Fiskefartøyet Hitterværing er på 5o fot og trenger piren på Kuøya for å ha god liggeplass ved den eneste fiskerihavna i Hitra kommune.

Fiskere vil beholde piren på Kuøya

Kommunen vil kvitte seg med den eneste liggeplassen for større fiskefartøyer

Publisert: 27. januar 2020 11:06. Sist oppdatert: 29. januar 2020 9:22

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Hitra kommune vil kvitte seg med fiskeripiren på Kuøya og selge den til private aktører. Fiskerne fortviler over at den eneste liggeplassen for større fartøy skal forsvinne, og det samme gjør Hitramat. Tirsdag skal formannskapet avgjøre om kommunen skal legge fortøyningsplassen ut for salg og kvitte seg med en viktig del av fiskerihavna.

Mener det er nok med flytebryggene som er lagt ut

Det er rådmannen i kommunen som legger ut et forslag på at de skal kvitte seg med piren ved Fiskerihavna på Kuøya. I fjor høst kom det på plass ei ny og flott flytebrygge som skulle erstatte den tidligere liggeplassen ved piren. Denne flytebrygga er plassert i le av moloen ved Hitramat, men i følge flere fiskere er den ikke kraftig og stor nok for at fiskefartøy på rundt 50 fot kan ligge der. Det blir for stort for brygga.

Rådmannen skriver i sin vurdering at dagens nye flytebrygge er designet også for å ta større båter. Liggeområde på utsiden/enden av flytebrygga.

– Skal vi få maksimal utnyttelse av den nye fiskeribrygga må vi få næringen til å samle seg rundt bruken av denne. Brygger(pirer i kommunalt eierskap forutsetter at vi tar ansvar for å opprettholde en akseptabel standard, noe som vil medføre kostnader skriver rådmannen i sitt innlegg.

Dette er den nye flytebrygga som er kommet opp i fiskerihavna. Den gamle piren ligger i bakgrunnen. Nå vil kommunen selge den.

Fiskerimiljøet vil beholde piren

Rådmannen har vært i kontakt med Hitramat i forbindelse med sin vurdering, og Hitramat melder tilbake at de ønsker at piren beholdes av kommunen da dette er det eneste området større båter kan ligge i følge dem. I dag er en av Hitras mest aktve fiskere Tor Agnar Jobotn fra Hestvika den som leverer hvitfisk på Hitramat med sin 50 fot Ulvanbåt, «Hitterværing». For han blir det umulig å ligge ved den nye flytebrygga som er lagt ut i følge Jobotn.

– Båten er såpass stor og tung at den ikke kan ligge ved den nye flytebrygga. Men det er en perfekt plass å ligge ved kai her på piren, forteller han til Hitra 24. Fjerner kommunen denne liggeplassen har jeg og fiskere med båter på min størrelse ingen annen god og forsvarlig plass ved Hitras eneste fiskerihavn. Jeg håper derfor politikerne går mot rådmannens forslag og ikke fjerner den siste muligheten for å drive fiske her på Hitra, kommenterer Jobotn til rådmannens forslag.

Etter at det ble kjent at kommunen tenker å selge ut piren med kaiplass har også Fiskarlaget på Hitra og frøya reagert. De har sendt et brev til kommunen der de ber om at kaien(piren blir beholdt sier fiskarlagsformann Trond Harald Iversen.

Les også