Skipsfører Øystein Sandberg og overstyrmann Marlen Krey har ansvaret ombord i den svært rikt utstyrte skøyta, Hans Herman Horn som har tjenestegjort på Hitra i starten av 2019.

RS Hans Herman Horn på stasjonen i Fillan

Norges nyeste redningsskøyte på Hitratokt ble døpt av norges «råeste» dame

Publisert: 6. januar 2019 20:18. Sist oppdatert: 7. januar 2019 9:18

Del på sosiale medier:

 • 55
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Print Friendly, PDF & Email

Det var hele norges skidronning, Marit Bjørgen som foretok dåpen av den nyeste redningsskøyta RS 168 Hans Herman Horn som hadde vakt i øyregionen de siste ukene. I nyttårshelga var mannskapet på tre ute på redningsoppdrag på Dolmøya i stormen, mens det ellers har vært en rolig vaktperiode ved stasjonen på Fillan. Lørdag kveld fikk dåpsmor, Årets Trønder og hele norges skidronning også hedersprisen under Idrettsgallaen i Stavanger.

Annonser

Fått navn etter selskapets største giver

Det er flere som har registrert at vår vanlige redningsskøyte RS Horn Flyer som er stasjonert i Fillan var byttet ut, og ei ny flott skute har ligget ved basen i Fillan og vært på oppdrag rundt kystlinja i øyregionen. Horn Flyer er på vedlikehold for tida og har motorbytte og det er derfor den nyeste og råeste av redningsskøytene, RS Hans Herman Horn som har sikret de sjøfarende i øyregionen i starten av det nye året.

Det er nesten litt symbolsk over både redningsskøytene og gudmora for den, Marit Bjørgen. Vår opprinnelige redningsskøyte RS 142 Horn Flyer er nemlig finansiert av skipsmegleren Hans Herman Horn som gjennom mange år har vært en stor bidragsyter til Redningsselskapet, samt vært en ivrig sponsor for norsk skiidrett.

I nyttårshelga bidro den nye redningsskøyta Hans Herman Horn til å berge den slitte trebåten fra totalhavari inne i vågen på Lille Kjerringvåg.

Etter å ha donert fire redningsskøyter i løpet av drøye 15 år , bestemte Redningsselskapet i forbindelse med overleveringen av den fjerde skøyta han donerte i juni 2018, Horn Stayer, at de ville gi noe tilbake. Redningsselskapet offentliggjorde at den neste redningsskøyta som er finansiert gjennom egne midler i selskapet skulle få navnet til den gavmilde skipsmegleren. Det er også han som har finansiert redningsskøyta som til daglig ligger ved Fillan RS-stasjon, Horn Flyer.

Hans Herman Horn satt inn i tjeneste etter den havarerte redningsskøyta

Etter at søsterbåten Idar Ulstein som også har vært på Hitra, kjørte seg opp og havarerte i slutten av november ble den nyeste båten satt i tjeneste i Fosnavåg. Opprinnelig startet tjenesten for den nye skøyta i Farsund, men nå har den imidlertid vært vikar i farvannet rundt Hitra og Frøya. Seinere i år skal den nordover til Bodø der den skal være i fast tjeneste som en av flere skøyter. Ei virkelig flott skute, og noe av det råeste redningsselskapet kan vise fram i dag.

Mannskapet ombord består av skipsfører Øystein Sandberg fra Leknes, og han har jobbet i selskapet i over syv år. Med seg har han overstyrmann Marlen Krey fra Lødingen, forøvrig en av de få kvinnelige mannskapene i tjeneste og som har vært med i ett år nå, forteller hun.

Dansken Michael Bue som er maskinsjef og sørger for at de to store motorene ombord fungerer som de skal har jobbet på redningsskøytene i fem år og synes det er en veldig fin tjeneste. Alle de tre ombord fungerer også som redningsmenn som skal kunne betjene alle operasjoner.

Maskinsjef Michael Bue kan vise fram et kompakt og svært ryddig maskinrom med over 3300 hk og sirlig organisert verksted. Han skryter av det svenske byggeverftet som har utført arbeidet. Det er utrolig godt merket, systematisk og velorganisert uansett hvor du befinner deg ombord forteller han.

I nyttårshelga måtte de trå til da en gammel trebåt hadde slitt seg ved Lille Kjerringvåg i vindkast opp mot 25 sekundmeter. Men ellers har de hatt rolige dager på basen her forteller skipper Øystein Sandberg.

– Vi rykket ut og fikk sikret farkosten til kai igjen, ellers har det meste vært losoppdrag her, og det er vel derfor vi er kommet hit for å vikariere disse dagene forteller han mens mannskapet gjerne viser oss rundt i den gedigne skuta. Det er stort sett rolig på havet i begynnelsen av året, der mange ligger til land, sier Sandberg.

Hans Herman Horn er samme størrelse og klasse som Idar Ulstein, 22 meter lang og 6,26 meter bred. Ombord er det to kraftige motorer på 1660 hk hver som sørger for at fartøyet kan nå en hastighet på hele 40 knop om det trengs. Ombord er det alt tenkelig av kommunikasjons- og søkeutstyr til havs og mannskapet står klart for å rykke ut på kort varsel.

Redningsselskapet nyeste skøyte Hans Herman Horn har vært et flott syn ved liggekaia i Fillan den siste tida.

Døpt av hele norges hedersjente – Marit Bjørgen

Redningsskøyta Hans Herman Horn er bygd i Sverige, og ble døpt i Oslo i september i fjor. Her var både han som har gitt skuta navn, Hans Herman Horn til stede og en ikke helt ukjent skidronning. Når en slik råskinn av en båt skulle døpes var det kanskje ikke så unaturlig å la hele norges Marit Bjørgen få æren for det. Horn har også vært en ivrig sponsor til norsk skiidrett så relasjonene var nok gode.

Marit Bjørgen fikk æren av å døpe norges råeste redningsskøyte i september. Her sammen med Hans Herman Horn som er redningsselskapet største giver av redningsskøyter. Horn har også vært en stor sponsor til norsk skiidrett, og tatt iver 30 Birkenmedaljer selv, så Bjørgen var et naturlig valg for Redningsselskapet da fartøyet skulle døpes 6. september 2018

I helga ble gudmora Marit selv hedret med tittelen Årets Trønder i Olavshallen, og under lørdagens Idrettsgalla i Stavanger fikk hun Årets Hederspris i tillegg til utmerkelsen Årets kvinnelige idrettsutøver og Årets navn stemt fram av en folkejury. En bedre gudmor for norges kanskje råeste redningsskøyte kunne de vel ikke valgt.

Mannskapet på tre ombord, drar tilbake til Fosnavåg for å være i operativ tjeneste der når Horn Flyer kommer tilbake etter sin planlagte service.

Redningsselskapet er avhengig av mange gode bidragsytere for å bygge nye redningsskøyter og kanskje er det noen fra havbruksnæringa her på Hitra og Frøya som føler seg kallet til å bidra til ei ny skute snart? Hvem vet? Kanskje Hans Hermans Horn under Redningsselskapets 125-årsjubileum i 2011 kan gjelde. Da overrasket han jubilanten med å donere nok ei redningsskøyte som bursdagsgave til redningstjenesten til sjøs.

– Hvis det har gått deg godt her i livet, er det en forpliktelse til å gi noe tilbake, sa Hans Hermann i forbindelse med avsløringen av hans jubileumsgave til Redningsselskapet.

Mannskapet i arbeid ved berging av båt på Dolmøya i nyttårsstormen. Overstyrmann Marlen Krey i gul redningsdrakt på vei ombord.

Hans Hermann Horn har donert penger til følgende redningsskøyter:

 • RS 124 Hvaler (2002)
 • RS 142 Horn Flyer (2009 – den ligger fast på Hitra)
 • RS 160 Horn Rescue (2015)
 • RS 166 Horn Stayer (2018)

 

Annonser

Les også