Yrkes- og utdanningsmessa 2019

Nora og Thea satser på jobb innen havbruk

Publisert: 23. januar 2019 16:20.

Del på sosiale medier:

  • 16
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Årets yrkes- og utdanningsmesse går mot slutten og avsluttes med miniseminar for videregåendeelever. Her møter vi flere som det har "gått opp et lys" for i dag og som har funnet sitt yrkesvalg.
- Ja, for dette har vært noe annet enn en vanlig skole, oppsummerer Nora Hellandsjø.

Studier, jobb, folkehøyskole, avtjene verneplikt eller reise? Mulighetene er mange etter videregående. Vi tok en prat med noen videregåendeelever om hva de synes om miniseminarene og hva planen videre er. Kanskje er det under miniseminarene det går opp et lys?

Veien etter videregående

Mina Wold Andersen (18) og Frida Berget (17) går Studiespesialisering Vg2 og er fornøyde med miniseminarene. Frida valgte studiespesialisering fordi hun var usikker på hva hun skulle bli, men nå må snart et nytt valg tas. – Nå må hun snart velge veien videre etter videregående.

Mina Wold Andersen (18) og Frida Berget (17) synes det er interessant med miniseminar.

– Det er interessant med miniseminar. Vi får mye informasjon om utdanning og studiemuligheter. Jeg har lyst til å jobbe med noe innen havbruk, men det er vanskelig å bestemme seg for nøyaktig hva, forteller Frida som har vokst opp i Knarrlagsundet.

– Jeg tenker å bli advokat, men er litt redd for mye teori, forteller Mina

Mina er opprinnelig fra Oslo, men har en far fra øyregionen og derfor går hun også på videregående skole her.

– Vi får lært av de forskjellige yrkene

Maria Hestnes (16) og Sandra Myklebust (17) synes det er bra med miniseminar.

Sandra Myklebust (17) går helsefagarbeider Vg2 og Maria Hestnes (16) går studiespesialisering Vg1.

– Jeg valgte helsefagarbeider fordi jeg liker å arbeide med folk. Jeg er glad i mennesker og liker å hjelpe de med å komme på riktig vei. Det er bra med miniseminar for da får vi lært om de forskjellig yrkene og hva de gjør. Jeg vet ikke hva jeg skal bli da, men jeg skal nok arbeide med folk, smiler Sandra.

– Redd for mye lesing

– Det blir høyskole i byen innen psykologi, forteller Maria. Hun innrømmer å være redd for mye lesing og teori, men sier det ikke blir noe problem.

Satser på jobb innen havbruk

Nora Hellandsjø (17) og Thea Lervik (18) går akvakultur Vg2. De har begge bestemt seg for å satse på jobb innen havbruk.

– Det er bra med miniseminar for da får vi innblikk i hva bedrifter ser etter. Nå får vi jo mulighet til å forbedre oss på de punktene, forteller Thea.

– Ja, dette er noe annet enn vanlig skole, fortsetter Nora.

Både Nora og Thea har en tydelig en plan fremover.

– Jeg satser på å ta lærlingetiden og bli røkter. Først og fremst vil jeg arbeide på sjøen, og vil bli boende her i øyregionen, forteller Thea.

– Først satser jeg på å bli lærling, og deretter ta utdanning ved Norges fiskerihøgskole (UiT) i Tromsø, sier Nora som ønsker å bosette seg i Hemne etter endt utdanning.

Er det noe som kunne vært annerledes?

– Det kunne vært mindre grupper i miniseminarene. Nå er terskelen litt høy for at vi tør å stille spørsmål siden det er så mange i hver gruppe. Ellers er jeg fornøyd, avslutter Nora.

Les også