Når skal skammen parkeres - også på Hitra

Kjell Ivar skaper debatt med homovielse i Drammen

Publisert: 1. september 2018 7:00. Sist oppdatert: 2. september 2018 9:45

Del på sosiale medier:

  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Prost Kjell Ivar Berger som har mange år bak seg på Hitra som prest skaper debatt i Drammen med den første homovielse i ærverdige Bragernes kirke.
- Dere to og dager som dette melder at verden består, diagnosene har fått stryk og skammen har fått sin plass der den hører hjemme, i sin egen skammekrok, sa prost Berger under vielsen til de to mennene.

Annonser

Prost Kjell Ivar Bergers vielse av et homofilt par i Bragernes kirke i Drammen har skapt oppslag i Drammens Tidende. Foto: Faksimilie av lederartikkel i avisa.

Egen liturgi for likekjønnede ekteskap

Vielse av homofile par har vært et omstridt tema i de kirkelige kretser i lang tid, og for så vidt utenfor kirkens samfunn. Først i 2016 vedtok kirkens øverste ting, Kirkemøtet, at det skulle bli mulig for homofile par å gifte seg i kirken med en egen liturgisk seremoni der de bestilte en slik seremoniordning. Året etter, 30. januar 2017 ble den nye liturgien vedtatt og dagen etter ble den første kirkevielse av et homofilt par i Norge utført i Eidskog kirke.

Etter den tid har stadig flere fått muligheten for en kirkelig seremoni hvis de ønsker det, men det er fortsatt opp til den enkelte prest å avgjøre om han eller hun vil utføre en vielse mellom likekjønnede etter den nye liturgien. I kirken er det fortsatt delte meninger om dette.

Sognepresten ville ikke – prosten gjorde det

Sognepresten i Bragernes kirke har vært tydelig på at han ikke ville utføre en slik liturgisk handling og dermed ble den tidligere prosten på Hitra, Kjell Ivar Berger som utførte den første homofile vielsen i Bragernes kirke 137-årige historie ifølge Drammens Tidende.

For mange er det ennå i 2018 stor sprengkraft i homofil kjærlighet og ikke minst homofil vielse. Dette ser vi i de siste ukers debatt og interne stridigheter i Kristelig Folkeparti. 7. august ble det kjent at KrFs Geir Jørgen Bekkevold, som også er prest i Den norske kirke, hadde viet partiets lesbiske kommunikasjonssjef. Det ble for mye for mange, og påfølgende utmeldinger og stridigheter internt har fulgt i ukene etter i denne saken.

«Skammen ble parkert»

«I tillegg til kjærlighet, glede og feststemte mennesker, var det et historisk sus over seansen da prost Kjell Ivar Berger kunne erklære Mats og Andre for rette ektefolk i Bragernes kirke. Skammen ble parkert også i Drammen», skriver Drammens Tidende på kommentatorplass.

I sin tid skapte Kjell Ivar debatt når han kom til Hitra for sin prestegjerning. Ikke alle aksepterte og applauderte den gitarspillende presten, som igjen fikk vanlige folk til å trekke til kirken med sitt glade og fengende budskap.

Hitra har mange kirker og tradisjoner, spørsmålet er bare når vi får vår første homovielse i et av våre kirkebygg og dermed kan parkere skammen på Hitra også. Vil kirken på Hitra vise at den er en moderne og åpen kirke som tar imot alle?

Annonser

Les også