Det er presisjonsarbeid når bruelementene fraktes og monteres på toppen av brupilarene i Åstfjorden.

Åstfjordbrua løftes på plass denne uka

Krevende presisjonsarbeid når 630 tonn bru løftes på plass i Åstfjorden

Publisert: 12. mai 2019 10:56.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Lørdag startet presisjonsarbeidet med å sette på plass bruelementene som skal over Åstfjorden. Ti, femten tilkuere hadde samlet seg i området for å få med seg det spektakulære skuet da det første bruelementet ble løftet opp fra lekteren som ligger nede ved fjorden og som løftes på plass av kranfartøyet Uglen. - Det var et presisjonsarbeid til tusen og de kan virkelig jobben sin sa imponerte tilskuere. Både løft og montering gikk perfekt på lørdag og fortsetter det slik kan det være aktuelt å ta flere på samme dag får Hitra 24 opplyst.

Tok det tyngste bruelementet på første dag

Lørdag startet løftinga av de åtte bruelementene som skal på plass over Åstfjorden og til slutt danne kjørebane mellom de to tunnelene på hver side.

– Det er det største bruelementet som tas i dag, forteller kontrollingeniør Edmund Broholm i Statens Vegvesen til Hitra 24. Det veier rundt 630 tonn og har en lengde på 137 meter. Bruelementet skal monteres på akse 4, det vil si ved siden av seilingsløpet nærmest Mjønestunnelen.

– Vi startet arbeidet lørdag morgen og håper å være ferdig 19. mai. Arbeidet er krevende. Vi er også avhengig av gode værforhold. Er vinden sterkere enn 10 m/s kan vi ikke løfte, sier byggeleder Jostein Karlsen i Statens vegvesen.

Må stenge fv. 714

Ett av bruelementene som skal løftes på plass, går over dagens fv. 714. Når dette løftet skal gjennomføres, kan det ikke være trafikk på vegen, og vegen må da holdes stengt. Det er totalt åtte bruelementer som skal løftes på plass på brupilarene som står ferdige over Åstfjorden. Seks av elementene skal løftes på plass fra sjøen med kranfartøyet Uglen, mens to skal løftes på plass med kran fra land. Elementet som skal på plass over fv714 skal løftes på plass som det siste elementet, og da blir veien stengt i en kortere periode på tre timer mens det mest kritiske arbeidet foregår.

– Slik det ser ut nå vil dette løftet skje søndag 19. mai. Vi har lagt opp til at vegen vil bli stengt tre timer på morgenen. Vegen vil deretter bli åpnet igjen. Hvis jobben ikke er ferdig, vil vi stenge vegen i en ny periode på tre timer. Vi kommer tilbake med eksakte tidspunkt når det nærmer seg, sier Karlsen.

Utrykningskjøretøy kan passere også når vegen er stengt.

Åstfjorden stengt

Åstfjorden er stengt fra lørdag 11. mai for all båttrafikk til løftinga av bruelementene er ferdig. Det er gjort avtale med oppdrettsbedriften i fjorden om at deres båter kan passere.

Droneforbud

Anleggsområdene på begge sider av fjorden er skiltet med adgang forbudt mens løftene pågår. Det er også forbud mot å bruke drone i området mens dette arbeidet pågår.

– Dette arbeidet er av en slik art at vi må ta spesielle sikkerhetshensyn. Vi må derfor være ekstra påpasselig med at det ikke kommer folk inn på anleggsområdet som ikke skal være der. Oppdager vi droner i området mens løftene pågår, må vi stanse arbeidet, sier ass. byggeleder Olav Duesten i Statens vegvesen.

Les også