Nedtur for kinobesøket i fjor

Publisert: 1. mars 2018 8:10. Sist oppdatert: 28. februar 2018 15:10

Del på sosiale medier:

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Kinobesøket på Hitra falt med hele 11,6 prosent i fjor. Det er litt mer enn i hele landet, men mindre enn fylket der det sank med 12,1 prosent. Dersom nedgangen fortsetter, er det grunn til bekymring, mener eksperter.

Tross konkurranse fra strømmetjenestene har besøk til norske og europeiske kinoer vært relativt stabilt de siste årene, men i fjor gikk det nedover, skriver Klassekampen. Etter rekordåret 2016 gikk kinobesøket her hjemme ned 10,4 prosent. Det er ikke bare dårlig nytt for kinoene, men også for dem som lager filmene. På Hitra gikk besøkstallet ned til 5488 mot 6209 året før.

Flere forestillinger – færre besøkende

Kultursjef Omar Pleym kan vise til et aktivt år for kinoen der de aldri har hatt flere forestillinger på plakaten, med en topp på hele 218 forestillinger i fjor. Kinoen har økt antall forestillinger i fjor høst til fem forestillinger i uka, fordelt på tre dager. Det vises to barneforestillinger og 3 voksenforestillinger i uka. Onsdager kjører Hitra kino litt smalere filmer beregnet på voksne.

– Snittbesøket er nå på 25 personer pr forestilling, og det er 18 filmer som har hatt over 100 besøkende siste år forteller Pleym. Vi sliter med det samme her ute som trenden over hele landet, og vi vil spesielt gjøre en innsats mot barn og unge som fortsatt viser en nedadgående trend i kinointeressen. Det er fryktelig vanskelig å vite om man treffer med filmen, som lokalt påvirkes av andre aktiviteter som skjer samme dag også sier kultursjefen.

Ungdommen trekkes mot strømmetjenester

Det siste tiåret har DVD-salget stupt mens folk har gått over til strømmetjenestene, men disse står bare for 2 prosent av inntektene for norske filmer. En annen utfordring er at unge mellom 16 og 24 år går stadig sjeldnere på kino. Ved årtusenskiftet gikk unge nordmenn på kino ti ganger i året. I 2016 var dette nede i 4,3 besøk

Les også