for dette.

Annonser

«Pirrer nysgjerrigheten»

Det er allerede mange timers arbeid og en stor grad av entusiasme som gjør at Kim Jektvik kan presentere noen unike filmglimt fra filmen han er i fullt arbeid med.

– Planen er å lage en film som forteller fra hele historien bak Hestnes Hvalstasjon, og den starter på Vågan i Hemnskjela. Her har jeg mange flotte bilder fra og spennende historier som skal fortelles, sier den engasjerte filmskaperen.

Viktig å lære av historien

Arbeidet med en slik film krever mye forarbeid og undersøkelser, men er også veldig krevende i få finansiert fullt ut i følge Jektvik. Han håper nå flere ser styrken med å få dette sikret for ettertiden og presentert på lerret eller skjerm.

– Men for meg er det aller viktigste å få bidra til at mange gode historier blir fortalt og formidlet videre på, sier han. Dette er historier som er i ferd med å bli glemt hvis man ikke gjør noe med det nå.

Saken fortsetter under videoen

Mange bedrifter har blitt flinke til å dokumentere sin egen historie, dessverre virker ikke alle like interessert i å dokumentere fortida tror Jektvik, som håper han kan få med seg flere på løftet med å få ferdigstilt denne dokumentaren.

Tidligere i år var det premiere på filmen om stifteren Tor Bugten på Hopsjø i regi av Kim og denne filmen ble veldig godt mottatt av publikum. Nå håper han eventyret om hvalfansgten og dens betydning på trøndelagskysten skal få like god oppmerksomhet.

– Hvalfangst er det mange meninger om, denne filmen vil fokusere på historiske fakta og ikke det dyrevernsmessige aspektet, men det faktum at vi holdt på å utrydde flere hvalarter tilhører også denne historien, poengterer Jektvik i produksjonsselskapet Videomagi som han driver.

– Så dette er ikke en rosenrød skrytefilm av hvalfangsten, men heller et forsøk på balansert historiefortelling, der vi heller ikke skal glemme fortidens feiltrinn.  Jeg er ganske sikker på at mange har noe å lære av dette, påpeker Jektvik som er opptatt av å skape et riktig bilde av denne tiden.

Kim har laget noen heftige modeller av stasjonen

Kim satser sterkt på det visuelle og har foruten unike gamle filmklipp og videopresentasjoner også jobbet med å lage en digitial modell av hvalstasjonen på Hestnes.

–  Jeg har modellert hele stasjonen i 3D-tegninger og det vil bli animerte snutter som illustrasjoner i tillegg til det unike arkiv-filmmaterialet som jeg sitter på etter å ha samlet i flere år, forteller Kim som er veldig entusiastisk rundt dette prosjektet.

Kim Jektvik satser på en informativ, men også underholdende film om Hvalstasjonen og tida der. Han er også veldig interessert i å komme i kontakt med folk som har historier å fortelle fra Hvalstasjonen eller som sitter på foto eller filmmateriale.

Interesserte kan ta direkte kontakt med Jektvik enten på Facebook, på telefon 993 68 004 eller e-post: jektvik@videomagi.no

Annonser

Les også