Kledd i gode varmekjeledresser i vinterkulden ser avdelingsleder Janne Sirivik (tv), Richard Hammernes og Hilde Sivertsen på Dalpro fram til at bygget bak dem skal bli bygd om til ny gårdsbutikk. - Dette blir spennende sier de alle tre.

- Her er det muligheter for at mye kan skje

Nå starter bygginga på Dalpro, mens spiringa for sommeren er godt i gang

Publisert: 6. februar 2019 23:05.

Del på sosiale medier:

  • 160
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Tirsdag fikk Dalpro klarsignal og godkjennelse fra formannskapet på Hitra til å starte ombyggingen av et stort lagerbygg nede ved drivhusene til ny og bedre gårdsbutikk for lokalmat. Dette skal revitalisere Hammerstaddalen som opplevelsesarena for besøkende og gi bedre mulighet for opplevelser for besøkende til gårdsdrifta. Det er stadig flere busslaster og besøkende som vil besøke den innholdsrike bedriften.
- Vi håper det vil gi mer liv i området her også sier Richard og Hilde som synes Dalpro er en flott plass med mange muligheter.

Annonser

En vital tredveåring

Den gamle gårdsmatbutikken på Dalpro ligger i bakkant av anlegget på Hammerstadgården og er mer som et lite krypinn i forhold til dagens planer. I dagens lille utsalg er det bare plass til to til tre personer og vanskelig tilgjengelig for besøkende.

Dalpro feiret nylig sine første tredve år og det er en en mangfoldig bedrift som driver med både attføring, arbeidstrening og varige arbeidsplasser for mange øyværinger. I dag er den eid med omtrent halvparten hver av Hitra og Frøya kommune. Begge kommunene stiller derfor garanti for denne utbyggingen som er kostnadsberegnet til rundt to millioner kroner.

Da får de på plass en ny gårdsbutikk og kantine som skal gi et løft for de ulike ansattegruppene og ikke minst alle besøkende som ønsker seg hit. Hjortefarmen er populær, og nå skal det også satses på et bedre utsalg for de mange lokale produktene.

– Vi håper det blir mye liv nede på tunet her sier avdelingsleder Janne Sirivik , Richard Hammernes og Hilde Sivertsen som alle synes Dalpro er en flott arbeidsplass.

Hilde forteller at det blir spennende å se hva som skjer når butikken blir flyttet hit nede ved drivhusene. Her er det god plass for besøkende som kommer innom, og det blir lettere å få vist fram alt de kan gjøre på Dalpro. Richard skyter inn at det hadde vært fint om drivhusene hadde kommet i virksomhet igjen også, det hadde vært en fin drøm om det gikk i oppfyllelse.

Ønsker å utvikle Dalpro framover

Da saken kom opp i formannskapet tirsdag ga alle et ønske om at Dalpro kunne utvikles enda mer i tida framover. Derfor blir ledelsen invitert til å fortelle om videre planer. Før jul hadde kommunestyret en egen idedugnad om hva en del av Havbruksfondet kunne brukes til og her var det flere som snakket varmt om å bruke midler på å utvikle Dalpro og Hammerstad som en positiv arena for arbeidstrening og sambruk med resten av Hittersamfunnet.

Ideer som opprettelse av utlånssenter for sports- og fritidsutstyr gratis, for å stimulere til økt aktivitet særlig blant barn og unge, hageparseller for produksjon av grønnsaker og muligheten for å få en eller annen drift av gartneriet igjen var tanker som ble luftet. Kanskje kan dette være ting som kan realiseres i en videre dialog med ledelse og ansatte.

Det viktigste vil likevel være å skape en viktig arena for arbeidstrening om samvirke med lokalsamfunnet på Hutra og Frøya. I dag gjør jo uteavdelingen ved Dalpro en kjempeflott jobb med stell og orden av plener og blomster i kommunesentrene både på Sistranda og Fillan. Det er med å skape trivsel for folk flest.

Med en større gårdbutikk og bedre tilrettelegging for besøk av grupper og enkeltpersoner vil det også kunne gi et løft for omsetningen fra eget utsalg. Avdelingsleder Sverre Johnsen på slakteriet og produksjonen der sa før jul til Hitra 24 at håpet er å få en større andel av salget på eget utsalg.

– I dag dra vi på en del messer og større markeder der vi selger en stor andel av vår produksjon, men det koster, både i penger og mye tid. Skal vi utvikle produktene er jo det beste at kundene kan komme hit og både kjøpe og kanskje smake på noen av våre produkter når de tar turen innom, mente matentusiasten Sverre som har tryllet fram en rekke prisvinnende produkter fra Dalpro gjennom en rekke år.

Ja, kanskje er Dalpro den mestvinnende lokalmatprodusenten vi har i Norge så langt. Nå skal både Sverre og alle andre på Dalpro få muligheten for dette, når de får en ny butikk og storkjøkken på rundt 100 kvadratmeter. Det gir muligheter. Så få vi håpe det blir liv i de andre husene på Dalpro også slik at drømmen til Hilde blir virkelig og det kan begynne å spire og blomstre i veksthusene også, slik det kanskje passer i en Vekstbedrift som Dalpro.

Nå er blomstrene til kommunsentrene kommet

Når vi først er inne på vekst og spiring og nye ideer når vi prater med de tre ivrige Dalproarbeiderne kommer de med en nyhet.

– Torsdag kommer de første blomstrene som vi skal sette ut i Fillan og Sistranda, forteller Janne Sirivik. Vi skal ta hånd om dem her først og stelle godt med dem slik at de blir kraftfulle og full av liv når vi sammen skal sette dem ut både på Hitra og Frøya. Da blir det nok litt ekstra varme i drivhuset bak her og vi lover at de skal bli like fine som vi har brukt å få dem bekrefter de alle tre der de står varme og gode i kjeldressene sine.

Det er ingenting som tyder på vår og spire ennå, men her har de allerede sådd de første tanker om hva sommeren skal by på. Trivsel er nøkkelordet og det er Dalpro med å gir tilbake til lokalsamfunnet.

– Når dem har bestemt seg for å starte med byggingen av butikken her bak oss regner jeg med at vi skal vise fram mye godt til de som kommer på besøk til oss allerede i sommer sier Richard Hammernes.

Mens byggearbeidene straks er klar for å komme i gang, går arbeidet sin gang med forberedelser til sommersesongen og mange gjøremål når blomster og gress gror. Da er det Janne, Hilde og Richard som sammen med mange flere sørger for at det ser stelt og fint ut i kommunesentrene på Fillan og Sistranda. Det er noe som gleder alle, hver dag.

 

Annonser

Les også