Knut Floor er en av mange dugnadsfolk som sørger for at forsamlingshuset på Melandsjø blir satt i god stand

Ærverdig forsamlingshus tas godt vare på

– Nå skal ikke talglysene blåses ut av vind lenger

Publisert: 29. oktober 2018 15:08. Sist oppdatert: 29. oktober 2018 13:27

Del på sosiale medier:

  • 49
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

I dag framstår forsamlingshuset på Melandsjø som et prektig hus nede ved sjøkanten på Melandsjø. Det blir tatt godt vare på av ivrige dugnadsfolk i bygda, og det siste som gjøres før vinteren er å etterisolere og legge ny bordkledning på den siste veggen.
- Når vinden har vært på det verste har det hendt at talglysene har blåst ut, men nå skal det bli slutt på det, forteller dugnadsjefen Knut Floor som står på for å bringe huset tilbake i fordums prakt.

Annonser

– Nå har vi revet gammelt panel og kommet innpå den gamle tømmerkassen, og da viser det seg at det ikke er en eneste isolasjon eller vindsperre her. Sånn var det i gamle dager, nå er det den siste veggen vi tar. Når det var på det verste så var det så ille at vinden blåste ut lysene som stod på bordene rett innenfor her, forteller pensjonisten Floor som er innom og sjekker at alt blir tett og fint.

De har tidligere restaurert tre av veggene på det gamle huset, som er omtrent hundre år gammelt. Etter kirkebrannen på Dolm fungerte forsamlingshuset som interimkirke, før den nye kirka like ved ble innviet i 1927.

– Det har blitt lagt ned mye dugnadsarbeid for å få huset tilpasset universell utforming, og tilpasset dagens bruk, men samtidig har det vært viktig å ta vare på husets form og utseende, sier Floor som legger ned mange timer selv også for å ta vare på det ærverdige bygget. Når vi får restaurert den siste veggen her i løpet av høsten fremstår bygget som et praktbygg i bygda.

Tidligere har det blitt skiftet ut med nye vinduer i gammel stil, all bordkledning er slik den var fra gammelt av, og innvendig er det nå både storsal, et mindre møterom og et fullverdig kjøkken fullt innredet med utstyr av alle slag. Pensjonisten som tidligere har jobbet på Dalpro ligger ikke på latsiden, han er engasjert i mye av dugnadsarbeidet på Melandsjø.

Stort sett alt er finansiert gjennom dugnadsaktivitet, pengegaver fra Saniteten og bygdafolk, samt utleie og arrangement på huset. Det har vært stort engasjement i hele nærmiljøet.

– Vi søkte kommunen om noen kroner i bidrag før vi startet med dette, men der fikk vi avslag i første omgang forteller Knut Floor som er av ildsjelene for å ta vare på dette bygget. – Vi får se om vi får prøve en gang til, vi maste vel ikke nok sikkert, sier han med et lite glimt i øyet.

Arbeidet utføres med gammeldags type panel, noe de har brukt på hele huset, koster litt mer, men viktig å holde på standarden og husets preg poengterer dugnadsjefen på Melandsjø, pensjonisten Knut Floor som har fullt opp med aktiviteter om dagene.

Annonser

Les også