Flere har mistet førerkortet etter råkjøring i tunnelene den siste tida. Politiet har skiftet taktikk for å ta ut verstingene. Nå kommer de første dommene. Foto: Politiet

Tingretten: - Unge uerfarne førere utgjør et stort samfunnsproblem

Må i fengsel etter råkjøringa i Frøyatunnelen

Publisert: 11. januar 2019 16:20. Sist oppdatert: 13. januar 2019 11:19

Del på sosiale medier:

  • 85
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Det var like før jul, torsdag 20. desember tenåringen satte fartsrekord i Frøyatunnelen med hele 168 km/t like etter klokka 21 på kvelden. Bare et døgn tidligere hadde det lokale politiet tatt en sjåfør som kjørte i 136 km/t. 
Nå har dommen for den ene av disse sakene blitt avsagt.

Annonser

– Det må reageres strengt

Bare to og en halv uke etter etter at den unge Frøyværingen satte fartsrekord i Frøyatunnelen kom saken opp i Fosen Tingrett. Retten mener råkjøringen som er avdekket i øyregionen tilsier at det må reageres strengt.

Les hele saken: 19-åring målt med fartsrekord i Frøyatunnelen – 168 km/t i kveld

– Føring av bil med en slik hastighet innebærer i seg en særlig risiko, ikke minst i et tilfelle i en tunnel og med en relativt ung og uerfaren sjåfør. Den aktuelle strekningen er sterkt trafikkert, både med vanlige bilister og store tunge vogntog. Skadepotensialet er betydelig, heter det i domsslutningen som den unge Frøyværingen ble presentert.

Avsnittsleder Arild Sollie ved Hitra lensmannskontor sier de har endret taktikk for å luke ut de med høyest hastighet i tunnelene. Det har medført mange førerkortbeslag den siste tiden.

Videre skriver retten i sin vurdering at

– Unge uerfarne førere, spesielt unge menn, og høy fart har ført til mange ulykker og utgjør et stort samfunnsproblem, ikke minst i øyregionen der siktede bor. Både allmennpreventive og individualpreventive hensyn tilsier at det reageres strengt.

Det var like før jul, torsdag 20. desember tenåringen satte fartsrekord i Frøyatunnelen med hele 168 km/t like etter klokka 21 på kvelden. Bare et døgn tidligere hadde det lokale politiet tatt en sjåfør som kjørte i 136 km/t.  Denne saken er ikke kommet opp i tingretten ennå.

Må i fengsel

I sin vurdering av straffeutmålingen legger retten til grunn at ved hastigheter over 135 km/t er praksis at overtredelsen medfører ubetinget fengselsstraff og at man ikke kan anvende samfunnsstraff. Ut fra foreliggende rettspraksis på området anser retten at en straff på fengsel i 30 dager som riktig for en hastighetsoverskridelse som dette.

I tillegg var det foreslått at tapet av førerretten skal gjelde for 29 måneder.

Retten viser videre til at en hastighet på 168 km/t i Frøyatunnelen i seg selv utgjør en særlig risiko, og at skadepotensialet ved en slik hastighet er formidabel. Siktede ble derfor dømt i henhold til påstand om 29 måneders tap av førerkort, samt at det må tas full ny førerprøve før ny førerrett kan gjenerverves.

 

 

Annonser

Les også