Edel Jørgensen (87 år) (tv) fra Litj Kjerringvåg på Dolmøya og Berit Fillingsnes (Blir 95 år 30. desember) fra Smågasjøen syntes det var ei koselig stund med sang og musikk og ikke minst god julemat da alle beboerne var samlet på i kantina på Helsetunet.

Nyter hele livet – beboerne på Helsetunet samlet til trivelig førjulshygge

Publisert: 8. desember 2018 13:31. Sist oppdatert: 9. desember 2018 10:44

Del på sosiale medier:

  • 175
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Juleduftene siver gjennom den fullsatte kantina der damer og menn i sin beste alder sitter festpyntet rundt de oppdekte bordene. Det lukter jul, og det er høytidsstemning i det kantor Silvio Krauss slår an den første tonen på en festkveld for beboerne på heksetunet.
- Her koser vi oss og i dag har vi pynta oss sier to av de voksne damene som sitter på samme bord, Edel Jørgensen og Berit Filingsnes. Det gjør de over hundre andre også, når ribba og julesausen gjør sitt til at det blir utrolig stilt når de nyter festmåltidet.

Annonser

– Virkelig god stemning

I kulissene har damene på storkjøkkenet satt fram alt hva mange av beboerne forbinder med god gammeldags julemat. Her er det hjemmelaget mat, og dufter som får både beboere og medbudte gjester til å fylle magen denne ettermiddagen. Hjelpsomme hender sørge for at alle får sine fat fylt opp og ingen drar sultne fra bords. Sol Monsø fra hjemmetjenesten og Edel Myhren fra Velferdsrådet ved Helsetunet har et godt overblikk der de går fra bord til bord og sørger for at alle er fornøyde.

– Ja, det er virkelig god stemning her nå, nesten hvisker Sol Monsø i det alle inntar maten.

Det er nemlig sjeldent stilt når over hundre personer sitter til bords.De nyter maten.

– Dette er livsglede i praksis, sier Sol, og i dag har så og si alle beboerne fra alle våre avdelinger på Helsetunet kommet hit til den festpynta kantina for å få litt felles førjulsstemning i lag. Pårørende er også invitert og som vi ser har mange benyttet anledningen til å komme sammen i dag, det er skikkelig hyggelig å oppleve for oss ansatte også sier Sol Monsø som jobber i hjemmetjenesten og bofellesskapet på Helsetunet.

Både lokalforeningen i Livsgede for Eldre og Velferdsrådet stiller mannsterke opp denne ettermiddagen. Mange hjelpende hender sørger for at beboere og pårørende gjester koser seg sammen med betjening, akkurat slik det bør være.

– Dette er en av mange samlinger vi har for beboerne på Helsetunet forteller Sol, men dette arrangementet er jo litt ekstra spesielt, i og med at mange har fått besøk og det er ekstra stas med litt julestemning. Så dette er nok årets høydepunkt.

Gunn Hjertås (i midten) har tatt på finstasen når hun besøker mormora si Gudrun Wedø (tv) på 97 år. Gudrun har bodd på Hestvika i all sin tid helt til for 3-4 pr siden da hun fikk boplass på Helstunet. Ved siden av seg sitter også Aase Elgmork på 89 år, opprinnelig fra Akset, men som sier hun har bodd mange år på Østlandet. Julebordet satte de alle tre stor stas på fredag ettermidag.

Vi huker tak i en festkledd leder av Velferdsrådet imellom noen turer med solide påfyll av juleribbe og medisterkaker. Hun er skikkelig stolt av det de har fått til her på Helsetunet og mener vi ligger litt i forkant av mange kommuner.

– Dette er andre året vi har felles julemiddag på kantina, tidligere var dette lagt til de enkelte avdelingene, men dette blir nok en fast tradisjon framover, fellesskapet er viktig og vi ser jo at når gamle kjente kommer sammen her selv om de bor på ulike avdelinger blomstrer de opp og pratne kommer igang. Noen gode minner kommer nok ekstra fram på slike dager, sier Edel som nå selv bruker mye av si fritid på frivillig arbeid.

Edel Myhren (tv) er leder i Velferdsrådet på Helsetunet og Sol Monsø som jobber ved Helsetunet har sørget for at alle skal ha en fin kveld på julebordet fredag. Det er god stemning rundt bordet.

Edel Myhren synes det er ekstra stas at så mage av de pårørende har fått tid og anledning til å være med sammen denne dagen. Gode opplevelser sammen er viktig å få til og går igjen som en rød tråd ved Helsetunet, sykehjemmet som nettopp ble resertifisert som Livsgledesykehjem nok en gang.

– Det ligger til grunn for alt vi gjør her, smetter Sol inn, Livsglede motiverer oss ansatte og gjør at vi har litt ekstra innsats til beboerne gjennom alle dager påpeker hun.

Mary Nesset (tv) er fra Melandsjø og har bodd hjemme i eget hus til bare for et års tid siden. Den 96 år gamle dama koser seg med nydelig julemiddag og synes hun har det veldig bra her på Helsetunet. Et slikt julebord er ekstra stas, og da er det godt å kunne invitere dattera Solfryd Tørstad til å kose seg sammen med henne denne dagen.

– Ja, og dette er jo ikke det eneste vi gjør sammen skyter Edel inn, vi har jo både Sommerfest og høstfest, og da er jo skoleelevene ved Guri Kunna veldig aktivt med også. I tillegg har vi vår faste onsdagskafe og små arrangement gjennom året sier den pensjonerte økonomisjefen i Hitra kommune.

Musikk og hyggestemning er god medisin

Foruten god mat og hyggelig besøk fra nærmeste familie, er kanskje de musikalske innslagene et like så viktig høydepunkt for beboerne. Både sang og musikk fra kantor Silvio Krauss og ikke minst trekkspillmusikk etter middagen trekker nok fram mange gode minner til mange av de eldste.

Steinar Forsnes tar fram gamle minner med sin trekkspillmusikk under julebordet, for mange like viktig som middagen.

– Ja, det er kanskje et like så viktig høydepunkt sier Sol Monsø, samtidig som vi ser det kribler i mange føtter og fingre når kjente trekkspilltoner kommer ut i rommet fra Steinar Forsnes.

Og musikk er viktig, det er noe de aller fleste koser seg med. En av dem er Erling Morkemo på 77 år som selv har en liten entertainer i seg.

– Det hender jeg tar en trall på avdelinga sier han etter endt måltid. Jeg har til og med kjøpt meg en hawaigitar nå, så må jo spille litt av til forteller den livserfarne mannen som er oppvokst i Vallersund.

– Jeg har vært med på litt av hvert, og jobbet både hos Nekolai Dahl med mottak av silda i Trondheim og ordnet med teglstein på Strinda Teglsteinsfabrikk da den var i virksomhet. Ja til og med på Ørens Mek har jeg vært på forteller Erling som har mang en historie på lur.

Erling Morkemo på 77 har levd et innholdsrikt liv før han kom til Helsetunet. Men det hender han tar fram gitaren på avdelinga for å skape litt ekstra liv sier han.

Men i dag har han kosa seg sammen med de over hundre andre gjestene som har benket seg rundt de julepynta borda med ribbe, medisterkaker og julepølse. Og straks kom sannelig riskremen med rødsaus på bordene også.

En trivselskveld som sørger for at også våre eldre beboere kan kose seg og leve hele livet – akkurat slik det skal være, ikke bare denne dagen, men hele året gjennom.

 

Annonser

Les også