Nå får du førerkortet ditt som egen app fra Statens Vegvesen enten du er på iPhone eller Android-telefon. Appen kan kun brukes som gyldig legitimasjon ved evt trafikkontroll. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Nå kan du laste ned førerkortet til mobilen din

Publisert: 1. oktober 2019 9:07.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Nå kan du slippe å måtte ha med deg det fysiske førerkortet ditt når du kjører bil. I dag, tirsdag kan du laste ned en app og ha førerkortet på mobilen din. Vi viser deg hvor du finner appen du laster ned.

Annonser

Norge er dermed etter alt å dømme det første landet i Europa som ruller ut løsningen i full skala, melder Statens vegvesen på sine nettsider.

Du kan laste ned den nye førerkortappen enten du har iPhone eller Android-mobil.

For å bruke appen må du laste den ned og logge inn med enten BankID eller BuyPass. Når du først har logget inn dukker de ulike førerkortklassene du har opp automatisk, og det samme gjør bildet av deg som brukes i det vanlige førerkortet ditt.

Utløpsdatoer for de ulike førerrettene ligger også i appen etter at du har logget inn.

Ordningen trer i kraft fra tirsdag 1. oktober og gjelder for 2,2 millioner nordmenn.

Det digitale førerkortet er gyldig dokumentasjon på dine førerrettigheter og gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll. Du trenger ikke å ha med plastkortet i tillegg.

Hitra24 har prøvd den nye appen og det gikk veldig greit å få lastet ned eget førerkort. Du må ha tilgang til BankID for å koble deg på og du må ha din egen kode for å vise det fram hver gang du skal åpne appen. Dette av sikkerhetshensyn.

Ved første innlogging forklarer appen at den bare er gyldig som legitimasjon ved trafikkontroll. Det er altså fortsatt fornuftig å ta med seg et fysisk førerkort hvis du for eksempel skal hente pakker eller gjøre andre ting som krever at du legitimerer deg.

Det digitale førerkortet er imidlertid bare gyldig i Norge, og skal du leie bil, enten i Norge eller i utlandet, må du fortsatt i en periode vise fram plastkortet.

Det vil fremdeles bli utstedt fysisk førerkort, både til dem som får førerkort for første gang, og ved fornying.

Les også