Det var mange frammøtte på Rabben brygge under fiskeriministerens "åpne kontordag".

Møtte fiskeriministeren på hjemmebane

Publisert: 4. september 2019 20:10.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Fiskeri- og nyutnevnt sjømatminister Harald T. Nesvik (Frp) svarte på spørsmål fra fiskere, oppdrettsnæringen og fisketuristnæringen da han inviterte til "åpent kontor" på Rabben Brygger under sitt besøk i øyregionen. Her fikk alle stille de spørsmålene de ønsket direkte til ministeren. Tidligere på dagen hadde han hatt en "undervisningstime" på Guri Kunna og etter spørretimen gikk turen til Hitramat.

Annonser

Han var til stede da fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik (Frp) stilte opp på åpen «spørretime» på Rabben denne uken.

Trond Harald Iversen, leder i Frøya- og Hitra fiskarlag, sittende i midten synes det var friskt gjort å få møte fiskeriministeren direkte da han stilte opp for spørsmål.

– Det nye kvotesystemet vil påvirke alle oss fiskere i mange år fremover, og det er stor motstand mot det langs hele kysten. Det var greit å få snakket litt om det, sier han.

– Et flott tiltak

Nesvik hadde et aktivt besøk i øyregionen på mandag. Først underviste han elever ved Guri Kunna videregående skole, deretter ble det spørretime på Rabben, før han avsluttet med bedriftsbesøk på Hitramat og møtte Sigrid Hanssen i Angelamfi.

 

Fiskerlagsleder Iversen var imponert av det fiskeriministeren sa da han underviste elevene på skolen.

Fiskeriministeren hadde en skoletime for klassene i de blå fagene ved Guri Kunna. Rektor Espen Arntsberg mente dette var en skoletime elevene ville huske for livet. Etter litt oppvarming ble det også flere spørsmål fra elevene til ministeren.

– Han snakket om havbruk, fiskeri, om vekst og om en bærekraftig fremtid innenfor den blå næringen. Han fortalte også om viktigheten av utdannelse, forteller han.

Han synes også at det var tøft å komme så tett på fiskeriministeren.

– Det var et flott tiltak av Frp på Frøya og Hitra å arrangere et åpent møte med fiskeriministeren når de har han på besøk, sier Iversen.

Fikk svar på en del spørsmål

Både oppdrettsnæringen og fisketuristnæringen benyttet muligheten til å stille spørsmål og komme med sine oppfordringer til fiskeriministeren.

Sigrid Hanssen i Angelamfi fikk tatt opp spørsmålet rundt registrering og fangstrapportering for de som driver turistfiske. Registering er kommet for å bli mente ministeren, men det er viktig å gjøre denne så god som mulig.

For fiskerne var det en perfekt anledning til å si hva de synes om regjeringens forslag til nytt kvotesystem.

Målet med de nye tiltakene som er foreslått er å gjøre systemet mindre krevende for næringen og forvaltningen. Fiskere langs hele kysten er imidlertid ikke så sikre på at det vil bli resultatet.

– Vi fikk svar på en del spørsmål, men det er en del med kvotemeldingen vi er fryktelig uenig i, sier Iversen.

– Nå har vi i lokallagene to uker til å komme med forslag til endringer. Så har fylkeslagene én måned på å samle alle innspillene til forslag som skal gå opp til Norges fiskarlag sentralt, forklarer han.

– Vi får håpe at vi er enige om det meste og har en sterk stemme inn mot regjeringen når dette skal behandles, sier Iversen.

– Vi er glade for at fiskeriministeren kom til oss sånn at vi fikk snakket litt med han. Det var mange aktører om beinet og kort tid, men vi fikk diskutert litt. Det var bra, sier fiskarlagslederen.

Fikk høre om krabbenæringens utfordringer

Etter besøket på Frøya og møtet 70 skoleelever ved Guri Kunna og spørretime med aktive fiskere, havbruknæringen og andre interesserte på Rabben Brygger gikk turen til Europas største krabbefabrikk. Anton Fjeldvær på Hitramat fikk både vist følget hvordan den daglige produksjonen er og tok opp de utfordringene nøringa møter i hverdagen.

Hitra og Frøya Frp fikk også med fiskeriministeren til Hitramat der Antin Fjeldvær og Helge Myrseth tok opp aktuelle problemstillinger krabbe og skalldyrnæringen møter i hverdagen. Fra venstre; Olaf Reppe og Tom Skare (ordførerkandidater på Frøya og Hitra), Helge Myrseth (Seashell), Harald Tom Nesvik, fiskeriminister, Anton Fjeldvær (Hitramat) og Bjørn Morvik (Hitra Frp)

– For oss er det viktig med stabile rammevilkår som gir oss forutsigbarhet, vi må ha gode kommunikasjoner både for å få inn råvarer til fabrikken, og ikke minst få ferske ferdigprodukter ut, sa Anton som påpekte at både gode veier, sjøtransport og ikke minst tilgang til de internasjonale markedene er viktig for dem.

Mesteparten av produksjonen går til utlandet, der krabbe og skjellprodukter er veldig populært. I Norge er det både en forgubbing av de som spiser krabbe og de som fisker krabbe, dette er faktorer Hitramat som bedrift ikke klarer å endre alene, men må ha hjelp fra myndighetene med.

– Vi jobber med god markedstilgang og ikke minst til områder i Østen der alt dette er delikatesser og det er et stort marked, fortalte fiskeriminister Nesvik.

– Mange kritiserer meg for å reise rundt å ta slike besøk og snakke med folk, men for meg er dette viktig sa han etter dagens mange møter. Hitra og Frøya viser seg som en livskraftig region med utrolig mange flinke folk, og det er her kunnskapen ligger og her jeg vil lytte på innspill. Derfor tar jeg med meg alt jeg har fått i dag og tar med meg ned til departementet. Ellers vet dere jo hvor dere kan ta kontakt, min telefon er alltid tilgjengelig sa ministeren som takket alle for et stort engasjement.

Annonser

Les også