Landeveien rundt Hitra er magisk i en Morgan

Makan til doning

Publisert: 12. juli 2018 18:00. Sist oppdatert: 12. juli 2018 16:24

Del på sosiale medier:

  • 20
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Mange stopper oss og spør om de kan få ta bilde av mannen og den gamle bilen og til det svarer jeg;
- Den gamle mannen må du gjerne ta bilde av ja, men bilen, den er ny.

Møt Karl Åge Wickstrøm, kona og en Morgan.

Annonser

Engelsk bilhistorie på hjul

Man må tåle at folk stopper opp og snur seg etter deg, om du skal kjøre en doning slik som Karl Åge Wikstrøm. Folk formelig flokker seg rundt hans tilsynelatende gamle Morgan, der den skinner i sommersola i farven dyp grønn metallic.

– Henry Frederick Stanley Morgan sluttet sin jobb i jernbanen og begynte å lage biler allerede først på nitten-hundretallet. Bilene hadde tre hjul før de i 1936 laget modellen 4-4 som kort og godt hadde fire hjul og fire sylindere, forklarer Karl Åge mens folk med et flokker seg rundt den lille grønne bilen, som slettes ikke er så gammel som det folk tror.

 

– Mannen er gammel, bilen den er ny*

*Red. anm. Det ovenforliggende sitatet er hentet fra kona i passasjersetet, og sier ingenting om avisas syn på menn i sin beste alder.*

Men noen replika er det så definitivt ikke vi har med å gjøre, om du skulle la tankene løpe i de baner. Bilen er en original Morgan fra den lille fabrikken i Malvern Link, en del av grenda Malvern i Worcestershire, i Great Britain England. Det aktuelle eksemplaret vi flokker oss rundt, trillet ut av den lille fabrikken så sent som i 2007 og den har en 1, 8 liters motor produsert av Ford. En beskjeden maskinist som det brummer koselig av.

– Mange stopper oss og spør om de kan få ta bilde av mannen og den gamle bilen, og til det svarer jeg at den gamle mannen må du gjerne ta bilde av ja, men bilen  den er ny, ler kona fra passasjersetet, tett inn til mannen som har tatt plass på førersiden.

 

Sammen spiser de landevei

Og nettopp slik har de sittet en god del kilometer, side ved side, mens deres grønne Morgan har spist kilometer etter kilometer. De har blant annet vært på alle kappene, både nord-, sør-, øst- og vest-. Bilen som fortsatt lages med treramme i konstruksjonen ligger som sugd fast til asfalten, mens kilometerene bare løper av gårde mellom beina på dem. Man blir ikke lei av landevei, med engelske kjørehansker på hendene, sixpence´n på hodet og en bil som Morgan 4-4. Fire hjul og fire sylindere under panseret.

– I dag skal vi besøke noen venner ytterst ute i skjærgården på Kvenvær. Vi har satt av god tid utover så kjøreturen skal bli så behagelig som mulig. For om veien er utfordrende, er det aldri bilen som stopper oss. Nei, bilen er laget for svingete vei, det er føreren som først må gi seg her, ler Karl Åge Wikstrøm i sin Morgan 4-4.

Mannen er passelig gammel og bilen er passelig ny.

Annonser

Les også