Per Ervik vil ha minnesteinen for åpningen av Hitratunnelen flyttet til en mer synlig plass.

25 år siden Hitratunnelen åpnet

Per vil flytte minnesteinen

Publisert: 2. juni 2019 12:30.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Da Hitratunnelen åpnet for 25 år siden i desember 1994, var kong Harald til stede for å kaste glans over begivenheten. I forbindelse med åpningen signerte også kongen en stein som skulle stå tilbake som et synlig minne om den store dagen for øysamfunnet.
- Nå er det på tide å få fram steinen der den står bortgjemt på motsatt side av bensinstasjonen på Kalvøya ved Sandstad, sier Per Ervik. Han foreslår at den blir flyttet og håper dette kan gjøre i år.

Annonser

Det var en stor begivenhet for øyværingene da kongen tok turen opp til Hitra og stod for selve snorklippinga og åpninga av Hitratunnelen minnes Per Ervik. Den gangen skulle minnesteinen ha en sentral plassering for ettertiden, men slik det er nå står den bortgjemt og lite synlig i følge Ervik.

– Det er bare synd at minnesteinen er plassert der den er i dag, bortgjemt og gjengrodd av gress å villniss, så nå synes jeg det er på tide å finne en ny plass den kan settes på. Slik den står i dag er det nesten ingen som får øye på den der den står bortgjemt, og jeg har det klart hvor den kan plasseres sier eldregeneralen Per Ervik.

I dag står minnesteinen nedgrodd av gress og villniss sier Ervik. Det burde være en enkel sak å få ordnet dette nå som vi kan markere 25-årsjubileum også mener han.

Tunnelåpningen 8. desember 1994 var en stor begivenhet, da siste ferge fra Sandstad gikk og øyværingene kunne kjøre når de ville gjennom det som da var norges dypeste undersjøiske tunnel. Sammen med konegn var også daværende fylkesordfører Arnt Frøseth og ordfører Egil Hestnes sammen med vegdirektør Søfteland da folket strømmet til i hopetall for å få med seg den offisielle åpningen.

Kongen signerte en minneplakett som ble festet til en stein og som står igjen som en markering av denne viktige begivenheten for øyregionen, kanskje den som har hatt størst betydning for utviklingen av laksenæringen og befolkningsvekst her ute sammen med resten av Fastlandsprosjektet.

– Det er på tide å finne en skikkelig plass for denne steinen og jeg foreslår at den blir flyttet til starten på Laksestien som går over Jøsnøya, der det går masse folk å turister. Det er jo like over tunnelløpet også, sier en engasjert Ervik som mimrer tilbake til denne dagen.

Nå håper han at Hitra kommune vil gjøre noe med dette og helst allerede i sommer. Det burde være en enkel sak uten noen stor kostnad å få gjort dette påpeker Ervik.

Annonser

Les også