Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/6/2/7/hitra24.no/httpd.www/wp-content/plugins/types/vendor/toolset/types/embedded/includes/wpml.php on line 650 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/6/2/7/hitra24.no/httpd.www/wp-content/plugins/types/vendor/toolset/types/embedded/includes/wpml.php on line 667 Per og Torunn sørger for vann til 120 familier i Uganda - Hitra24

Her ser vi utsnitt av utdelingen av 65 vanntanker i landsbyen Nyakayojo, inne på helsestasjonen.

Noen gjør noe som endrer hverdagen til andre

Per og Torunn sørger for vann til 120 familier i Uganda

Publisert: 8. oktober 2018 22:37.

Del på sosiale medier:

  • 59
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Hitterværingen Per Hopsø sammen med kona Torunn Stangeland er i disse dager på sitt andre besøk i Uganda. Her følger de opp med frivillig innsats mot to landsbyer og gir praktisk bistand til landet og folket de har blitt glad i. Tidligere i år dro de nedover for å overrekke vanntanker til 120 familier i to landsbyer. Vanntanker som bidrar til et annet liv for de som bor der. Hitra 24 har fått et innblikk i hva to personer kan utrette ved å gi av sin raushet og engasjement.

Annonser

Se video nederst i saken

Kona har forsket på medisinplanter i Uganda

Per Hopsø er født og oppvokst på Melandsjø, og har gjennom mange år jobbet med utvikling og grundervirksomhet. I godt voksen alder traff han sin nåværende kone, Torunn Stangeland som begynte å reise til Uganda allerede i 2006, fire år etter at de ble kjærester.

Torunn har tatt sin doktorgrad i «mat og medisinplanter i Uganda» i 2010 og på festen etter disputasen fridde Per og fikk ja.

– Siden har vi hatt et lykkelig og innholdsrikt samliv sier Per Hopsø,som vi skjønner av navnet er oppvokst i nærheten av Hopsjøbrygga på Melandsjø

Nå bor han sammen med sin Torunn på Nesodden, og sammen med henne har Per oppdaget en ny verden.

–  Torunn fortsatte å besøke Uganda etter at hun tok doktorgraden. Nærmere bestemt Mbarara, en by ca fem timer sørvest for hovedstaden Kampala. En til to ganger hvert år går turen nedover for Torunn. Men i 2017 ble også jeg med.

 

Det var med denne oppdagelsen i oktober 2017, at Per ble spesielt interessert i å hjelpe lokalbefolkningen i Kibingo med vanntanker. Her står Torunn og ser på en de såkalte «drikkevannskildene». Det viser seg at mange må gå lange veier for å hente vann, som egentlig ikke er annet enn sølevann. Foto Harald Furu.

Fikk sitt eget vanntankprosjekt

Det var etter utallige oppfordringer Per ble med selv for første gang i oktober 2017.  Lenge før den tiden og i tiden etterpå har de begge støttet skoler i Kibingo, en landsby i Mbarara. Etter sin første fellestur for et knapt år siden bestemte de seg for å organisere og kjøpe inn vanntanker til folk i området.

– Vi lovte 100 vanntanker på 500 liter hver. Etter en del undersøkelser utvidet vi alle vanntankene til også å inneholde 6 meter med takrenner og fester, 6 meter med rør fra takrenne til tank pluss tappesystem, forteller Per.

Han er jo ingeniør selv så vet at ting må henge sammen på en fornuftig måte. Slik ble det en komplett pakke med unntak av selve fundamentering av tanken, som beboerne selv måtte ordne.

– Vi startet også en liten privat innsamling under paraplyen fiN2U som betyr friends in Norway to Uganda. Vi fikk da inn så mye penger at vi kunne utvide til 120 vanntankpakker. Dermed var det hele 55 familier i landsbyen Kibingo som kunne motta tanker den ene dagen på vår tur i februar, og 65 familier i landsbyen Nyakayojo fikk overlevert dagen etter.

Her deler Torunn ut en vanntank til en av de 65 som skulle ha vanntanker i Nyakayojo området. Alle tankene  var merket med nummer og med et klistermerke fra fiN2U.  Her måtte hver enkelt signere for at de har mottatt vanntanken med takrenne og rør, samt tappesystem. Dette ble montert like før de fikk tanken.

– Vi har altså både navn og adresse til alle mottakerne forteller Per og Torunn, og kan hvis vi vil, sjekke om de er montert riktig, og er i bruk når vi kommer dit neste gang,  eller vi kan sende andre hvis det trengs hjelp. Ordføreren i Mbarara, som vi har møtt flere ganger, sa at han også ønsket å sende noen for å se at alt var i orden.

 

Her er alle selebritetene under utdelingen i Nyakayojo. Per holder rundt Torunn og Maud. Maud er rektor for Bishop Stuart University og det er hos hennes familie de to nordmennene bor når de er i Mbarara. For å komme seg rundt til alle prosjektene og folk de hadde møter med mens de var der nede måtte de leie bile med sjåfør. En dags transport med sjåfør som gjerne tar  10 timer koster rundt 500 kroner for hver dag, pluss mat og vann til sjåføren.

– Vi tok alt fra en lokal leverandør i byen Mbarara samt at vanntankene og delene produseres i Uganda. I seg selv er det også viktig, forklarer Per som har blitt svært engasjert i arbeidet der nede.

Alle prosjektene Per og Torunn gjør i Uganda er i samarbeid med Bishop Stuart University(BSU) som holder til i Mbarara. De samarbeider med mange lokale foreninger i området.

Her deler Per ut vanntanker til tre familier i Nyakayojo. Foto Torunn Stangeland

For det er nettopp dette som er viktig for ekteparet som bruker mye av sin tid på å få dette gjennomført. De påpeker at det er viktig  å ha lokal forankring hos lokalbefolkningen, politikerne og myndighetene der nede. For et par uker siden dro de nedover til Uganda igjen for å besøke sine venner de har fått dere nede og følge opp folk i landsbyene.

 

Det er flere måter å frakte vanntankene hjem på, her sees en eldre dame som tok tanken på nakken og for av gårde, og på bildet under ser vi en motorsykkel med to 500 liters tanker klar for å kjøre avgårde med tankene godt festet til sykkelen. Dette er fra Nyakayojo området.

Hadde med seg skolemateriell til barna

Per og Torunn  hadee med seg skolemateriell som de delte ut til alle elevene når de var på besøk. Her deler Per og Torunn ut 2 kladdebøker, 1 blyant og en blyantkvesser til hver av de 200 elevene på Mamita barneskole. Det er store kostnader for barna å kjøpe slike ting, så de fleste har lite eller ingen ting å skrive på og med.

Per og Torunn sponser både Mamita barneskole og yrkesskole med lærerlønninger og bygninger, samt gir noen skolepenger til enkeltelever. Det er ikke så veldig mye som skal til sier ekteparet.

– Mamita vil nå prøve å sette opp et fond, vi har begynt å gi litt til det, sier Hopsø. Fondet kan være med på å gi flere elever skolegang da det er mange som har foreldre som ikke har penger her nede. Elevene kan få både skolegang, mat og husvære for små beløp i norsk målestokk.

Akkurat nå er ekteparet Hopsø-Stangeland på sin andre tur til Uganda i år, da med nye prosjekt og oppfølging av det som de har gjort så langt.

Verden har blitt liten, men med entusiasme og engasjement klarer ett ektepar fra Hitra og Nesodden å gi raushet og omtanke som endrer livet for mange på et helt annet sted på vår lille klode.

Her synger barna på MAMITA barneskole, i landsbyen Kibingo, som en takk for at de har fått kladdebøker og skrivesaker.

[fvplayer src=»http://www.hitra24.no/wp-content/uploads/2018/05/Kibingo-Mamita.mp4″ splash=»http://www.hitra24.no/wp-content/uploads/2018/10/Mothers-Union.jpg» width=»1440″ height=»810″]

 

Annonser

Les også