Kim Edvin Jektvik har laget en illustrasjon som viser kjente og ulike bygninger i størrelsesforhold til de nye vindmøllene. For de som synes Tyholttårnet er et landemerke i byen, blir de nye vindmøllene enda høyere, faktisk fire fyr av Sletringen-format.

Store protester mot de planlagte "monstermøllene"

Så høye blir vindmøllene på Frøya

Publisert: 7. januar 2019 10:36.

Del på sosiale medier:

  • 254
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Print Friendly, PDF & Email

Debatten raser både på Frøya og mange andre steder etter at det ble klart at Sarepta/TrønderEnergi har bestemt at de vil bygge ut vindkraftanlegget på Frøya. Frøyas høyeste punkt i dag er Besselvassheia med 76 m.o.h. De nye vindmøllene vil bli over dobbelt så høye der de vil ruve hele 180 meter over plasseringsstedet. For store deler av Ut-Hitra vil dette bli utsikten mot storhavet.

Annonser

Enorme dimensjoner – stor motstand

Lokalt er det mer eller mindre folkeopprør på Frøya etter at det ble avklart at vindmølleprosjektet blir realisert. Opprinnelig var det 26 vindmøller som skulle bygges, med en høyde til turbinnavet på 84 og 135 meter opp til vingetippen. Dette har seinere blitt redusert i antall, men økt i størrelse på møllene. Den siste godkjente beslutningen som er gjort går ut på at det blir 14 store  vindmøller med en høyde opp til turbinnavet på 112 meter og med de store rotorbaldene som går ut herfra vil det til kanten av vingespissen bli hele 180 meter, over det punktet selve vindmølla står på.

Her er det en oversikt over hvor de 14 vindmøllene på Frøya skal plasseres og hvilke veier som er planlagt mellom disse turbinene. Kartet er fra detaljplanen for anlegget.

Slike dimensjoner vil vises over hele den flate Frøya og langt til havs, og fra ytterdelen av Hitra med Dolmøya og Melandsjø vil dette komme midt i synsfeltet når man ser utover havet.

Sammenlignbare bygg forklarer dimensjonen

Det kan være vanskelig å forestille seg de enorme dimensjonen når man bare ser et tall, men Kim E. Jektvik har fått laget en illustrasjon for oss som visualiserer de faktiske størrelsesforhold mellom vindmøllene på 180 meter sammenlignet med andre kjente bygg i Trøndelag. Både Tyholttårnet og Nidarosdomen blir relativt lave i forhold til dette. Tyhyolttårnet ruver 124 meter over bakken til øverste spiss, og Nidarosdomen er 97,5 meter. Slik sett blir Norges høyeste fyr, Sletringen på Titran bare småtteri med sine 45 meter. Faktisk må det hele fire fyr stående oppå hverandre for å nå samme høyde som de planlagte vindmøllene som nå skal settes opp på Frøya.

Annonser

Les også