Hitra kulturfestival 2019: Oddvar var bare best

– Når man parer disse to så får man han der

Publisert: 6. februar 2019 10:16.

Del på sosiale medier:

  • 14
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Overkant av 50 øyværinger satt spente i salen da skilegenden Oddvar Brå og forfatter Thor Gotaas kom til Hitra for å vise film og prate om boka "Oddvar Brå - Et skiløperliv". Det ble røpet interessante og morsomme detaljer fra Oddvars liv som kanskje var ukjent for de fleste.

En nostalgisk stemning bredde seg ut i den halvfulle salen da skilegenden Oddvar Brå og forfatter, skihistoriker og folklorist, Thor Gotaas fortalte historien bak Oddvar. Fra 70- til begynnelsen av 90-tallet var han like kjent som det Petter Northug er i dag. Mange interessante og kanskje ukjente historier skapte interesse blant den eldre garde. De som har fulgt han i tykt og tynt gjennom TV-skjermen fikk nå endelig se han ansikt til ansikt.

Halvfull sal: 51 øyværinger møtte opp for å høre historien bak skilegenden Oddvar Brå

Bestemora som aldri møtte barnebarnet sitt

Under gårsdagens foredrag gikk forfatteren Thor Gotaas rett på sak når det gjaldt familien til Oddvar. Ei bestemor som Oddvar selv kalte «mor hass far» møtte aldri barnebarnet Oddvar fordi familien til sønnen til Birger sa nei. Selv ble bestemor Borghild Brå født på en jordløs husmannsplass på Byneset og ble bortsatt som barn, og det samme ble hennes sønn Birger. Ingen vet hva Borghild tenkte da radioreporter Bjørge Lillelien snakket om Oddvar i norske mesterskap, i Holmenkollen og andre store renn. En tragisk historie om bestemora som aldri møtte det eneste barnebarnet sitt.

-Når man parer disse to så får man han der

Thor Gotaas sparte ikke på kruttet da han fortalte historier fra Oddvars barndom som kanskje var ukjent for de fleste. At han ble født to måneder for tidlig etter at mora Oline gled og falt på isen da hun skulle gå til fjøset var alvorlig nok. Men en engasjert Thor Gotaas forteller det hele humor og sjarm, hele salen trekker på smilebåndet. En skoleflink Oddvar som i løpet av ett år bare fikk SG, særdeles godt, på alle matteprøver bortsett fra en. Faren til Oddvar var kraftig, utholdende og viljesterk. Mens mora var kjapp på bena. – Når man parer disse to så får man han der, forteller Thor.

Skuffet når det gjaldt som mest, men så kom VM på hjemmebane i 1982

Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven? VM på ski, 4 x 10 kilometer stafett for menn. Oddvar Brå (tv) og Alexander Savjalov (USSR) går likt over mål. Det endte med delt gull, til Sovjet og Norge. NTB-foto: Erik Thorberg / SCANPIX

Oddvar, odelsgutten fra Hølonda presterte aldri best når det gjaldt. Likevel blir han i dag husket som en skilegende. Så hvordan kunne denne gutten med ett individuelt VM gull bli en av skihistoriens største? I nærmere 10 år hadde Oddvar Brå vært Norges beste langrennsløper. Så kom VM på hjemmebane i 1982. 23. februar, Holmenkollen og Nordmarka i Oslo. Få hadde trua på gull, Brå hadde jo alltid skuffet når det gjaldt.

Men på denne dagen skuffet han ikke. Oddvar var i storform og slo russeren Alexander Savjalov med nesten 10 sekunder. 15 km på under 39 minutter var på den tid en uhørt rask tid.

To dager senere skjedde et av de mest dramatiske øyeblikkene i norsk skihistorie. Også denne dagen var det Brå og Savjalov som kjempet om gullet. En kilometer før mål brakk Oddvar den ene staven. Det var noen spennende og smertefulle sekunder før Terje Bogen sprang fram og ga Oddvar en ny stav. Da de passerte målstreken var det så likt at ingen skulle skille dem. Juryen trakk seg tilbake og diskuterte om hvem som skulle vinne. Det endte med delt gull mellom Norge og Sovjetunionen.

– Far min var alltid der

Knoll & Tott: Ivar Formo (t.v.) sammen med Oddvar Brå under NM-på ski i Fåberg i 1973. Foto: Jan Dahl NTB / SCANPIX

Oddvar pensjonerer seg 1. januar neste år, 68 år gammel. Bak han ligger 1300 skirenn og 18 år i Olympiatoppen. Vår folkekjære skilegende trekker seg tilbake og retter en takk til så mange.  I løpet av kvelden nevner han ofte Ivar Formo. De traff hverandre allerede i 12-årsalderen og ble kjent som «Knoll og Tott». Pappa Birger legger han heller ikke skjul på har vært en god støttespiller.

-Far min var alltid der. Han kunne smøre ski, men nektet å gjøre det. Han sa jeg måtte gjøre det selv. Det var slik jeg lærte å bli selvstendig, forteller Oddvar.

Se hele programmet for Hitra Kulturfestival her.

Les også