Over 400 tok påsketuren til friluftsgudstjeneste

Pilegrimsvandring i hopetall til Margrethes Minde Langfredag

Publisert: 19. april 2019 22:51.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Prost Thormod Høyen (th) og kantor Silvio Krauss sørget for at påskens budskap kom frem i sola Langfredag på det historiske stedet Margrethes Minde. Dette har blitt en årviss tradisjon og denne påska strålte sola over Minde mens folk valfartet i hopetall opp til den gamle lystresidensen under Hopsjø. - Fint vær og god stemning gjorde at de rundt fire hundre besøkende koste seg i løpet av utfartsdagen hit, sier Ann Rita Reitan som var en av de mange fra Ut-Hitra Sportsklubb som stod bak arrangementet.

Annonser

Så langt har påska på Hitra vist seg fra sin beste side, med sol fra klar himmel og stigende temperaturer har dette så langt vært en drømmepåske. Tilreisende har kommet i hopetall for å nyte fridager på hytta og besøk på hjemplassen, og utfarten til Margethes Minde på Langfredag har tradisjoner for å samle folk til den store utfartsdagen og påskeandakt ute foran den flotte turhytta. Været denne påska gjorde at ekstra mange hadde tatt turen opp fra Melandsjø og inn i skogen. Her var det prost Thormod Høyen som kom med dagens åndelige føde til et lydhørt publikum som hadde benket seg rundt i terrenget denne flotte vårdagen.

En andakt til både latter og ettertanke

Den pensjonerte prosten Thormod Høyen har sitt ferieparadis ikke langt unna Mindehytta, der ha han nyter så mange dager han kan sammen med familien på Melandsjø. Langfredag tok han tyren opp til Margrethes Minde sammen med en stim av andre feriefolk og fastboende for å få luftet både sinn og skinn.

Sammen med kantor Silvio Krauss på trekkspill holdt den gamle prosten som vanlig en fengende og humoristisk langfredagsandakt, med mange tanker om tilgivelse og det å ha en tro på noe større enn seg selv. Den lydhøre forsamlingen som hadde satt seg på benker og i gresset på det store området fikk utløp for både latter og glede etter hvert som prosten henviste til dagligdagse hendelser og opplevelser folket kjenner seg igjen i.

– Dette er vel min femte andakt her oppe i år og jeg synes det er godt å få komme ut her i Guds frie natur og treffe så mange hyggelige mennesker, sier den sprudlende og folkelige prosten etter at han ble klappet av et fulltallig publikum etter at han forlot den enkle prekestolen fra altanen ved Mindehytta.

Over fire hundre hadde tatt turen

Allerede da vi kom til parkeringsplassen tidlig denne dagen skjønte vi at det ble en folksom dag. Fullsatt plass og biler langs veikanten ned mot Melandsjø tydet på at mange hadde behov for en fin tur i marka og den tradisjonsrike utfartsdagen til Minde.

Ut-Hitra Sportsklubb som drifter turhytta og det store området på den gamle lystresidensen til Handelsstedet Hopsjø, hadde forberedt seg godt og fylt opp med vafler, sveler og kaker av alle slag som gikk unna sammen med kaffe og brus til alle gjestene som tok seg en velfortjent pust i bakken da de kom fram til høyden der Mindehytta ligger.

– Vi har vel rundt fire hundre besøkende i dag, mener Ann Rita Reitan som er en av de mange frivillige som sørger for at besøkende får både litt tørt og vått når de kommer hit. Det er jo kjempefint å gå, tørt og fint, og det har vært en jevn strøm i hele dag, og kø foran salgsboden inne i hytta hele tiden, forteller hun mens hun tar seg en liten pause og ser over hageanlegget der folk sitter og koser seg i vårsola og prater med kjentfolk.

Turhytta på Minde ble åpnet i juli 1990 etter at den ble bygd opp der den gamle lystresidensen på Hopsj befant seg. Da hadde Sportsklubben gjennom mange års arbeid sørget for å sikre hele området på Margrethes Minde for allmennheten og fått kjøpt det tilbake fra de 53 grunneierne som den gang stod som hjemmelshavere. I tidligere tider har det vært både jaktbaroner og adelige besøkende som tok turen til Margrethes Minde, stedet som er oppkalt etter Margrethe på Hopsjø.

I dag er det blitt et folkelig sted, der turgåere har det som mål der de går innover i marka, med både søndagsåpen hytte nesten hele året, og et yndet utfartsmål uansett årstid. Men Langfredag er det påskehøytid på Minde og en folkelig andakt med påskens budskap samler hundretalls på «kirkebakken» foran Mindehytta – en nytelse for både sinn og sjel i den stille uke.

Annonser

Les også