Aleksandr Aleksandrovitsj Bolsjunov inn til mål som vinner av torsdagens rulleskirenn på Hitra. Det 47km lange rulleskiløpet var første løp i den tre dager skifestivalen Toppidrettsveka som for første gang ble arrangert på Hitra. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Tre timer skifest på Hitra

Publikum heiet Bolsjunov inn da han tok spurtseieren

Publisert: 23. august 2019 14:34.

Del på sosiale medier:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Russeren Aleksandr Bolsjunov spurtet best av alle i kvartetten som fikk en liten luke i den 47 kilometer lange åpningsetappen på Hitra i torsdagens rulleskirenn. Hitra debuterte som arrangør i Toppidrettsveka, men et stjernespekket startfelt vil gjerne tilbake til Hitra etter tidenes idrettsarrangement og direkteoverført TV-sending.

Annonser

Feltet sprakk opp

Bolsjunov staket friskest inn til tiden 1.46.21,6 timer og slo seg i mål rett foran finnen Iivo Niskanen og skotten Andrew Musgrave. Didrik Tønseth ble beste norske på fjerdeplass, men var bare sju tideler bak Bolsjunov.

Bolsjunov har vært en meget god langrennsløper i de to siste mesterskapene med sju sølv og én bronse på samvittigheten.

Johannes Høsflot Klæbo har vært verdens beste løper i samme periode og endte opp på 11.-plass med 10,2 sekunder opp til russeren i front. Kampen om sammenlagtseieren i Toppidrettsveka kan fort ende opp som en duell mellom Bolsjunov og Klæbo slik ståa ofte er på vinterstid også.

– Det ble litt rotete i starten og hardkjør mot slutten. Heldigvis fikk jeg med noen bonussekunder. Dette er ikke helt kjørt, sa Klæbo til NRK.

– Jeg ble overrasket over at jeg klarte å komme meg opp til de tre i tet. Kjedelig med fjerdeplass i spurten, men slik er det noen ganger, sa Tønseth.

Langrennspensjonisten Petter Northug var på promorunde for sin nye solbrillekolleksjon og stilte også opp i rulleskirennet. Northug ble nylig en av sponsorene til det norske langrennslandslaget. Ikke overraskende endte Northug opp som en av de aller siste i mål. Han endte opp på 102.-plass. Northug kom i mål med én stav og var 20.26,2 minutter opp til 1.-plassen.

 

Andrew Musgrave avgjorde til sin fordel i langløpscupen på rulleski. Astrid Øyre Slind vant klassen for kvinner.

Best av kvinnene

Heidi Weng var klart best i kvinneklassen og vant med tiden 2.02.2,2. Weng var best fra start til mål. Russlands Natalia Neprjajeva ble nummer to med 1.26,9 minutter opp til Weng. Tvillingene Tirl og Lotte Udnes Weng endte rett bak Neprjajeva som nummer tre og fire.

Weng har vunnet toppidrettsveka sammenlagt hele fem ganger, men i år går hun kun denne lange 1.-etappen på Hitra, da hun blant annet skal delta i et bryllup i helga.

Heidi Weng gikk i mål som klar vinner i kvinneklassen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Dette var veldig greit til det var igjen 25 kilometer. Da tenkte jeg «hva har jeg gjort?». Så fikk jeg drikke, og da kviknet jeg til igjen. Det er moro å kjenne at det fungerer igjen, og heldigvis hadde jeg noen gutter å gå sammen med. Det har løsnet veldig og har fungert veldig bra den siste måneden. Kroppen responderer bedre, og det er mer å gå med, sa Weng til NRK.

Laksepremier

Torsdagens etappe var 47 kilometer lang med start og mål i Fillan.  Løpet gikk på fylkesvei 714 fra Fillan og først mot Kaldkløva, før de snudde og tilbake gjennom Fillan før turen gikk utover mot Fjellværsøya, gjennom Knarrlagsundet og retur fra lakseslakteriet til Mowi på Ulvan. Herfra gikk returen samme vei tilbake men med en innlagt sving innom Ansnes og gammelveien der i spektakulrære omgivelser ordnet av bygdefolket. Laks var for øvrig en viktig del av premiene i arrangementet, der Svend Amund Fjeldvær fra Lerøy og John Gunnar Grindskar fra Mowi delte ut laksepremier i hopetall etter arrangementet.

Russeren Aleksandr Bolsjunov hadde gått gjennom løypa på forhånd og før start gledet han seg til å gjennomføre det 47 km lange løpet. Selv satset han på å vinne flere laksepremier i tillegg til premiepengene som var satt opp, og lurte bare på hvor mange kilo laks han kunne ta med seg hjem til Russland før start.

Verdens beste løpere kom

Førdes Gjøran Tefre fra Team Veidekke Vest tok den første spurtprisen. Heidi Weng tok spurtprisen for kvinner. Hun ledet med 33 sekunder på Lotta Udnes Weng på det tidspunktet og hadde økt forspranget betydelig til den andre spurtprisen. Johannes Høsflot Klæbo tok den andre spurtprisen foran nevnte Tefre.

I overkant av 100 av de 135 påmeldte tok seg til mål i et sterkt felt med tilnærmet verdenscupnivå. 23 av de påmeldte i klassen for menn kom aldri til start. Det var mange langløpseksperter på startstrek. I kvinneklassen var det 29 startende.

Fredag fortsetter toppidrettsveka i Aure kommune, der løpere og arrangører forflyttet seg i løpet av kvelden og natta. Her skal det gås to løp på fredag, mens Toppdrettsveka avsluttes i Trondheim på lørdag der det hele avsluttes med en klassisk jaktstart. Det er tre av årets fire etapper som teller i sammendraget før vinneren er kåret.

 

Første gang Toppidrettsveka ble arrangert var i 2005, den gang med 13 deltakere. å har det utviklet seg til et av de største rulleskirennene på sommerstid for skieliten og Hitra både gjennomførte og presenterte seg på en svært fordelaktig måte da de debuterte i det som ble et kjempearrangement og vel gjennomført løp torsdag.

Annonser

Les også